Nybolig

Har du styr på rapporterne, når du skal sælge dit hus?

Del

Et godt boligsalg starter med et godt forarbejde. Få styr på, hvilke rapporter der kræves, hvad de betyder – og hvordan du undgår dyre fejl undervejs.

Hvid villa med græsplæne og "Til salg"-skilt fra Nybolig i forgrunden.
Før boligen rammer markedet, er det vigtigt at have dokumentationen i orden. Nybolig

Få et overblik over husets stand inden salget

Det er altid lettere at sælge en bolig i god stand end en bolig med mange fejl og mangler. Samtidig har det betydning for prisen og antallet af potentielt interesserede, om boligen er indflytningsklar eller renoveringsmoden.

Hvis du gerne vil sikre dig, at dit hus ikke har skjulte fejl og mangler, når der bliver lavet huseftersyn, kan du få en byggesagkyndig til at gennemgå boligen på forhånd. Det giver dig tid til at udbedre eventuelle skader, så de ikke fremgår af den endelige tilstandsrapport. 

Din lokale Nybolig-mægler kan hjælpe dig med at finde en dygtig byggesagkyndig.

Rapporten giver dig en vurdering af standen på vinduer, døre, gulve, køkken, bad, facade og tag. Med rapporten i hånden kan du tage stilling til, om du ønsker at udbedre nogle af – eller alle –eventuelle fejl eller skader på din bolig, inden du sætter huset til salg og får udarbejdet de lovpligtige rapporter.

Huseftersyn – et krav for ejerskifteforsikring

Hvis du ønsker at tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med salget, kræver det et huseftersyn. Det omfatter to rapporter: en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport.

En ejerskifteforsikring giver tryghed til både køber og sælger. Huseftersynet sikrer, at boligen bliver gennemgået grundigt, og at køber er bekendt med boligens stand, inden købsaftalen underskrives.

Som sælger er du ikke forpligtet til at tegne forsikringen, men hvis du vil fraskrive dig dit 10-årige ansvar for skjulte fejl og mangler, skal du:

  • Betale halvdelen af præmien til en ejerskifteforsikring

  • Få udarbejdet tilstandsrapport og elinstallationsrapport

Køber kan vælge at tilkøbe en mere omfattende dækning, men det er for egen regning. Du kan godt sælge din bolig uden huseftersyn, men så er det ikke muligt at tegne en ejerskifteforsikring.

Tilstandsrapporten

Tidligere blev skader i tilstandsrapporten angivet med K1, K2 og K3 – men det er ikke længere tilfældet. I dag bruges et farvekodesystem, der angiver skadens alvor og behov for udbedring:

  • 🔴 Rød: Kritiske skader, der kræver hurtig udbedring

  • 🟡 Gul: Alvorlige skader, som ikke er akutte, men kan forringe funktionen over tid

  • Grå: Mindre alvorlige skader, som bør holdes øje med

  • Sort: Mulige skader, der kræver nærmere undersøgelse

Læs altid bemærkningerne til skaderne – her får du detaljer om årsag og mulige løsninger.

Tilstandsrapporten må højst være 6 måneder gammel, når køber modtager den. Hvis boligen ikke er solgt inden for den periode, skal rapporten fornyes. Det koster typisk et par tusinde kroner.

Elinstallationsrapporten

Elinstallationsrapporten har til formål at sikre, at boligens elektriske installationer fungerer korrekt og overholder gældende regler.

Som sælger skal du udfylde et skema med oplysninger om installationerne – for eksempel om der er ændret eller repareret på dem.

En autoriseret elinstallatør står for selve gennemgangen, som foretages via stikprøver. Det kan være stikkontakter, lampeudtag og eltavler, der kontrolleres for funktion og lovlighed. Eventuelle fejl og mangler vurderes med symboler og farver, som viser graden af risiko:

  • 🔥 Flamme: Ulovlige installationer, der indebærer risiko for brand

  • Lyn: Ulovlige installationer, der indebærer risiko for elektrisk stød

  • 🚫 Forbudssymbol: Ulovlige elinstallationer

  • Spørgsmålstegn: Forhold, der bør undersøges nærmere

Elinstallationsrapporten er gyldig i ét år og skal være gyldig på tidspunktet, hvor køber modtager den. Hvis boligen ikke er solgt inden for 12 måneder, skal rapporten fornyes.

Når både tilstandsrapport og elinstallationsrapport er udarbejdet – og køber har modtaget begge rapporter – er huseftersynet fuldført, og ejerskifteforsikring kan tegnes.

Energimærket

Energimærket er lovpligtigt for de fleste ejendomme over 60 m². Hvis ikke du som sælger får det udarbejdet, kan køber kræve det lavet på din regning.

Mærket viser, hvor energieffektiv boligen er, og placerer den på en skala fra A (mest energieffektiv) til G (mindst energieffektiv).

Med energimærket følger en energimærkningsrapport, der indeholder forslag til energiforbedringer – med overslag på pris og estimerede besparelser i både kroner og CO₂.

Energimærket er gyldigt i 10 år, hvis det er udarbejdet efter 1. februar 2011. Har du siden gennemført større energiforbedringer eller ændret boligens karakter, mister mærket sin gyldighed og skal fornyes.

Få overblik over hele salgsprocessen

Du kan læse mere om boligsalgets faser her: https://www.nybolig.dk/salg/boligsalget

Har du spørgsmål til salgsprocessen – eller brug for en vurdering af din bolig – er du derudover altid velkommen til at kontakte din lokale Nybolig-mægler.

Du finder din nærmeste Nybolig-mægler her: Find din lokale ejendomsmægler - Nybolig

Nøgleord

Kontakter

Om Nybolig

Med sine mere end 220 forretninger og 1.200 medarbejdere, er Nybolig én af Danmarks allerstørste ejendomsmæglerkæder.

Nybolig er ejet af Nykredit Mægler, som er en del af Nykredit.

Følg pressemeddelelser fra Nybolig

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nybolig

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye