CO₂ som råvare: Konsortium skal udvikle prototyper på fremtidens mad

Del

Et banebrydende konsortium, der arbejder på at omdanne CO₂ til næringsrige fødevarer, går nu ind i en ny fase. Her skal de mest lovende løsninger skaleres, og egentlige fødevareprototyper skal produceres og testes. Initiativet finansieres af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden.

Forestil dig, at vi kan omdanne en af vores største miljøsyndere – CO₂ – til nærende mad. Den idé er ikke så langt fra virkeligheden, som det kan lyde.

Siden 2023 har et konsortium af forskningsinstitutioner og private virksomheder arbejdet med en radikalt ny tilgang til fødevareproduktion, hvor sukker i fermenteringsprocesser kan erstattes med CO₂-baseret acetat.

Målet er at bekæmpe fødevareusikkerhed og klimaforandringer ved at afkoble fødevareproduktion fra brugen af landbrugsjord. Princippet bag er baseret på naturlige processer, som kan skaleres til en økonomisk bæredygtig produktion af næringsrig mad – uden brug af landbrugsjord.

Konsortiet er nu forlænget med to år og modtager op til 162,2 mio. kr. i finansiering fra Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden.

“Vi har brug for konkrete løsninger, der kan brødføde flere mennesker uden at lægge yderligere pres på vores naturressourcer og gøre det muligt at producere mad i områder, der har adgang til meget lidt eller ingen landbrugsjord. Da konsortiet begyndte sit arbejde for to år siden, virkede fødevarer fremstillet af CO₂ som noget taget ud af en science fiction-film. Inden for de næste to år kan vi forvente at se egentlige fødevareprototyper, som skal testes af forbrugere. Konsortiet viser, hvad vi kan opnå med biosolutions, når forskere og virksomheder forener deres styrker og arbejder mod et fælles mål,” siger Claus Felby, Vice President, Agri-Food hos Novo Nordisk Fonden.

Fødevareprototyper og forbrugertests
I anden fase vil konsortiet fokusere på at optimere og skalere teknologierne samt udvikle og teste fødevareprototyper.

Den nye fase udvider partnerkredsen med ekspertise inden for fødevarevidenskab, forbrugeradfærd, gastronomi og socioøkonomisk modellering. Dette supplerer den teknologiske platform, der blev udviklet i første fase. Samtidig skal den tekniske, økonomiske og miljømæssige effekt modelleres.

Danmarks stærke tradition for samarbejde mellem forskere og industri inden for fødevareproduktion og biosolutions er et stærkt udgangspunkt for at omsætte nye teknologier til konkrete produkter.

Samtidig bidrager den danske gastronomiske scene med en unik kultur for at eksperimentere med mad. Det er en evne, konsortiet kommer til at få gavn af med tilføjelsen af virksomheden Spora, hvis stifter, Rasmus Munk, også er chefkok på restauranten Alchemist, der har to Michelin-stjerner.

Den nye sammensætning af konsortiet skaber en stærk ramme for at forbinde videnskab, teknologi og forbrugeroplevelser.

“En af Danmarks styrker er evnen til at bygge bro mellem forskning, industri og gastronomi. Det gør os til et ideelt testland for nye teknologier som denne, hvor vi kan bruge CO₂ som råvare til fremtidens fødevarer. Her kan vi udvikle og afprøve prototyper i tæt samspil med både forskere, virksomheder og kokke – og herefter udbrede løsningerne til resten af verden,” siger Claus Felby.

Teknologisk platform og resultater fra fase 1
Konsortiet har udviklet en integreret platform, der omdanner CO₂ til acetat, som derefter bruges i fermentering af enkeltcelle- og præcisionsproteiner. Det gør det muligt at fodre de fermenterende mikroorganismer direkte med acetat – den grundlæggende komponent i deres metabolisme – og undgå at tilføre sukker i processen. Denne metode fjerner behovet for sukker i fermentering og reducerer dermed markant forbruget af landbrugsjord og vand.

Fase 1-resultater:

  • Udvikling af mikrobielle stammer, der vokser på 100 % acetat og indeholder mere end 40 % protein.
  • Opførelse af pilotfaciliteter på Aarhus Universitet til acetatproduktion.
  • Identifikation af centrale omkostningskilder: elektricitet og infrastruktur.

Konsortiets partnere (2025–2027)

Finansiering
Det samlede budget er på op til 162,2 mio. kr. over to år (2025–2027). Gates Foundation finansierer aktiviteterne hos Novonesis, Copenhagen Process og Northwestern University, mens Novo Nordisk Fonden finansierer de øvrige partnere.

Nøgleord

Kontakter

Novo Nordisk Fonden blev etableret i 1924 som en dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at fremme menneskers sundhed samt samfundets og planetens bæredygtighed. Fonden arbejder for at styrke forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme samt infektionssygdomme. Derudover søger den at bidrage til udvikling af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet. 

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

EIFO og Novo Nordisk Fonden køber verdens kraftigste kvantecomputer for at sikre nordisk adgang til kritisk teknologi17.7.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse

EIFO og Novo Nordisk Fonden skyder knap 600 mio. kr. i etableringen af en ny, nordisk kvantesatsning QuNorth. Ambitionen er at gøre Danmark og Norden verdensledende på kvanteområdet. Ingen af de nordiske lande råder i dag over den nyeste generation af kvantecomputere, og derfor vil QuNorth indkøbe verdens kraftigste kommercielle kvantecomputer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye