Danske kokke satte grøntsagerne i front
En ny undersøgelse af Landbrug & Fødevarer viser, at hver tredje dansker ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden. Derfor samledes nogle af Danmarks mest visionære kokke og madprofessionelle til Grønt Kokketræf 2025 for at gå foran og demonstrere, hvordan det grønne køkken kan inspirere branchen til at udvikle smagsoplevelser.

Ikke nok med at hver tredje dansker ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden; yderligere peger analysen på, at hvis danskerne skal vælge det grønne til, skal det bestemt også smage godt. 80 % af danskerne forbinder god smag med velkendte retter – ofte krydrede, friske og umamifyldte – og her har de professionelle kokke en særlig rolle i at inspirere og vise vejen til, at de grønne retter kan blive førstevalget, når danskerne skal ud at spise.
Topkokke viser vejen på Alouette
Og i går var ingen undtagelse. På Restaurant Alouette i København samlede Grønt Kokketræf 2025 nogle af Danmarks mest visionære kokke og madprofessionelle fra foodservicebranchen. Resultatet var en aften, hvor grøntsagerne fik hovedrollen, og hvor nogle af landets stærkeste gastronomiske kokke demonstrerede, hvordan det grønne køkken kan inspirere branchen til at udvikle smagsoplevelser, der både overrasker og fastholder gæsternes interesse.
Netop derfor samlede Grønt Kokketræf 2025 nogle af landets stærkeste gastronomiske profiler til en aften, hvor grøntsagerne fik hovedrollen. På menuen stod unikke retter skabt i samarbejde mellem kokke og grøntproducenter, bl.a.:
|
Kok |
Producent |
|
Sophia Antorini (Domæne & Årets Kok 2025) |
Månsson |
|
Nick Curtin (Alouette) |
Kiselgården |
|
Brett Lavender (ARK) |
Funga Farm |
|
Claus Henriksen (MOTA) |
Contempehrary & Dansk Tang |
|
Dhriti Arora (Bar Vitrine) |
Gartneri Skovly |
|
Nicolas Min (TRI) |
Aurion |
Fra svampe og tang til korn og grøntsager - samarbejdet viste, hvordan fremtidens grønne køkken både er lokalt forankret og kulinarisk nyskabende.
"Vi har haft æren af at være med for andet år i træk, og vi synes, at det har kæmpe værdi for udviklingen af grøntsagerne og kendskabet til grøntsagerne – både i højgastronomiske køkkener, ude i kantinerne samt i privathjemmene," fortæller Dorrit Andersen fra Månsson, og fortsætter.
"Jeg synes, det er interessant, at vi er så bredt forsamlet i dag. Det er både kunder, samarbejdspartnere, andre kokke og jer som brancheorganisation. På den måde kan vi udbrede både kendskab og brugen af grøntsager generelt, og det er vigtigt i den tid, vi er i nu. Ved vores bord har vi snakket om diversitet, forsyning, og alle er enige om, at vi skal have mere grønt på bordet."
Fremtidens køkken formes nu
Ifølge Anders Nicolajsen, Chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice hos Landbrug & Fødevarer:
“Fremtidens gæster forventer stor smag og gennemarbejdede sanseoplevelser - de vil mærke hver enkelt ingrediens. Kokkene skal i langt højere grad end tidligere bevise, at de mestrer de grønne råvarer: ikke bare anvende dem, men løfte dem til hovedrollen. Derfor inspirerer vi med Grønt kokketræf, fra hånden af nogle af landets bedste, til dem der serverer flest måltider hver dag.”
Tendenserne bakker op
Arrangementet fandt sted midt i en tid, hvor både politik og forbrugeradfærd understøtter udviklingen:
- Danmark oplever kulinarisk momentum, hvor Michelin-stjernerne drysser ned over landets restauranter. Samtidig har regeringen afsat over 40 millioner kroner til at styrke gastronomi og madturisme - en politisk investering, der både understøtter brugen af lokale råvarer i professionelle køkkener og cementerer kokkenes rolle som drivkræfter for nye madtendenser i dansk madkssssultur. Millionindsprøjtning på vej til dansk mad- og gastronomiturisme | By-, Land og Kirkeministeriet
- Undersøgelsen fra Landbrug & Fødevarer viser, at flere danskere ønsker at spise mere planterigt, samtidig med at velkendte smage fortsat prioriteres. Undersøgelsen ”Planter & planterige måltider” af Landbrug & Fødevarer (05.09.2025): Forbrugeranalyse: Planter og planterige måltider. (Undersøgelsen er en del af projektet ”PlanteHub 1.0”, der er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer).ss
Læs mere på dengrønnekokkerejse.dk
Projektet er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.
Kontakter
Landbrug & Fødevarer pressetelefon
Tlf:33394520presse@lf.dkAnders NicolajsenChefkonsulent, Gastronomi & FoodserviceLandbrug & Fødevarer F.m.b.A.
Tlf:5364 5853andn@lf.dkBilleder

Om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Lucas fra Lørslev er Årets Unge Landmand 20255.11.2025 18:00:00 CET | Pressemeddelelse
25-årige Lucas Gotfredsen Brøsted fra Lørslev nær Hjørring vinder Årets Unge Landmand 2025.
I en urolig tid kan vi ikke bare have nok i os selv5.11.2025 11:06:19 CET | Pressemeddelelse
På Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning understreger Søren Søndergaard, at der er brug for flere fødevarer i fremtiden. Derfor skal landbruget styrkes og EU’s fødevareforsyningssikkerhed forsvares i de kommende år.
L&F: Upræcise modelberegninger kan ikke bruges til at lave en ordentlig kvælstofregulering af landbruget5.11.2025 10:43:19 CET | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, kommer med en klar advarsel til politikerne, der lige nu sidder og forhandler om en ny kvælstofregulering for landbruget. Upræcise modelberegninger kan ikke bruges til at regulere de enkelte bedrifter. Det vil underminere det store arbejde, man laver i de lokale treparter, og det vil kun tjene en politisk ambition om at gøre landbrugserhvervet mindre, lyder det.
Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure23.10.2025 14:11:11 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer har i dag kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 20251.10.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum