Minister lancerer nyt undervisningsmateriale: Elever skal smage og lære madkultur fra fortiden
Fødevareminister Jacob Jensen (V) lancerer nyt undervisningsmateriale til madkundskabsundervisning i grundskolen. Materialet baserer sig på en folkeindsamling af opskrifter og skal inspirere de kommende generationer til at forstå og værne om dansk madkultur.
Hjemmelavet mad er en vigtig og stor del af den danske kultur, og nu rykker den ind i klasselokalet med nyt undervisningsmateriale, som fødevareminister Jacob Jensen (V) står bag.
Undervisningsmaterialet udspringer af ministerens projekt Fortiden i Fremtidens Mad, hvor der bl.a. er indsamlet hundredvis af bidrag i form af opskrifter, minder og madtraditioner fra danskere over hele landet for at bevare og nyfortolke vores danske madkultur.
Formålet med undervisningsmaterialet er at give børn og unge i grundskolen indsigt i de råvarer, tilberedningsmetoder og fortællinger, der har formet det danske køkken – og samtidig inspirere dem til at have en mere sæsonbetonet og lokalforankret tilgang til maden.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger:
”Mad er ikke bare noget, vi spiser – det handler også om, hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvordan vi er forbundne. De over 1000 opskrifter, som danskerne har delt med mig, er et stykke levende kulturarv, og jeg er stolt over, at vi nu giver den videre til næste generation. For vi ved desværre, at børn i dag i mindre grad bliver inddraget i madlavningen derhjemme. Den udvikling skal vi have vendt. Det nye materiale skal derfor både give indsigt og appetit, og netop den kombination er i mine øjne afgørende, hvis vi vil ruste vores børn og unge til at forstå og videreføre dansk madkultur med respekt for fortiden og med blik for fremtiden.”
Lanceringen af det nye undervisningsmateriale finder sted på Det Grønne Museum - Danmarks nationale museum for Jagten, Skoven, Landbruget og Madens kulturhistorie, hvor skoleelever vil prøve kræfter med at tilberede forskellige retter med afsæt i undervisningsmaterialet.
Læs hele undervisningsmaterialet her:
Fortiden i fremtidens mad | Madkundskab 5-8 | Gyldendals fagportaler
Fakta:
- Undervisningsmaterialet er målrettet madkundskabsundervisning i 5.-6. klasse og formidler historien om dansk mad gennem konkrete opskrifter og personlige madminder.
- Materialet består af otte dele, hvor hvert modul belyser en særlig sæson og gruppe af fødevarer med hjælp af korte madhistoriske tekster og opskrifter inden for temaet.
- Materialet er gratis og frit tilgængeligt for alle skoler på madkundskab.gyldendal.dk
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Dansk formandskab leverer EU-forenklingspakke på landbrug11.11.2025 09:09:16 CET | Pressemeddelelse
Det danske EU-formandskab har forhandlet en aftale på plads med Europa-Parlamentet om en forenklingspakke på landbrug. Aftalen indeholder en række tiltag, der kommer danske landmænd til gode.
Fødevareministeren ved COP30: Danmarks grønne trepart inspirerer globalt10.11.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) deltager i denne uge ved FN's internationale klimakonference COP30, hvor han repræsenterer Danmark og bl.a. deler erfaringer om den grønne trepart, som tiltrækker bred international opmærksomhed.
Fødevareminister åbner One Health konference med deltagelse af H.M. Dronningen5.11.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som en del af det danske EU-formandskab samler minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) centrale aktører inden for One Health for at sætte fokus på sammenhængen mellem menneskers, dyrs og miljøets sundhed.
Nyt lovforslag vil styrke indsatsen mod dyremishandling markant3.11.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) har sendt et lovforslag i høring, der giver myndighederne hårdtslående midler og skærper sanktionerne over for dem, der ikke behandler dyr ordentligt.
Aftale skal sikre produktion af dansk frugt og grønt i fremtiden31.10.2025 13:00:40 CET | Pressemeddelelse
Fødevareminister Jacob Jensen (V) har sammen med partierne bag Aftale om Grøn skattereform for industri mv. indgået en aftale, som skal sikre stabile rammevilkår for danske gartnerier. Den skal være med til at sikre, at forbrugerne også fremover kan finde danske kvalitetsprodukter i butikkerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum