Minister lancerer nyt undervisningsmateriale: Elever skal smage og lære madkultur fra fortiden
Fødevareminister Jacob Jensen (V) lancerer nyt undervisningsmateriale til madkundskabsundervisning i grundskolen. Materialet baserer sig på en folkeindsamling af opskrifter og skal inspirere de kommende generationer til at forstå og værne om dansk madkultur.
Hjemmelavet mad er en vigtig og stor del af den danske kultur, og nu rykker den ind i klasselokalet med nyt undervisningsmateriale, som fødevareminister Jacob Jensen (V) står bag.
Undervisningsmaterialet udspringer af ministerens projekt Fortiden i Fremtidens Mad, hvor der bl.a. er indsamlet hundredvis af bidrag i form af opskrifter, minder og madtraditioner fra danskere over hele landet for at bevare og nyfortolke vores danske madkultur.
Formålet med undervisningsmaterialet er at give børn og unge i grundskolen indsigt i de råvarer, tilberedningsmetoder og fortællinger, der har formet det danske køkken – og samtidig inspirere dem til at have en mere sæsonbetonet og lokalforankret tilgang til maden.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger:
”Mad er ikke bare noget, vi spiser – det handler også om, hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvordan vi er forbundne. De over 1000 opskrifter, som danskerne har delt med mig, er et stykke levende kulturarv, og jeg er stolt over, at vi nu giver den videre til næste generation. For vi ved desværre, at børn i dag i mindre grad bliver inddraget i madlavningen derhjemme. Den udvikling skal vi have vendt. Det nye materiale skal derfor både give indsigt og appetit, og netop den kombination er i mine øjne afgørende, hvis vi vil ruste vores børn og unge til at forstå og videreføre dansk madkultur med respekt for fortiden og med blik for fremtiden.”
Lanceringen af det nye undervisningsmateriale finder sted på Det Grønne Museum - Danmarks nationale museum for Jagten, Skoven, Landbruget og Madens kulturhistorie, hvor skoleelever vil prøve kræfter med at tilberede forskellige retter med afsæt i undervisningsmaterialet.
Læs hele undervisningsmaterialet her:
Fortiden i fremtidens mad | Madkundskab 5-8 | Gyldendals fagportaler
Fakta:
- Undervisningsmaterialet er målrettet madkundskabsundervisning i 5.-6. klasse og formidler historien om dansk mad gennem konkrete opskrifter og personlige madminder.
- Materialet består af otte dele, hvor hvert modul belyser en særlig sæson og gruppe af fødevarer med hjælp af korte madhistoriske tekster og opskrifter inden for temaet.
- Materialet er gratis og frit tilgængeligt for alle skoler på madkundskab.gyldendal.dk
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Her er de nye medlemmer af Det Dyreetiske Råd14.8.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) har udpeget nye medlemmer til Det Dyreetiske Råd, der skal være med til at gøre Danmark til et endnu bedre land for dyrene.
Ny dyrevelfærdsrapport offentliggjort30.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
70 procent af Fødevarestyrelsens kontrolbesøg hos grisebesætninger og kvægbesætninger har ikke givet anledning til sanktioner, viser en ny rapport. Tallet bygger på risikobaserede kontrolbesøg i 1.386 besætninger.
Minister til møde i Nordisk Ministerråd med fokus på fælles beredskab og fremtidens landbrug12.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag mødes de nordiske ministre i Kuopio for blandt andet at drøfte beredskab og modstandskraft i fødevaresektoren, unges rolle i nordiske fødevaresystemer samt udbredelse af ny nordisk mad.
Ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri10.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Enorm stor interesse for plantebaserede projekter28.5.2025 15:20:55 CEST | Pressemeddelelse
Virksomheder og organisationer vil i dén grad være med til at udvikle den plantebaserede fødevaresektor. Nye tal viser nemlig, at der er søgt om tilskud fra Plantefonden for over 750 mio. kr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum