Egelund bekymret: Endnu et fald i optaget på sproguddannelserne
Den 28. juli bliver knap 60.000 ansøgere tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Flere er optaget på en professionsbacheloruddannelse, mens færre er optaget på blandt andet de akademiske bacheloruddannelser i forhold til sidste år. Optaget på STEM- og IT-uddannelser med forventet lav ledighed er fortsat højt, mens optaget på sproguddannelserne fortsat falder.
Mandag den 28. juli får 59.957 ansøgere besked om, at de er blevet optaget på en videregående uddannelse. Dette er knap 1.400 færre end i 2024, og årets optag er dermed faldet med 2 pct. sammenlignet med sidste år.
Ligesom i fjor er det flere af de velfærdsrettede professionsbacheloruddannelser, der kan byde velkommen til flest nye optagne. Dog ses igen i år et fald i optaget til uddannelserne til folkeskolelærer, pædagog, socialrådgiver og sygeplejerske på sammenlagt 4 pct. Faldet er størst på sygeplejerskeuddannelsen, hvor 8 pct. færre er optaget.
På de akademiske bacheloruddannelser er der samlet sket et fald på 5 pct. i optagelsen. Faldet skal bl.a. ses lyset af, at et bredt flertal med universitetsreformen fra 2023 har besluttet, at tilgangen til bacheloruddannelserne fra sommeren 2025 skal reduceres for at skabe en bedre balance i tilgangen til de forskellige videregående uddannelsesniveauer.
På de STEM-uddannelser, hvor der forventes gode beskæftigelsesmuligheder efter endt uddannelse, er optaget fortsat højt – i alt er 15.500 på STEM-uddannelserne blevet tilbudt en studieplads. På de IT-uddannelser, hvor der ligeledes forventes gode beskæftigelsesmuligheder, er optaget uændret.
På sproguddannelserne er optaget faldet med 19 pct., hvilket er en fortsættelse af det generelt faldende optag på sprogområdet de senere år. Faldet ses særligt på sproguddannelser kombineret med erhvervsøkonomi, hvor 250 færre er optaget. Optaget på tysk og fransk er ligeledes faldet med 9 pct. fra et i forvejen lavt niveau.
Antallet af udenlandske optagne på engelsksprogede uddannelser er i år steget med 309 svarede til 16 pct. sammenlignet med sidste år.
Der er fortsat over 17.000 ledige studiepladser på en række uddannelser, hvilket svarer til over halvdelen af uddannelsesudbuddene. Det er den enkelte uddannelsesinstitution, der beslutter, om de vil udbyde ledige studiepladser efter d. 28. juli.
De fem største uddannelser er uddannelserne til henholdsvis pædagog, diplomingeniør, sygeplejerske, civilingeniør og erhvervsøkonom.
Oversigt over optagelsen pr. 28. juli 2025 (pdf)
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Først og fremmest et stort tillykke til de mange unge, der kan se frem til at starte på en videregående uddannelse. Det er glædeligt, at der fortsat er stort optag på STEM- og IT-uddannelserne, som er afgørende for udviklingen af de teknologiske løsninger, fremtiden bygger på. Det er også positivt, at de velfærdsrettede uddannelser stadig er blandt de største, vi har, om end faldet i optag bekræfter, at vi gjorde ret i at vedtage en stor kvalitetsreform af netop de uddannelser. Det er åbenlyst påkrævet. Derimod bekymrer det mig dybt, at optaget på sproguddannelserne er faldet så meget. Vi kan ikke undvære sproglige kompetencer og viden om andre kulturer i et dannet samfund. Handling er påkrævet, og jeg vil derfor se på, hvad der skal til for at vende udviklingen.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser til uddannelses- og forskningsministeren kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk.
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Forskningsministre på ambitiøs kurs for videnskaben på kritisk tidspunkt for Europa17.7.2025 15:36:11 CEST | Pressemeddelelse
Europæiske forskningsministre var samlet i København for at diskutere vigtigheden af kritiske teknologier for den europæiske konkurrenceevne og fremtiden for europæisk forskning og innovation.
Danske universiteter slår rekord i at udklække nye virksomheder: ”Glædeligt og nødvendigt”, mener minister15.7.2025 17:14:54 CEST | Pressemeddelelse
Sidste år udsprang 29 nye virksomheder, eller såkaldte spin-outs, fra forskningsmiljøerne på danske universiteter, som dermed overgår sig selv. Det viser en ny opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Christina Egelund: Vi har glemt betydningen af de sproglige kompetencer5.7.2025 16:37:30 CEST | Pressemeddelelse
I dag udløb fristen for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 1. I år har 85.508 søgt ind, hvilket er en lille stigning i forhold til sidste år. Færre vælger at søge ind på en sproguddannelse, hvilket uddannelses- og forskningsministeren kalder bekymrende.
Fyn får ny tandlæge- og tandplejeruddannelse18.6.2025 15:05:11 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt politisk flertal har fordelt overskydende midler fra den politiske aftale om Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. Resultatet er blandt andet nye tandlæge- og tandplejeruddannelser på Syddansk Universitet
Nyt initiativ skal få flere afrikanske studerende til Danmark og styrke samarbejdet med afrikanske universiteter13.6.2025 07:36:13 CEST | Pressemeddelelse
Udenrigsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet lancerer et nyt program på 430 mio. kr., der skal fremme partnerskaber mellem danske og afrikanske universiteter og få flere afrikanske studerende på studieophold i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum