Forskning: Forholdet mellem hunde og mennesker under lup
Vi siger ofte, at hunden er vores bedste ven, men er vi hundens bedste ven? Lever vi overhovedet op til den titel? Og hvordan kan vi optimere relationen mellem hunde og mennesker? Det er blot et par af de spørgsmål, forskergruppen "Mit liv med hund" igennem flere år har undersøgt.

Forskningsprojektet, som bl.a. er støttet af Agria SKK Forskningsfond, startede i 2021 og er endnu langt fra afsluttet. Planen er nemlig at følge en række hvalpe og deres ejere gennem hele hundens liv for derigennem at kortlægge, hvordan oplevelser i den unge hunds liv påvirker hundens helbred og adfærd senere i livet.
- Mit håb er, at vi kan identificere vigtige sammenhænge mellem livsstil og almindelige adfærdsproblemer og sundhedsudfordringer blandt hunde. På den måde kan vi give kommende hundeejere mulighed for at træffe informerede valg om deres hundehold på baggrund af videnskabelig forskning, forklarer forsker Therese Rehn.
Hvad skaber et godt forhold?
Når en lille hvalp flytter ind hos sin nye familie, er målet mange lykkelige år sammen. Men hvad er nøglen til at udvikle det vidunderlige hund-menneske forhold, vi alle drømmer om? Og hvad skaber udfordringer, der er så store, at hunden må omplaceres? Det er blot nogle af de spørgsmål, forskerne er nysgerrige på.
- Det vigtigste er, at ejeren forstår hundens behov, mener Rehn, som tilføjer:
- Det er vores ansvar som hundeejere at opfylde disse behov og skabe et rigt hundeliv. En anden vigtig faktor er at være en kilde til tryghed for hunden. Det vil sige, at du har evnen til at læse hundens reaktioner tidligt i forskellige situationer, så du har mulighed for at støtte hunden, og at du selv agerer på en forudsigelig måde. Jeg håber, at vores studie vil kaste lys over nøglefaktorer, der fremmer en god relation mellem hund og ejer.
Andre vigtige faktorer
Det er ikke kun forholdet til ejeren, der er vigtigt for et godt hundeliv - der er flere vigtige faktorer at overveje: Hvad hunden spiser, motion, tandbørstning, aktivering og træning er eksempler på andre faktorer, der vil blive kortlagt i undersøgelsen "Mit liv med hund". Ved at indsamle information fra hvalp til voksen hund - miljø, familie, sundhed, adfærd, relationer og oplevelser - kan forskergruppen undersøge, hvilke aspekter der er vigtige og påvirker vores hunde og vores hundeejerskab. Tanken er, at forskerne på den baggrund kan vurdere, hvordan det, der sker i den unge hunds liv påvirker hunden senere i livet.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt.dk
Tlf:28971907anne@orholt.dkLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder


Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Undgå separationsangst: Forbered din hund på hverdag efter ferien25.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hunde er vanedyr, og efter blot et par ugers sommerferie med en øget mængde menneskeligt selskab og aktivitet kan hverdagen blive en udfordring, især for de yngste firbenede, hvis du har glemt at holde fast i de gode rutiner. Se her, hvordan du forebygger alene hjemme-problemer ved at forberede din hund på, at det snart er hverdag igen.
Ny undersøgelse: Danskerne sløser med kæledyrenes sikkerhed i bilen23.7.2025 13:51:46 CEST | Pressemeddelelse
Næsten hver femte danske hund får lov at bevæge sig frit rundt i bilen under kørslen: Hvis verdens mindste hunderace, en chihuahua, ikke er fastspændt, kan situationen potentielt blive fatal blot ved en hård opbremsning – ikke blot for hunden, men også for bilens øvrige passagerer, advarer Agria Dyreforsikring.
Pas på denne gule sommerfare, når du lufter Fido21.7.2025 13:28:30 CEST | Pressemeddelelse
Med til den danske højsommer både sol, regn og varme, og naturen folder sig ud med alt, hvad dertil hører, inkl. vildtlevende planter, der kan være farlige for dyr og mennesker. Lige nu står den smukke, men giftige vilde pastinak i blomst - en plante, som kan skabe store problemer ikke kun for os, men også for vores firbenede venner, advarer Agria Dyreforsikring.
Trafikulykker tager halvdelen af danske huskattes liv11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny opgørelse viser, at den mest almindelige dødsårsag blandt katte er påkørsel i trafikken. Faktisk er påkørsler skyld i, at halvdelen af forsikrede svenske huskatte kun lever i 4,4 år - en tendens, vi også ser i Danmark. Se listen over forskellige katteracers forventede levetid og de mest almindelige dødsårsager for katte - samt tip til, hvordan du bedst beskytter din kat.
Beskyt dig selv og dit kæledyr mod flåter9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Flåter er små, men kan gøre stor skade ved at overføre alvorlige sygdomme. Her får du gode råd til hvordan du kan forebygge smitte, genkende symptomerne og undgå sygdomme hos din firbenede ven.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum