Orkla Danmark i globalt partnerskab: vil lave mad ud af CO₂

Del

Orkla Danmark er gået med i et partnerskab, der skal udvikle fremtidens proteinrige fødevarer baseret på CO₂ – en teknologi, som potentielt kan brødføde mere end en milliard mennesker. Arbejdet foregår i et konsortium, der finansieres af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden.

CO2-overskud skal afhjælpe proteinunderskud: I juni 2023 lancerede Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden The Acetate Consortium – et ambitiøst internationalt samarbejde, der skal omdanne CO₂ til næringsrigt protein. Med Orkla Danmark som ny partner styrkes indsatsen for at bekæmpe global fødevareusikkerhed og klimaforandringer gennem udviklingen af en skalerbar og økonomisk bæredygtig produktion af mad, som ikke er afhængig af landbrugsjord.

”Projektet kan potentielt revolutionere den globale fødevareproduktion, og derfor er vi både glade og stolte over at være med. Det passer rigtig godt ind i Orkla Danmarks indsats for at sænke vores klimaaftryk, minimere madspild og lancere innovative, grønnere produkter, der gør det lettere at vælge mere bæredygtigt i hverdagen,” siger Simon Mosegaard Fibiger, CEO i Orkla Danmark.

Konsortiet, der er finansieret af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden, blev etableret i 2023. I første fase har fokus været på at udvikle en platform, der omdanner CO₂ til acetat, som derefter bruges til at fermentere encellede og præcisionsproteiner.

Proteinet er et alternativ til animalsk protein og kan dermed mindske behovet for landbrug, fremme biodiversitet og bidrage til at sikre, at mere end én milliard mennesker – særligt i lav- og mellemindkomstlande – i fremtiden har adgang til tilstrækkeligt protein.

Fra science fiction til virkelighed
Projektet går nu ind i fase 2, der løber frem til 2027. Her er målet at optimere og opskalere de udviklede løsninger og at anvende proteinet i nye fødevareprototyper, som skal produceres og testes med henblik på senere at kunne skaleres fra prototype til reel produktion.

Det nye fokus udvider konsortiet med flere partnere, herunder Orkla Danmark, der bidrager med ekspertise inden for fødevarevidenskab, forbrugeradfærd, gastronomi og socioøkonomisk modellering.

"Vi har brug for konkrete løsninger, der kan brødføde flere mennesker uden at lægge yderligere pres på vores naturressourcer og gøre det muligt at producere mad i områder, der har adgang til meget lidt eller ingen landbrugsjord. Da konsortiet begyndte sit arbejde for to år siden, virkede fødevarer fremstillet af CO₂ som noget taget ud af en science fiction-film. Inden for de næste to år kan vi forvente at se egentlige fødevareprototyper, som skal testes af forbrugere,” Claus Felby, Vice President, Agri-Food hos Novo Nordisk Fonden.

Det afgørende er, at produkterne kan skaleres, at de kan spises uden for mange andre tilsætninger, og at produktionen hverken er for energikrævende eller for kompleks – så den også kan fungere i lande med mangel på fødevarer og proteiner.

”Nu begynder det krævende, men også spændende arbejde med at afdække, hvilke typer af produkter det nyudviklede protein kan indgå i. Man kan forestille sig en slags Havrefras baseret på proteinet, men det kan også være et vegansk pølsehorn eller en proteinbar. Alt er i princippet i spil. Vores opgave er at skabe et billede af fremtidens måltidssituationer – altså hvordan vi spiser om 10 eller 20 år, og hvordan vi fremover vil se på mad både som en kilde til næring og som kernen i et socialt fællesskab,” siger Stine Bruun Overgaard fra Orkla Danmark.

En sammenslutning af stærke partnere
Orkla Danmarks rolle bliver bl.a. at identificere de fødevarekategorier, som det nye protein potentielt kan bruges i, på de udvalgte markeder i Danmark og Storbritannien samt i Indien og Kenya. Desuden skal Orkla udvikle og teste nye produkter i samarbejde med fødevarelaboratoriet Spora

”Der ligger et meget spændende arbejde foran os med at udvikle produkter, der er både næringsrige, velsmagende og appellerende for forbrugerne. Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang og til det tætte samarbejde med projektets andre partnere,” siger Stine Bruun Overgaard, Head of Innovations i Orkla Danmark.

Projektet, der har et samlet budget på 162,2 mio. kr., er i høj grad dansk-funderet. Ud over Orkla består konsortiet af Topsoe, Novonesis, Spora, The Novo Nordisk Foundation CO₂ Research Center (CORC), Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet, Institut for Fødevarevidenskab og Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, Northwestern University og Copenhagen Process ApS.

”Konsortiet viser, hvad vi kan opnå med biosolutions, når forskere og virksomheder forener deres styrker og arbejder mod et fælles mål,” siger Claus Felby, Novo Nordisk Fonden.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

Kommunikationschef
Kim Ege Møller
Kim.ege.moeller@orkla.dk
Tlf: 29 38 76 55

Om Orkla Danmark

I Orkla Danmark producerer og markedsfører vi nogle af Danmarks mest kendte fødevarer og snacking-brands, og vi fremstiller innovativt kvalitetsbagværk til convenience-kategorien. Orkla Danmark består af tre forretningsben: Orkla Confectionery & Snacks Danmark, Orkla Foods Danmark og Orkla Danmark Food Solutions.

I 90% af de danske køkkenskabe finder du vores brands, Bl.a; Den Gamle Fabrik, Kims, Naturli', Beauvais og Bähncke. Vores kvalitetsbagværk fra Danish Bakery og Easyfood er også udbredt i hele convenience-sektoren. Som en af de førende producenter i fødevare- og snackingindustrien ønsker vi at være blandt de fremmeste i udviklingen af nye bæredygtige produkter og produktionsmetoder.

Med faciliteter i Kolding, Skovlund, Skælskør og Søndersø, samt et hovedkontor i Vallensbæk, stræber Orkla Danmark efter at være en inkluderende og mangfoldig arbejdsplads. Med omkring 630 medarbejdere er vi forpligtet til at skabe et miljø, hvor alle kan trives og udvikle sig.

Følg pressemeddelelser fra Orkla

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Orkla

Danskerne skal have hjælp til at spise mere grønt.25.9.2024 15:07:48 CEST | Pressemeddelelse

Mere end to tredjedele af danskerne vil gerne spise mere grønt, når familierne samles omkring middagsbordene. Kun få er lukkede om deres madvaner, og de fleste forventer ikke at afskaffe kød som del af menuen. Mange er nysgerrige – også kaldet plante-curious – men savner inspiration til lækre alternativer til bøffen og kødstrimlerne. Det skal smage godt. Ikke som en efterligning, men i egen ret. Og så må det ikke være alt for besværligt at tilberede. Det gør Beauvais nu noget ved. Det kendte fødevaremærke lancerer to nye økologiske produkter uden tilsætningsstoffer – grøntsagsbøffer og -strimler. Med fermenteret rug og grøntsager herunder gulerødder, rød peber, broccoli og løg får maden smag, bid og saft. Som vi forventer det af et godt måltid. De nye produkter er netop blevet tilgængelige i frysediskene i hele landet, hvor forbrugerne nu kan finde de nyeste smagsoplevelser på hylderne i deres lokale butikker. Med dem følger grønne opskrifter på let og velsmagende mad til både familier

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye