Teknologisk Institut

Fødevareplasten i skraldespanden skal genfødes som ny fødevareplast

Del

Et stort dansk-ledet samarbejde vil vise, at plast fra brugt fødevareemballage kan sorteres, oprenses og genanvendes til ny emballage i fødevarekvalitet.

En gaffeltruck flytter stablet emballageaffald i en lagerbygning.
Et dansk-ledet partnerskab vil nu udvikle og demonstrere banebrydende teknologier, der kan løfte fødevareemballage ind i den cirkulære økonomi. Foto: Teknologisk Institut.

Hver EU-borger genererer 36 kg affald fra plastemballage om året – heraf stammer cirka 40 procent fra føde- og drikkevarer. Mens drikkeflasker kan blive til nye flasker, bliver andre typer emballageaffald brændt af eller ender i lavkvalitetsprodukter.  Et dansk-ledet fyrtårnsprojekt, CRISP, vil nu vise, at plast fra fx ketchupflasker, yoghurtbægre og isbøtter kan sorteres, oprenses og genanvendes til nye fødevareemballager – sikkert, effektivt og i stor skala.

Jagter et gennembrud i skraldespanden
De fleste tænker ikke over det, når de smider en tom ketchupflaske eller et yoghurtbæger i plastcontaineren. Men netop den type plast er noget af det mest rene og værdifulde – og burde kunne bruges igen og igen. Det sker bare ikke i dag, hvor plasten typisk ender i lavkvalitetsprodukter eller i forbrændingen. Det skyldes blandt andet, at lovgivning og teknologiske muligheder sætter rammen for de forskellige plasttyper, der anvendes til fødevareemballage.

Et dansk-ledet partnerskab vil nu udvikle og demonstrere banebrydende teknologier, der kan løfte fødevareemballage ind i den cirkulære økonomi.

– Det vil være et gennembrud, hvis vi kan vise, at danskernes brugte fødevareemballage i hård plast kan indsamles, sorteres og genanvendes til ny fødevareemballage. Nu har vi både lovgivningen og partnerskabet på plads til at gøre det til virkelighed, siger forretningsleder Per Sigaard Christensen fra Teknologisk Institut.

Det er Teknologisk Institut, der har samlet virksomhederne, som dækker hele værdikæden fra affaldssortering og plastgenanvendelse til emballage- og fødevareproduktion. 

De skal i fællesskab udnytte, at EU har givet grønt lys til at udvikle nye teknologer, så flere typer fødevareemballage kan genanvendes. Det gælder fx polyethylen- og polypropylen-plast (PE og PP), som bruges i plastemballage til en lang række fødevarer som for eksempel ketchup, mayonnaise, fetaost, yoghurt, krydderier, is, slik og meget andet.

Fra kosmetikkvalitet til fødevarekvalitet
CRISP-partnerskabet bygger videre på tidligere erfaringer, hvor det er lykkedes at genanvende husstandsindsamlet plastaffald til emballage af kosmetikkvalitet.

- Vi har gennem flere år arbejdet målrettet på at hæve kvaliteten af genanvendt plast. Vi har allerede bevist, at vi kan producere genanvendt plast til kosmetikemballage fra husholdningsplast. Nu tager vi det afgørende næste skridt op mod fødevaregodkendt genanvendelse, forklarer adm. direktør Franz Cuculiza fra plastgenanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen.

For at løfte kvaliteten af den genanvendte plast vil partnerne i CRISP videreudvikle og demonstrere:

  • Avanceret sorteringsteknologi med AI og kameraer, der kan genkende fødevareemballage blandt det øvrige plastaffald
  • Effektive rensemetoder, der kan fjerne alle uønskede stoffer fra plastaffaldet
  • Nye emballagedesigns specielt tilpasset genanvendt plast og undersøgelser af, hvad der kan få forbrugere til at acceptere genanvendt plast i fødevareemballager 

Ved projektets afslutning i 2028 er det målet at have etableret en produktionsklar forsyningskæde med kapacitet til at håndtere minimum 10.000 tons plast årligt.

Udfylder et hul for fødevarebranchen
For fødevareproducenterne kan CRISP-partnerskabet potentielt udfylde et kritisk hul, nemlig adgang til fødevaregodkendt genanvendt plast, som er stærkt efterspurgt i industrien. En cirkulær økonomi for denne type plast kan fremtidssikre producenter som Arla, både når det gælder kommende lovgivning, egne bæredygtighedsmål og forbrugernes efterspørgsel efter grønnere emballage.

– For Arla er det afgørende at finde emballageløsninger, der både beskytter vores produkter og reducerer miljøpåvirkningen. I dag har vi ikke adgang til genanvendt PE og PP i fødevarekvalitet, og det begrænser vores muligheder for at øge andelen af genanvendt materiale i vores emballage. Det kan CRISP-partnerskabet være en nøgle til at sikre," siger Grane Maaløe, der er Sustainable Packaging Lead specialist hos Arla.

FAKTA OM CRISP
Formålet med CRISP (2025-2028) er at videreudvikle og demonstrere teknologi til genanvendelse af fødevareemballage i PE og PP fra husstandsindsamlet plastaffald til ny fødevarekontaktgodkendt emballage. CRISP står for ”Circular Recycling Innovation for Sustainable Packaging”. Partnerskabet er støttet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) under Miljø- og Ligestillingsministeriet som et fyrtårnsprojekt.

I EU genereres der hvert år cirka 83 millioner ton emballageaffald, hvor plast står for 19 procent – altså omkring 16 millioner ton plastemballage. En stor del af denne plast går til fødevare- og drikkesektoren, som udgør over halvdelen af det samlede emballagemarked i EU.

Partnere 
Teknologisk Institut (projektleder og videnspartner)
Svensk Plaståtervinning (avanceret plastsortering) 
Aage Vestergaard Larsen (plastgenanvendelsesvirksomhed)
Amcor (plastgenanvendelsesvirksomhed UK) 
Amcor (emballageproducenter DK)
Pharma-Tech A/S (emballageproducenter)
Arla Foods amba (fødevareproducenter)
Nestlé Nordics (fødevareproducenter)
VANA (kollektiv ordning for producentansvar)

 

Nøgleord

Kontakter

Projektleder Line Rold Tousgaard, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2389, mail: lrto@teknologisk.dk
Pressekontakt:
Seniorkommunikationskonsulent René Wad Andersen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1474, mail: rea@teknologisk.dk

Billeder

Tre personer i sikkerhedsveste står foran stablede plastballer og diskuterer genanvendelse.
Forretningsleder Per Sigaard Christensen, Teknologisk Institut, adm. direktør Franz Cuculiza og produktudvikler Maja H. Mikkelsen fra plastgenanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen.
Foto: Teknologisk Institut.
Download

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye