Undgå separationsangst: Forbered din hund på hverdag efter ferien
Hunde er vanedyr, og efter blot et par ugers sommerferie med en øget mængde menneskeligt selskab og aktivitet kan hverdagen blive en udfordring, især for de yngste firbenede, hvis du har glemt at holde fast i de gode rutiner. Se her, hvordan du forebygger alene hjemme-problemer ved at forberede din hund på, at det snart er hverdag igen.

Lige nu holder mange danskere en lang sommerferie, og mange bruger naturligt mere tid i hjemmet. Det betyder, at vores hunde har meget mere menneskeligt selskab, end de er vant til – og det er både godt og skidt.
- Som flokdyr er hunden forprogrammeret til at trives i selskab med andre familiemedlemmer, og derfor nyder de fleste hunde den øgede mængde menneskeligt selskab, som sommerferien ofte byder på: Mere aktivitet, flere og længere gåture, mere leg og mere nusse-tid. Det føles naturligt for hunden at være sammen med menneskefamilien. Omvendt føles det føles unaturligt for flokdyret at blive efterladt og være alene. Det er virkeligheden, at de færreste hunde nyder alene-tiden, men de fleste kan lære at acceptere det, forklarer Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring. Hun tilføjer:
- Hunde er vanedyr, så når du skal tilbage på arbejde efter en lang ferie, er det vigtigt, at du har sikret, at dit pelsede familiemedlem lige har fået et lille ”brush up” på hverdagsrutinerne og på det at undvære familien og være alene hjemme.
Lær hunden at være tryg i eget selskab
- Mange danskere har benyttet ferien til at inkludere et lille nyt, firbenet medlem i familien, og de fleste ved, at hvalpe skal trænes til at være alene. Men det kan måske overraske, at særligt unghunde kræver en ekstra indsats i ferietiden. De er stadig ”under ombygning” mentalt og har i stor grad brug for faste rutiner, men alle hunde, fra unge til seniorer, der ikke tidligere har udvist tegn på alene hjemme-problemer, kan blive utrygge, når de f.eks. efterlades efter en længere sommerferieperiode, hvor de har været ”symbiotiske” med familien, forklarer hundeeksperten.
- Som udgangspunkt er der store individuelle forskelle på, hvor længe en hund kan være alene hjemme, men en stor del af hunde i alle aldre har behov for at komme tilbage i rutinerne og til at være alene hjemme igen ovenpå en periode, hvor der har været nogen omkring den på alle tidspunkter af døgnet i mange uger, mener Evers.
Vedligehold trygheden
Lotte Evers anbefaler, at du vedligeholder hundens tryghed ved at være alene hjemme igennem hele ferien:
- Du behøver ikke at lade hunden være alene hjemme hver dag i ferien, men det er en rigtig god idé at fastholde, at du går fra den mindst et par gange om ugen. Mange får i ferien vendt op og ned på hundens daglige rytme – både i forhold til gåture, fodring, aktivering og alenetid – men hunde trives nu engang bedst med forudsigelighed og genkendelige rutiner. Ferietid betyder ofte, at hverdagsrytmen ryger sig en tur, og det kan være udfordrende for hunden – særligt hvis den senere skal passes af andre eller i pension. Det bedste, du kan gøre, er at gøre en indsats i ferien for at holde fast i så mange af hverdagens holdepunkter som muligt. Hvis mad- og luftetider i videst muligt omfang ligner dem, hunden kender fra hverdagen, giver du hunden den bedste forudsætning for at kunne navigere i det, der ellers er anderledes. Samtidig kan den nyde godt af jeres ekstra tid sammen, uden at det hele bliver vendt på hovedet.
Tegn på, at din hund har separationsangst
En del danske hunde bliver utrygge, stressede eller decideret paniske, når de efterlades alene. Det kaldes separationsangst. Graden kan variere og kan over tid forværres, hvis ikke problemet afhjælpes.
Hvis din hund lider af se parationsangst, når den efterlades, vil den f.eks.:
- være rastløs og have svært ved at finde ro
- pibe, hyle eller gø
- have manglende appetit, savle, blive forpustet eller besørge inden døre
- udvise nedsat aktivitetslyst – eller kradse, rive eller bide ting i stykker
- udvise overstrømmende glæde, når ejeren kommer hjem – selv hvis den kun har været alene kortvarigt.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt.dk
Tlf:28971907anne@orholt.dkLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder

Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Ny undersøgelse: Danskerne sløser med kæledyrenes sikkerhed i bilen23.7.2025 13:51:46 CEST | Pressemeddelelse
Næsten hver femte danske hund får lov at bevæge sig frit rundt i bilen under kørslen: Hvis verdens mindste hunderace, en chihuahua, ikke er fastspændt, kan situationen potentielt blive fatal blot ved en hård opbremsning – ikke blot for hunden, men også for bilens øvrige passagerer, advarer Agria Dyreforsikring.
Pas på denne gule sommerfare, når du lufter Fido21.7.2025 13:28:30 CEST | Pressemeddelelse
Med til den danske højsommer både sol, regn og varme, og naturen folder sig ud med alt, hvad dertil hører, inkl. vildtlevende planter, der kan være farlige for dyr og mennesker. Lige nu står den smukke, men giftige vilde pastinak i blomst - en plante, som kan skabe store problemer ikke kun for os, men også for vores firbenede venner, advarer Agria Dyreforsikring.
Trafikulykker tager halvdelen af danske huskattes liv11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny opgørelse viser, at den mest almindelige dødsårsag blandt katte er påkørsel i trafikken. Faktisk er påkørsler skyld i, at halvdelen af forsikrede svenske huskatte kun lever i 4,4 år - en tendens, vi også ser i Danmark. Se listen over forskellige katteracers forventede levetid og de mest almindelige dødsårsager for katte - samt tip til, hvordan du bedst beskytter din kat.
Beskyt dig selv og dit kæledyr mod flåter9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Flåter er små, men kan gøre stor skade ved at overføre alvorlige sygdomme. Her får du gode råd til hvordan du kan forebygge smitte, genkende symptomerne og undgå sygdomme hos din firbenede ven.
Når katten holder sommerferie7.7.2025 10:54:10 CEST | Pressemeddelelse
Sådan får du en sommerglad kat: Undgå de typiske feriefælder med den komplette sommerguide for dig med kat og få bl.a. råd til, hvordan du forbereder katten på ferie, varme dage, insektstik, transport og pasning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum