Læge i Gaza: ”Jeg har aldrig set noget lignende – situationen er mere end kritisk”
Underernæring har nået sit højeste i Gaza. Nødhjælp er stadig voldsomt begrænset og decideret livsfarlig at modtage. Og EU gør slet ikke nok for at stoppe den brutalitet, der dag for dag bliver værre, lyder det fra Læger uden Grænser.

Mens EU på et topmøde tidligere på ugen afviste at pålægge Israel nogen form for sanktioner på baggrund af krigen i Gaza, advarer Læger uden Grænser om, at situationen for civile i Gaza er mere end kritisk.
EU’s udenrigschef, Kaja Kallas, peger på ”positive tegn” på, at nødhjælp vil blive uddelt, men Israel fortsætter med at bombe børn, der henter vand, skyde mennesker, der søger efter mad, og udsulte befolkningen ved at blokere for nødhjælpen.
”EU og europæiske ledere har de politiske, økonomiske og diplomatiske muligheder for at lægge pres på Israel for at stoppe deres angreb og åbne grænserne for uhindret humanitær hjælp,” skriver Læger uden Grænsers generalsekretær, Chris Lockyear, og internationale præsident, Christos Christou, i et åbent brev til EU-ledere.
Befolkningen i Gaza kan ikke vente længere. Situationen bliver mere og mere brutal for hver dag, der går. Det kalder på øjeblikkelig handling, lyder det.
”Enhver forsinkelse, enhver tvetydighed og enhver politisk beslutning, der tillader denne maskine af ødelæggelse at fortsætte uden straf, gør EU medskyldige.”
Tredobling af underernæringstilfælde i Gaza By på under to måneder
Læger uden Grænser oplever det højeste antal underernærede, der hidtil er registreret på organisationens klinikker i Al Mawasi i det sydlige Gaza og Gaza By i nord.
Mere end 700 gravide og ammende kvinder og næsten 500 børn er lige nu indskrevet til behandling for svær underernæring i de to klinikker. På klinikken i Gaza By er antallet mere end tredoblet på under to måneder – fra 293 tilfælde i maj til 983 i begyndelsen af juli. Ud af de 983 er 326 børn mellem seks måneder og 23 måneder.
”Mange gravide kvinder oplever underernæring – og derfor bliver flere babyer født for tidligt. Vores neonatalafdeling er massivt overbelastet med op til fem babyer i én enkelt kuvøse,” fortæller Joanne Perry, læge på Al-Helou hospital i Gaza for Læger uden Grænser, og fortsætter:
”Det er min tredje udsendelse i Gaza, og jeg har aldrig set noget lignende: Gravide kvinder, der er seks måneder henne, men som ikke vejer mere end 40 kg. Situationen er mere end kritisk.”
Forældre springer måltider over, så de i stedet kan give maden til deres børn. Selv de voksne, Læger uden Grænser behandler for underernæring med terapeutisk mad, giver ofte behandlingen videre til deres børn.
”Jeg er selv mor, og jeg ville gøre det samme,” siger Nour Nijim, der leder Læger uden Grænsers hold af sygeplejersker: ”Men som sundhedsfaglig medarbejder føler jeg mig hjælpeløs. Folk er sultne og efterspørger terapeutisk mad. Men vi har ikke nok.”
Nødhjælp blokeres stadig
Før oktober 2023 kom der i gennemsnit 500 lastbiler med mad og varer ind i Gaza hver eneste dag. Siden 2. marts 2025 er der kommet færre end 500 lastbiler ind i alt.
”Udsultningen af befolkningen i Gaza er bevidst. Det kan få en ende i morgen, hvis de israelske myndigheder lader de nødvendige mængder mad komme ind,” fortæller Læger uden Grænsers medicinske koordinator i Gaza Mohammed Abu Mughaisib.
Læger uden Grænser har fået ni lastbiler med medicinsk nødhjælp ind i Gaza siden 2. marts 2025. Lastbilerne indeholdt smertestillende, antibiotika, masker, handsker og gaze.
Behovene er dog langt større end det, men de over 100 af Læger uden Grænsers lastbiler, som fortsat holder ved grænsen, kan ikke få tilladelse til at komme ind.
GHF-uddelingerne er en dødsfælde maskeret som nødhjælp
Frem for at uafhængige humanitære organisationer uddeler nødhjælp, er det fortsat den amerikansk-israelsk støttede nødhjælpsorganisation, GHF, der er ansvarlig for maduddeling i Gaza.
Ifølge FN er over 700 mennesker blevet dræbt ved eller omkring et GHF-uddelingscenter i forsøget på at skaffe mad for ikke at dø af sult. GHF-uddelingerne er en dødsfælde maskeret som nødhjælp.
I ugevis modtog Læger uden Grænser dagligt patienter på organisationens hospitaler eller klinikker, der var blevet såret eller dræbt ved et GHF-uddelingscenter.
”Hvis folk dukker op for tidligt til uddelingscentrene, bliver de skudt. Hvis de kommer til tiden, men der er for mange mennesker, og hopper de over jordvolde og trådhegn, bliver de skudt,” fortæller Aitor Zabalgogeazkoa, Læger uden Grænsers katastrofekoordinator i Gaza, og fortsætter:
”Hvis de kommer for sent, må de ikke være der længere, fordi så er det en ’evakueret zone’ – og så bliver de skudt.”
At afskære mennesker i nød fra hjælp er en krigsforbrydelse
Med det, Læger uden Grænser er vidne til, er der ikke nogen tvivl: Den nødhjælp, som er livsnødvendig for befolkningen, bliver gjort til et våben.
”Daglige grusomheder udfolder sig ikke i skyggerne. De foregår lige for øjnene af os,” lyder det fra Chris Lockyear og Christos Christou til EU’s ledere. “Nødhjælp er ikke til forhandling. Det er en livslinje. At afskære nødhjælp fra mennesker i nød er kollektiv afstraffelse – en krigsforbrydelse.”
Læger uden Grænser gentager nu sin opfordring til EU om at sætte handling bag ordene og gøre, hvad der skal til for at stoppe grusomhederne i Gaza.
Kontakter
Pressetelefon, Læger uden Grænser
Tlf:29702979Billeder


Links
Om Læger uden Grænser
Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Ca. 65.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling.
Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Angreb på Læger uden Grænser er næsten fordoblet siden 2020: Danmark må kæmpe for krigens regler12.6.2025 06:47:00 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport melder Læger uden Grænser, at angreb mod deres medarbejdere, patienter og faciliteter stiger år for år. Organisationen insisterer på, at den danske regering går forrest og sikrer, at lægehjælp beskyttes i krig og konflikt.
Læger uden Grænser: Gaza er blevet en massegrav for palæstinenserne – og for dem, der hjælper dem16.4.2025 10:14:00 CEST | Pressemeddelelse
Palæstinensiske liv bliver endnu engang systematisk ødelagt, advarer Læger uden Grænser, tre uger efter våbenhvilens ophør. En række dødelige angreb viser igen en total mangel på respekt for menneskeliv og for humanitære og medicinske medarbejdere i Gaza.
Her er de kriser, vi glemte i 202429.12.2024 08:08:18 CET | Pressemeddelelse
Sygdomme, der koster liv i det globale syd, seksuel vold i flygtningelejre og én af verdens farligste flygtningeruter har fået meget lidt opmærksomhed det seneste år, selv om det er kriser, som foregår lige nu. Men vi skal insistere på ikke at glemme dem, mener Læger uden Grænser.
Læger uden Grænser indstiller redninger på Middelhavet i en periode13.12.2024 12:57:17 CET | Pressemeddelelse
Administrative benspænd i Italien gør det umuligt for Læger uden Grænser at fortsætte redningsaktionerne på Middelhavet med det nuværende skib, Geo Barents. Derfor indstiller organisationen driften af skibet, men forpligter sig på at vende tilbage til Middelhavet hurtigst muligt.
Blokade tvinger Læger uden Grænser til at standse behandling af underernærede børn i lejr i Sudan18.10.2024 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
5.000 børn med akut underernæring i Zamzam-lejren i det nordlige Darfur i Sudan kan ikke længere få behandling. Det er en konsekvens af, at landets stridende parter blokerer vejene til området, og derfor kan Læger uden Grænser og andre ikke få mad, medicin og andre vigtige forsyninger ind. I slutningen af september løb Læger uden Grænser tør for forsyninger, så blandt andre 2.900 børn med alvorlig akut underernæring nu må undvære behandling. Det er kun på organisationens hospital med 80 senge, at man fortsat kan tage imod patienter. Og det er begrænset til de børn, som er i størst risiko for at dø. ”Der er et meget presserende behov for, at der kommer langt flere forsyninger som mad og ernæringsbehandling ind til en befolkning, som i øjeblikket er i en katastrofal situation," siger Michel-Olivier Lacharité, som leder Læger uden Grænsers akutberedskab i Sudan. De seneste uger er der kommet begrænsede forsyninger ind, men det er alt for lidt til at kunne dække de massive behov hos de man
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum