DI - Dansk Industri

DI: Ny EU-budgetramme rammer helt rigtigt med stor konkurrenceevnefond – men med en bitter eftersmag

Del

EU-Kommissionen har ramt helt rigtigt med et nyt forslag om én stor konkurrenceevnefond på  409 milliarder euro, der skal styrke Europas konkurrencekraft inden for bl.a. forsvar, digitalisering og grøn omstilling. Fonden er en del af Kommissionens nye forslag til en ramme for EU's næste budget på 2 billioner euro i alt, hvoraf konkurrenceevne fylder omkring 23% af totale budget. Desværre lægger forslaget også op til en ny erhvervsskat, der vil skade Europas konkurrenceevne. 

Ulrik Jantzen/Büro Jantzen

– Den nye konkurrenceevnefond gør det lettere for virksomhederne at søge om EU-midler og giver langt bedre mulighed for at kanalisere pengene derhen, hvor de gør størst forskel. Samtidig er der mod til at prioritere det vigtigste, nemlig konkurrencekraft, forsvar, grøn omstilling og digitalisering. Det er et afgørende kursskifte, som vi længe har efterspurgt, siger Rikke Wetendorff Nørgaard, chef for europapolitik i Dansk Industri.

Fonden samler op mod 14 eksisterende EU-programmer i én samlet fond og får flere penge end de nuværende puljer tilsammen. Det skal gøre det langt enklere – især for små og mellemstore virksomheder – at få adgang til EU-støtte og mobilisere private investeringer. Med den nye fond vil det også blive nemmere for innovative virksomheder at vokse og trives i Europa.

– Europa har i årevis haltet efter USA og Kina, når det handler om at få nye teknologier på markedet. Vi har været gode til forskning og innovation – men knap så gode til det næste skridt: test, opskalering og markedsgørelse. Den nye fond adresserer netop det hul i værdikæden. Det er  afgørende for, at vi kan holde innovative virksomheder her i Europa, i stedet for at de må søge til andre kontinenter for at få adgang til markedet, siger Rikke Wetendorff Nørgaard.

Europa mangler ifølge Draghi-rapporten investeringer for 800 milliarder euro om året for at styrke sin konkurrencekraft. Det hul kan ikke fyldes af EU’s budget alene. Heller ikke selvom kommissionens nye budgetramme er væsentligt større end det nuværende budget.

– EU’s budget skal ikke bare hældes ned i et 800 milliarder stort hul. Det ville både være en dyr og dum løsning. I stedet skal budgettet bruges som katalysator for private investeringer. Her er konkurrencedygtige rammevilkår, risikovillig offentlig finansiering og garantier vigtige forudsætninger. De tanker er taget med ind i den nye fond, og det er den helt rigtige vej at gå, siger Rikke Wetendorff Nørgaard.

Kommissionens forslag stiller også skarpt på et andet ømt punkt for Europas konkurrenceevne. Høje energipriser presser virksomhederne og hæmmer produktionen. Med det nye forslag vil  EU-Kommissionen femdoble EU-budgettet til energiinfrastruktur med 30 mia. euro.

– Det er et virkelig vigtigt skridt for at sikre stabil, grøn og billig energi. Midlerne bør målrettes grænseoverskridende projekter og bruges til at reducere risici for store projekter for at tiltrække private investeringer og øge integrationen af vedvarende energi og elektrificering, siger Rikke Wetendorff Nørgaard.

Udover energi, har EU i dag præsenteret en 5-dobling af midlerne til digitale område, en fordobling af forskning og innovations programmet og en 5-dobling af investeringer i forsvar. 

Men selvom konkurrenceevnefonden og øgende investeringer i energi, digital og forsvar flugter med DI’s egne anbefalinger, kommer forslaget fra Kommissionen med en bitter eftersmag. Som en del af finansieringen af budgettet foreslår Kommissionen nemlig en ny skat på virksomheder med en omsætning over 100 millioner euro om året. 

– Når vi vil styrke europæisk konkurrencekraft og fastholde virksomheder og arbejdspladser i Europa, så er en ny erhvervsskat det stik modsatte af, hvad der er brug for. Virksomhederne skal skabe den velstand, produktion og innovation, der skal til for, at vi kan løse Europas udfordringer med oprustning, grøn og digital omstilling. Det er et selvmål, hvis vi gør det sværere for dem med en ny skat, siger Rikke Wetendorff Nørgaard.

Når der skal findes ekstra finansiering, er der andre veje frem. Først og fremmest er der masser af mulighed for at rydde op i EU's budget, som det ser ud i dag.

– Der ligger allerede flere milliarder euro i programmer, der kan bruges langt bedre end i dag. Her  kan EU frigøre flere midler i stedet for at introducere nye skatter, siger Rikke Wetendorff Nørgaard.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye