Sofie fra Lee: Jeg elsker, når min kode gør en forskel – til EuroSkills viser jeg det i praksis
Sofie Nørremark Rasmussen er nyuddannet automatiktekniker og elsker, når hun med et par linjer kode kan gøre en kollegas hverdag lidt nemmere. Nu venter en ny og stor udfordring: EuroSkills 2025 i Herning – en oplevelse, der både sætter fagligheden og samarbejdet på prøve.

Navn: Sofie Nørremark Rasmussen
Alder: 20 år
Uddannelse: Automatiktekniker med eux
Virksomhed: Grundfos
Skole: Mercantec
Bopæl: Lee tæt på Bjerringbro
Hvad arbejdede du med hos Grundfos?
– Jeg var lærling i et vedligeholdelsesteam på en af fabrikkerne. Vi sørger for, at maskinerne hurtigt kommer op at køre igen efter nedbrud. Når alt kører som det skal, arbejder vi med forbedringer, fx ved at optimere maskinerne.
Hvorfor valgte du automatikteknikeruddannelsen?
– Min far arbejder på Grundfos og har talt varmt om automatikteknikeruddannelsen, fordi han har set, hvad den kan føre til ude på fabrikken. Det fik mig til at undersøge uddannelsen nærmere. Jeg var lidt i tvivl, om det ville være noget for mig, men jeg startede på eux’en, fordi det gav mulighed for en læreplads. Og det viste sig hurtigt, at jeg var landet det rigtige sted.
Hvad kan du bedst lide ved uddannelsen?
– At jeg får lov til at lave lidt af det hele. Især programmeringsdelen med PLC-computeren – det er fedt at lave ændringer, der forbedrer maskinernes funktion. Når kollegerne kommer med ønsker, og jeg kan omsætte dem til kode og teste det sammen med dem, føler jeg virkelig, at jeg bidrager.
Er der noget, du er særligt stolt af at have været med til?
– Ja, jeg har været med til at få nogle positionssensorer til at virke, som ellers havde drillet længe. Vi fandt en løsning gennem god dialog i teamet. Det var en virkelig fed oplevelse.
Hvad drømmer du om med din uddannelse?
– At få et job, jeg er glad for. Det vigtigste for mig er gode kollegaer og mulighed for at arbejde med programmering.
Hvordan er det at skulle repræsentere Danmark til EuroSkills?
– Det er megavildt. Jeg har prøvet det før til WorldSkills, og det var en kæmpe oplevelse.
Hvordan ser du frem til konkurrencerne?
– Det bliver en stor udfordring, men jeg glæder mig til at teste mig selv og mine grænser. Efter min deltagelse ved WorldSkills ved jeg bedre, hvad jeg kan forvente. Det giver ro.
Hvordan forbereder du dig sammen med din makker, Magnus?
– Vi træner altid sammen. Vi har fået en mentaltræner fra Grundfos, og vi arbejder meget med samarbejdet. Vi har kendt hinanden siden starten på eux’en, og det giver os en fordel. Magnus tager sig ofte af programmering, mens jeg fokuserer på montering. Vi stoler 100 pct. på hinanden og bliver altid enige om, hvad der skal gøres.
Hvad håber du at få ud af EuroSkills?
– Jeg får lov at teste mig selv under pres. Det er det ultimative inden for mit fag. Og så lærer jeg meget af at tale med deltagere fra andre lande. Til WorldSkills fik jeg nye kontakter og lærte, hvordan andre arbejder. Det var virkelig spændende.
– Og så er sammenholdet på landsholdet ubeskriveligt. Det føles lidt som en familie.
Hvordan ser du frem til selve EuroSkills i Herning?
– Jeg er spændt. Men jeg tror først, det for alvor går op for mig, når jeg sidder til åbningsceremonien. Jeg glæder mig også til, når slutfløjtet lyder. Forhåbentlig kan jeg så læne mig tilbage og være rigtig glad.
Hvordan kan EuroSkills ændre synet på erhvervsuddannelser?
– Jeg tror, mange opdager, at der findes uddannelser, de ikke kendte i forvejen og tænker: Okay, det kan man også blive.
Hvad skal de besøgende vide om dig til EuroSkills?
– At selvom jeg måske ser tjekket ud, så er jeg presset under konkurrencerne. Men jeg er stolt af at kunne vise, hvad man kan med en automatikteknikeruddannelse. Det har krævet mange træningstimer at nå hertil.
Hvis du skulle inspirere andre unge til at vælge en erhvervsuddannelse, hvad ville du sige?
– Bare gør det. Du får lov at arbejde i en virksomhed tidligt og kombinere det med teori. Man skal bruge hænderne, men også hovedet. Det er ikke bare det nemme valg. Jeg synes, blandingen mellem skole og lærepladsophold er helt fantastisk.
Hvordan bidrager din uddannelse til den grønne omstilling?
– Vi arbejder med vedligeholdelse og optimering af maskiner. Samtidig bruger vi de nyeste metoder, som er mere miljøvenlige. Vi har også faget Optimering på skolen, hvor vi lærer at træffe valg, der er bedre for klimaet.
Sofie er en del af Metalindustriens Uddannelsesudvalgs landshold v. DI – Dansk Industri og Dansk Metal.
Nøgleord
Kontakter
Marcus Wennberg Hauerslev
Tlf:33779120mhb@iu.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Noah fra Skæring elsker at konkurrere og at omstille sig. Han er klar til EuroSkills1.7.2025 12:50:29 CEST | Pressemeddelelse
Noah Borup Thayssen er 21 år og industritekniker. Til september skal han forsvare Danmarks farver til EuroSkills i Herning. Han glæder sig mest til det, de fleste andre frygter: at opleve presset.
Frida fra Fredericia er god til at få idéer. Så god, at hun nu skal til EuroSkills25.6.2025 10:58:53 CEST | Pressemeddelelse
Når Frida får en opgave, skriver hun alle idéer ned, også de skøre og mærkelige. ”I starten handler det om at give plads til det hele,” siger hun. Fridas metode er velafprøvet. Til EuroSkills er hendes mål at stole på sine evner.
Ny hæderspris hylder lærlinge i industrien19.6.2025 13:16:24 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Industri og 3F Industri lancerer nu en helt ny hæderspris, der hylder lærlinge i industrien. Den nye hæderspris skal sætte fokus på nogle af industriens særligt dygtige lærlinge. Den uddeles første gang i maj 2026.
William fra Østerbro blev automatiktekniker på anbefaling fra en ven. Snart dyster han til EuroSkills17.6.2025 12:31:37 CEST | Pressemeddelelse
24-årige William Rasmus Prior arbejdede som kviktestpoder under corona, da en af hans kammerater tippede ham om uddannelsen til automatiktekniker. For William var uddannelsen ukendt, men interessen for faget har siden vokset sig stor, og nu stiller han op til EuroSkills i Herning i kategorien Robotics System Integration sammen med sin holdmakker Frederik. Sammen har de aftalt at gå efter en podieplads.
Malthe lavede sin første 3D-printer i 7. klasse. I dag er han elektriker og vil tage sin faglighed til nye højder ved EuroSkills13.6.2025 10:57:48 CEST | Pressemeddelelse
Når dørene bliver slået op til EuroSkills 2025 i Herning, er det første gang, Danmark er med i konkurrencen Industry 4.0. Malthe Naundrup Nielsen glæder sig til at bevise, at Danmark også kan være med, hvor det gælder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum