Københavns Universitet - Institut for Fødevarevidenskab

Qian Janice Wang er blevet Master of Wine – den første herboende i Danmark

Del

Qian Janice Wang, lektor og sektionsleder for Design og Forbrugeradfærd, kan føje endnu en prestigefyldt titel til sit imponerende CV: Master of Wine. Hun er nu Danmarks første herboende Master of Wine.

Qian Janice Wang er netop blevet Master of Wine. Hun er desuden sektionsleder for Design og Forbrugeradfærd på Institut for Fødevarevidenskab
Qian Janice Wang er netop blevet Master of Wine. Hun er desuden sektionsleder for Design og Forbrugeradfærd på Institut for Fødevarevidenskab

Efter at have bestået den tredje og sidste del af den krævende eksamensproces, har Qian Janice Wang nu opnået den højeste udmærkelse i vinens verden: Hun er officielt blevet Master of Wine, tildelt af The Institute of Masters of Wine. Hun er samtidig den første Master of Wine bosiddende i Danmark. Programmet har eksisteret i over 70 år.

Janices præstation er særligt bemærkelsesværdig, i det at hun har gennemført uddannelsens tre stadier på kun fire år, som næsten er det korteste tidsrum, det kan gøres på. Hvert stadies eksamen er notorisk svær at bestå – så svære, at der i dag kun findes 420 Masters of Wine i hele verden.

”Stadie 2-eksamenen, som er en fire-dages eksamen, for mit hold havde kun en beståelsesprocent på 13 %. Og det inkluderer folk, der tidligere har forsøgt den eksamen. Vi var kun fire personer, der bestod i første forsøg. Så for mig er det også lidt af en personlig bedrift at være blevet Master of Wine på så relativt kort tid,” siger Janice.

Kvalitet frem for kvantitet

Janices passion for vin begyndte i hendes tidlige 20’ere, da hun boede i Seattle i USA og arbejdede som softwareingeniør hos Microsoft. Hun har altid været interesseret i sanseoplevelser, og særligt lugtesansen. Vinkurser blev derfor hendes måde at udleve den interesse.

”Jeg blev interesseret i vin på grund af den kompleksitet man kan finde i dets aroma. Der er så mange fascinerende aspekter af duft i vin. Og ved formelle vinsmagninger, spytter man jo vinen ud i stedet for at drikke det. Så det handler udelukkende om den sensoriske oplevelse,” fortæller Janice og tilføjer:

”Det sjove er, at jeg faktisk er allergisk over for alkohol. Men det passer godt til mit ønske om alligevel at prøve de her skønne vine - hvis jeg kun kan få ét glas vin, så skal det også være dyrt!”

Janice nåede at klare alle niveauer af vinkurser, hun kunne tage, da hun boede i Seattle. Da hun flyttede til Storbritannien for at tage en ph.d. i eksperimentel psykologi ved Oxford genoptog hun også sin professionelle interesse i vin.

Her meldte hun sig ind i Oxford University Blind Wine Tasting Society allerede i sit første år. På andet år blev hun formand for Oxford Wine Tasting Society og kaptajn for universitetets hold, der konkurrerede mod Cambridge i blindsmagning.

”Så selv før jeg blev en del af et fødevarevidenskabeligt institut, hvor smagstests er et kerneområde, havde jeg brugt meget tid på at arrangere blindsmagninger. Jeg stod for omkring 60-70 vinsmagninger om året i mine roller i Oxford Wine Tasting Society,” fortæller Janice.

Bro mellem to verdener

Til den tredje og sidste eksamen til Master of Wine skal man skrive en forskningsartikel. Her trak Janice på sin akademiske ekspertise og undersøgte, hvordan mennesker opfatter og beskriver syreindhold i vin. Arbejdet inkluderer både kemisk analyse af vinene, sensorisk evaluering, online spørgeskema og en fysisk smagstest udført i København og London. Forskningsartiklen kan findes her.

Ligesom hendes artikel gør, såhåber Janice, at hendes nye titel som Master of Wine kan bygge bro mellem vinbranchen og den akademiske forskning i vinsmagning og sanser.

”Vinprofessionelle forstår ikke nødvendigvis sensorisk videnskab, mens mange forskere ikke har indblik i de kommercielle realiteter i vinens verden. Så det, jeg virkelig gerne vil, er at være en bro mellem akademia og vinbranchen, så viden kan flyde begge veje. Jeg kan bruge min vinfaglighed til at øge relevansen af akademisk forskning, og jeg kan formidle sensorisk forskning, så vinfolk bliver endnu bedre til at smage,” siger Janice.

Hun har allerede skabt stærke forbindelser til en række vinproducenter rundt om i verden og sigter mod at bruge sin nye titel til at sætte både Danmark, og særligt Københavns Universitet, på verdenskortet over

”På et personligt plan er det at opnå MW-titlen noget, jeg har ønsket, siden jeg var 23. Men The Institute of Masters of Wine siger, at titlen også indebærer et ansvar for at tjene og forbedre vinens verden. Den mission driver mig mindst lige så meget. Jeg vil gerne promovere universitetet som et sted, der bedriver fremragende vinforskning, og jeg vil gerne sikre, at unge i Danmark, der brænder for vin, ved, at de kan komme hertil for at studere det,” slutter Janice.

Kontakter

Qian Janice Wang,
Lektor og sektionsleder
qjw@food.ku.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Fødevarevidenskab

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Fødevarevidenskab

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye