Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab

Danmark når første milepæl på cyberområdet under EU-formandskabet

Del

Rådet har i dag vedtaget en gennemførelsesretsakt, der sikrer Moldovas ret til at benytte EU’s cybersikkerhedsreserve forud for landets parlamentsvalg i september 2025. Vedtagelsen udgør det første konkrete resultat på cybersikkerhedsområdet under det danske EU-formandskab.

Rådet har i dag officielt vedtaget en gennemførelsesretsakt, som gør det muligt for Moldova at benytte EU’s cybersikkerhedsreserve. Det betyder konkret, at Moldova i tilfælde af væsentlige eller omfattende cybersikkerhedshændelser nu har mulighed for at anmode om ydelser fra betroede leverandører af sikkerhedstjenester og dermed begrænse virkningen af alvorlige cyberangreb.

Vedtagelsen finder sted på et afgørende tidspunkt, hvor Moldova står over for cybertrusler mod demokratiske institutioner. Det har derfor været en prioritet for det danske formandskab at sikre en hurtig proces og udvise solidaritet med Moldova i god tid forud for landets parlamentsvalg i september 2025.

Det polske formandskab indledte forhandlingerne i tæt samarbejde med Danmark, som ledte den afsluttende fase og sikrede enighed blandt medlemslandene.

Den øgede støtte til Moldova markerer den første vigtige milepæl i arbejdet med cybersikkerhed under det danske formandskab.

Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen siger:

"Europa og vores nabolande står i disse år over for et øget geopolitisk pres, hvor hybride trusler i stigende grad udfordrer vores sikkerhed og demokratiske institutioner. Med vedtagelsen får Moldova mulighed for at benytte EU’s cybersikkerhedsreserve, og vi tager et konkret skridt for at styrke cybersikkerheden i Europa, og viser, at EU kan handle hurtigt og samlet, når det gælder."

Hvad er cybersikkerhedsreserven?

Cybersikkerhedsreserven blev etableret som en del af forordningen Cyber Solidarity Act, som trådte i kraft den 4. februar i år. Forordningen har til formål at styrke EU’s kapacitet til at opdage, forberede sig på og reagere på betydelige og omfattende cybersikkerhedshændelser.

Cybersikkerhedsreserven stiller beredskabsydelser til rådighed fra private sikkerhedstjenester i tilfælde af omfattende cyberhændelser, der ikke kan håndteres gennem nationale foranstaltninger.

Selvom mekanismen primært er målrettet EU-medlemslande, kan tredjelande, der er associeret med programmet Digital Europe, også få adgang til cybersikkerhedsreserven, forudsat at en række kriterier er opfyldt.

Kontakt

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskabs pressevagt kan kontaktes på tlf. 24 42 09 99 (Kun til opkald - ikke sms).

Om Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab

Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab (MSSB) har i et tæt samarbejde med de ansvarlige sektorer ansvaret for at forebygge, modstå og håndtere større ulykker, kriser, katastrofer og andre hændelser, der udfordrer samfundets grundlæggende funktioner.

MSSB skal på tværs af og i samarbejde med de forskellige sektorer understøtte en samlet retning samt tværgående krav og standarder for arbejdet med robustgørelse og beredskabsplanlægning i de enkelte sektorer. Det omfatter også at rådgive og kommunikere til myndigheder, virksomheder og befolkning. MSSB er samtidig ansvarlig for en række operative funktioner.

Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye