FødevareDanmark

Politikerne har medansvar for stigende priser på oksekød

Del

Prisen på oksekød er steget markant over de seneste år, og det får nu interesseorganisationen FødevareDanmark til at advare mod politiske tiltag, der får priserne til at stige yderligere.

"Der er kun forbrugerne til at betale, når politikerne beslutter sig for at indføre en vejafgift, der gør det dyrere for landmændene at få hentet deres dyr", lyder det fra Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark.
"Der er kun forbrugerne til at betale, når politikerne beslutter sig for at indføre en vejafgift, der gør det dyrere for landmændene at få hentet deres dyr", lyder det fra Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark.

Over de seneste fem år er prisen på oksekød steget med 71 procent. Og alene i år er oksekødet blevet 21 procent dyrere.

Prisstigningerne skyldes blandt andet, at den globale efterspørgsel efter oksekød er steget i takt med blandt andet stigende levestandard i Asien. Udbuddet af oksekød er dog ikke fulgt med efterspørgslen, og i Danmark er produktionen af oksekød stagneret. Blandt andet fordi landmændene som følge af bedre fodring og avlsarbejde er lykkedes med at gøre den enkelte malkeko mere effektiv. Det betyder, at landmændene ikke har brug for så mange dyr til at producere de mejeriprodukter, som vi har brug for. Og da langt størstedelen af det kød, vi spiser i Danmark, kommer fra udtjent malkekvæg, er det tilgængelige kød blevet dyrere.  

Men det er ikke hele forklaringen, lyder det nu fra interesseorganisationen FødevareDanmark, der repræsenterer fødevarehåndværkere på tværs af brancher.  

Direktør Leif Wilson Laustsen peger også på en række politiske beslutninger, der bidrager til den voldsomme prisudviklingen på oksekød.

- Den grønne trepart og særligt målsætningen om at omdanne 15 procent af landbrugsarealerne til skov og natur, har skabt usikkerhed i landbruget, fået jordpriserne til at stige voldsomt og gjort det svært for særligt næste generation af landmænd at komme ind på markedet og skabe bedrifter, der kan øge udbuddet af kød, siger han.

Afgifter får priser til at stige
Men også politiske beslutninger som eksempelvis vejafgiften på lastbiltransport samt emballageafgiften gør det dyrere at være forbruger.

- Der er kun forbrugerne til at betale, når politikerne beslutter sig for at indføre en vejafgift, der gør det dyrere for landmændene at få hentet deres dyr, kørt dem til slagtning og i sidste ende få bragt kødet ud til butikker og slagterforretninger. Det samme gælder den kommende emballageafgift. Vores medlemmer er nødt til at sende afgiften videre, og det betyder i sidste ende, at fødevarepriserne vil stige yderligere, siger Leif Wilson Laustsen.

Det sammen gør sig gældende den kommende EU-forordning om afskovningsfrie produkter (EUDR), der kommer til at øge administrationen i alle dele af fødevaresektoren, påpeger direktøren.

- Vi står i en situation, hvor fødevarebranchen ikke bare kan absorbere de afgifter og administrationsomkostninger, som politikerne trækker ned over branchen. Så hvis priserne skal ned, skal vi have fjernet nogle af byrderne for branchen, siger Leif Wilson Laustsen.

Nøgleord

Kontakter

FødevareDanmark er en paraplyorganisation for små og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren. Organisationen blev grundlagt i 2015 af Danske Slagtermestre, Smagen af Danmark, Konditorbager A/S, Ostehandlerforeningen for Danmark, Danmarks Fiskehandlere og SMV Fødevarer. FødevareDanmark bygger på en grundlæggende tiltro på, at udviklingen kommer fra små og mellemstore virksomheder i Danmark, og FødevareDanmark fungerer således som talerør for denne del af fødevaresektoren, idet lovgivningen omkring fødevareproduktionen i Danmark typisk er lavet til fordel for de store virksomheder. Dermed er der behov for en organisation, der særligt kan tale netop disse virksomheders sag – både i pressen og over for politikere, myndigheder og andre beslutningstagere.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye