GLÆDELIG SOMMERNYHED: TRE NYFØDTE TIGERUNGER I ZOO
Se det første foto: Efter ugers spænding har ventetiden båret frugt i Zoologisk Have København – tre nyfødte tigerunger er nu et vigtigt bidrag til det internationale avlsarbejde for den truede art.

BEMÆRK:Det er desværre ikke være muligt at komme i nærheden af tigrene for andre end dyrepasserne.
Fire dages brunst i april, flere parringer i perioden og forskellige tegn på drægtighed hos den ældste huntiger, startede forhåbningerne om, at der kunne være nye, små stribede poter på vej i tigeranlægget i ZOO.
Og det var der heldigvis. For 12 dage siden mødte dyrepasserteamet nemlig ind til lyde fra ikke bare én, men fire små unger, der kravlede rundt tæt på hinanden og deres mor.
- Vi blev utrolig glade for at høre de små lyde, der gjorde det klart, at der var kommet tigerunger til verden. Og så blev det en ekstragod dag, da vi fandt ud af, at der var fire unger i kuldet denne gang, siger dyrepasser i rovdyrsafdelingen Zaco Sonne.
Dyrepasseren, der har beskæftiget sig med rovdyr igennem de seneste 25 år, har kun en gang tidligere oplevet, at der er blevet født et kuld på fire tigerunger i ZOO. Det var faktisk det kuld, som den nybagte mor selv var en del af, da hun blev født for 13 år siden.
På trods af den meget glædelige familieforøgelse, kom der desværre hurtigt et lille skår i glæden, da det blev tydeligt, at den ene af ungerne var meget afkræftet. Dyrepassere og dyrlæger satte derfor alt ind for at hjælpe den lille unge på dyrelægeklinikken – men efter et par døgn stod det klart, at den ikke kunne reddes.
- Vi forsøgte alt, hvad vi kunne med både ekstra næring og varme, men tigerungen var simpelthen for afkræftet på trods af vores hjælp – og til sidst var der ikke mere at gøre, fortæller Zaco Sonne og supplerer:
- Det er selvfølgelig trist, men det er også meget naturligt, at det ikke er alle unger, der overlever i et kuld – det vil man også opleve i naturen. Hvis først en unge sakker bagud i forhold til sine søskende, er det meget svært for ungen at indhente det tabte.
Selvom alt tyder på, at de sidste tre unger har det rigtig godt, er der fortsat ingen garantier for, at de alle klarer den, men der er både optimisme og stor tiltro at spore hos Zaco Sonne, der pointérer, at moren har gode forudsætninger for at give ungerne den bedste start på tiger-tilværelsen.
- Vores huntiger har god erfaring, og vi ved fra sidst, hun fødte, at hun har et meget stort omsorgsgen – så stort, at der helt sikkert er nok til alle ungerne, fortæller han.
Der går endnu et par uger før, at dyrepassere og dyrlæger kan lave et udvidet sundhedstjek på de tre nye medlemmer af tigerflokken, der formentlig alle kommer til at være en vigtig del af det internationale avlsarbejde for den truede dyreart. Men kuldet, der består af to hunner og en han, er fredag morgen blevet chippet og vejet – og her så alt lovende ud.
Den nybagte mor og ungerne har nu brug for fred og ro i ”barselboblen”. Rent praktisk er tigeranlægget indrettet sådan, at de har en ”privat hule” inde bagerst i anlægget, hvor de kan trække sig helt tilbage – uden at hantigeren eller den halvandet år gamle tigerunge kan forstyrre.
Det er håbet, at de små unger vil kunne ses af gæsterne gennem ruden ved tigeranlægget om 4-5 uger. Dyrpasserteamet håber desuden, at det bliver muligt, at hele tigerfamilien kan samles i udendørsanlægget, når efteråret nærmer sig.
- Vi håber at gæsterne vil væbne sig med tålmodighed på at se ungerne udenfor i anlægget, da der formentlig vil gå et par måneder. Til gengæld bliver det et vidunderligt syn, når tigerungerne kommer ud for første gang, slutter Zaco Sonne.
- FAKTA
-
Drægtighed:
Man kan sjældent se på rovdyr, at de er drægtig før lige op til fødslen. Fostrene er meget små, og som rovdyr må man helst ikke blive så tyk, så man ikke kan løbe byttedyret op. Et kuld består ofte af 2-3 tigerunger.
-
Mor:
Huntigeren er født i ZOO 18. april 2013.
-
Far:
Hantigeren er fra Frankrig og kom til ZOO i marts 2022. Han er også fra 2013.
-
Avl:
Vores tiger deltager i det Europæiske avlsprogram for disse sjældne tigere, som amurtigeren er.
-
Parring:
Tigre lever ikke sammen i flok og kan befinde sig langt fra hinanden. Hantigere gør derfor opmærksom på sig selv ved at markere deres territorier med tis.
For en huntiger er urinens duft fuld af meget vigtig information, f.eks. kan hun lugte hannens testosteron, hvilket kan fortælle hende, om det er en han, der er værd at få unger med.
Man har set stor forskel i hunners adfærd alt efter hvem, de lugter tis fra. Hunnen kan agere parringsklar ved noget urin, og virke helt indifferent ved andet. - I ZOO har parret levet sammen - også med deres første unge.
Kontakter
Camilla Cornelius SørensenPresse- og kommunikationschefZOO
Tlf:+4530167373cams@zoo.dkZOO er sat i verden for at fremme naturbevarelse. Det gør vi gennem inspiration og opdagelser for vores gæster i Zoologisk Have København. Vi bidrager aktivt i det internationale arbejde med at bevare dyrearter og naturområder. Vi øger interessen og forståelsen af naturen og dens mangfoldighed og bidrager med vigtig forskning. Alt, hvad vi gør, er natuligvis baseret på et videnskabeligt grundlag.
Følg pressemeddelelser fra Zoologisk Have i København
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Zoologisk Have i København
Zoologisk Have og superbrand går sammen om ansvarlig kollektion for verdens dyr og natur4.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Zoologisk Have København og outdoorbrandet Fjällräven sætter fokus på verdens dyr og natur med en særlig kollektion
ZOO København rejser biodiversitetsalarm midt på Rådhuspladsen1.7.2025 07:42:12 CEST | Pressemeddelelse
Otte meter højt Klodsmajor-spil skal inspirere til håb og handling Se timelapse på opbygningen og video, fra da næsehornet skulle hejses op på toppen: https://we.tl/t-vpgVi5NqfL
Ikonisk tårn kan fejre 120 års jubilæum31.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Det gamle vartegn i Zoologisk Have i København kan fejre 120 år med fantastisk udsigt og gode røverhistorier
ZOO jubler: Truet art var væk i 20 år. Nu er den tilbage7.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For første gang i to årtier kan den grønbrogede tudses karakteristiske kvækken høres på Orø. Der er registreret hanner, der kvækker, ved Hegnegårdssøen, og flere voksne tudser er observeret ved Orøstrand – et historisk fund og en vigtig sejr for dansk naturgenopretning
GAVMILD VELGØRER GAV 17 MILLIONER KRONER : PÅ DENNE DATO KOMMER CHIMPANSERNE UD2.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 16. maj vil fremadrettet stå som en stor og vigtig dag i Zoologisk Haves historie Levende billeder af chimpanser her: https://we.tl/t-ejMLoHiYkE (credit: ZOO)
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum