Gik ned i pris for at hjælpe næste generation i gang
Generationsskifte kræver mere end købekraft. Det kræver vilje fra sælgeren. Det viste Lone og Erik Andersen, da de solgte deres gård til en yngre medarbejder – og ikke til højestbydende.

Af Ulrik Larsen
– Vi går gerne ned i pris, hvis det kan hjælpe en ny generation ind i erhvervet.
Sådan lyder det fra Lone Andersen, tidligere viceformand for Landbrug & Fødevarer og formand for Familielandbruget, om beslutningen hun og hendes mand, Erik Andersen, traf, da de satte deres kvæggård ved Tarm til salg.
Parret holdt ord, da landbrugsmægler Line Skovgaard Kristensen fra Nybolig Landbrug Holstebro – Viborg præsenterede dem for to købstilbud. Selvom de kunne have fået et pænt beløb ekstra ved at sælge til en landmand med planer om sammenlægning, valgte de at gå ned i pris – for at give deres 32-årige medarbejder mulighed for at overtage bedriften.
Forhandling med to købere
Inden de nåede dertil, havde ejendommen været til salg hos en anden mægler i næsten et år – uden resultat. Da Line Skovgaard Kristensen overtog sagen, fandt hun hurtigt flere interesserede via sit køberkartotek. Det førte til forhandlinger med to potentielle købere: parrets deltidsansatte medarbejder og en lokal landmand.
– Først var det ikke aktuelt, at vores medarbejder ville købe. Men to forhold fik stor betydning. Udsigten til at se ejendommen lagt sammen med en anden huede hverken ham eller os. Og da både mælke- og kødpriserne steg ret markant, mens ejendommen var til salg, kunne det blive en helt fornuftig business case for ham, hvis vi gik ned i pris, fortæller Lone Andersen.
Vigtigt at bevare avlsarbejdet
Ejendommen omfatter en besætning med 120 sortbrogede malkekøer og opdræt samt salg af tyrekalve. Der er derudover installeret to malkerobotter, og medfølger godt 90 hektar jord.
Avlsbesætningen stammer fra dengang, Eriks far drev ejendommen, og er blandt de højest kårede i Danmark. Derfor var det også et stort ønske for parret at finde en køber, som vil fortsætte det arbejde.

Udvikling frem for afvikling
Allerede for mere end 15 år siden traf parret et aktivt valg om at udvikle frem for at afvikle.
– Det har været vores drøm i mange år at gøre gården klar til næste generation. Vi skilte os derfor af med vores sobesætning og satsede på køerne. Lige før finanskrisen lånte vi til at opføre en løsdriftsstald med plads til to malkerobotter og en foderrobot. Samtidig lagde vi om til økologi, fortæller Lone Andersen og fortsætter:
– Mekaniseringen gav os en markant bedre hverdag, og driften har især efter udvidelsen til 120 køer været rigtig god.
Salget til medarbejderen er for Lone og Erik Andersen en afslutning – men også en begyndelse.
– Med salget til vores medarbejder er missionen lykkedes. Vi mener, at det er sælgers ansvar at gøre sin gård klar til videre drift og sælge til en pris, der tillader en ny ejer at få en god forretning ud af det, siger Lone Andersen.
Nyt kapitel i politik
Lone og Erik Andersen er i dag flyttet til en mindre ejendom i nærområdet. Erik hjælper lejlighedsvis til på den gård, de har solgt, mens Lone har kastet sig over lokalpolitik.
– Jeg gik ud af landbrugspolitik i efteråret 2024 efter at have været med til at forhandle den trepartsaftale, der nu skal ud at leve. Den vil jeg gerne være med til at implementere her i Ringkøbing-Skjern, som arealmæssigt er landets største kommune, siger Lone Andersen.
Hun er opstillet som borgmesterkandidat for Venstre til kommunalvalget den 18. november.
Nøgleord
Kontakter
Nybolig LandbrugPresse
Tlf:4455 1504Om Nybolig Landbrug
Hos Nybolig Landbrug er vi specialiseret i at rådgive vores kunder om køb og salg af landbrugsejendomme. Vi kender landbrugsmarkedet særdeles godt – både lokalt og på landsplan – og dækker alle ejendomstyper. Det gælder alt lige fra produktionsejendomme og planteavlsgårde over fritids- og lystejendomme til speciallandbrug, skovbrug og landbrugsjord.
Følg pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nybolig Landbrug
Sjællandsk landbrug solgt for over 100 millioner1.5.2025 10:19:37 CEST | Pressemeddelelse
Indimellem koster det en bondegård at købe et landbrug. Hømgården nær Ringsted er netop blevet solgt i den hidtil største landbrugshandel i 2025. Berg Risager fra Nybolig Landbrug har sammen med sit team stået for salget. Køberen er landmand Anders Frandsen fra Borup, som med handlen erhverver i alt 392 hektar dyrkbar jord fordelt på tre matrikler.
Dansk landbrug ved en skillevej: Skal prisen på landbrugsjord op eller ned?25.4.2025 12:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Er det nu, du skal sælge din ejendom? Få eksperternes bud på, hvordan bl.a. den grønne trepartsaftale og interessen fra eksterne investorer kommer til at påvirke jordpriserne fremover.
Etableringsstøtte er en vigtig håndrækning til de unge20.4.2025 12:42:05 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 23. april udløber fristen for unge landbrugere og gartnere til at søge etableringsstøtte.
Line er landet på rette hylde25.11.2024 14:49:03 CET | Pressemeddelelse
Som landbrugsmægler hos Nybolig Landbrug Holstebro – Viborg kan Line Skovgård Kristensen forene flere af sine kompetencer og interesser.
En aftale, der vil forandre vores landbrugsland2.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den nyligt indgåede grønne trepartsaftale indfører en afgift på landbrugets drivhusgasudledninger og udtager 15 procent af den samlede landbrugsjord. Læs her, hvordan en landmand, en långiver, en politiker og en landbrugsmægler vurderer implikationerne for fremtidens danske landbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum