Tårnfalke og sjældne ugler drukner i drikketrug
DOF BirdLife får hver sommer henvendelser om døde tårnfalke, der er druknet i deres forsøg på at slukke tørsten i åbne drikketrug til heste og kreaturer. Læg et bræt eller et stykke træ i drikketruget, så fugle selv kan komme op, hvis de plumper i, lyder det fra DOF BirdLife.

Forleden fik DOF BirdLife endnu en henvendelse fra en fugleinteresseret hesteejer, der havde fundet en druknet tårnfalk i et drikketrug, der stod på en mark, hvor der gik heste.
Højsommer er højsæson for netop den type dødsfald i den danske fuglefauna.
- Hver sommer får vi adskillige af den slags henvendelser om druknede fugle i drikketrug, og det er særligt tårnfalken, der har smag for de åbne kar, hvad enten vandet til husdyrene befinder sig i et gammelt badekar, en stor murerbalje eller et drikketrug. Der sker formentlig det, at fuglen lander på kanten af drikkekarret og bøjer sig fremad for at drikke, hvorefter den får overbalance og plumper i. Eller måske forsøger de uerfarne falkeunger at fange store insekter, der ligger på vandoverfladen. Problemet er så, at kanterne på drikketrugene er så lodrette, at fuglen ikke kan komme op, og den kan ikke lette direkte fra vandfladen, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.
Sjælden kirkeugle druknede i kar
Nogle gange er DOF BirdLife også blevet kontaktet om kirkeugler, der er druknet i vandtrug. Denne sjældne ugleart lever ofte i tilknytning til hestehold, hvor der netop står åbne vandkar i foldene og ved markerne, hvor de små ugler jager deres byttedyr.
- Man kan forebygge druknedøden blandt tårnfalke og ugler ved at lægge en planke eller for eksempel en tyk gren ned i vandtruget. På den måde kan rovfuglen eller uglen selv komme op ved at bruge sine kløer. Formentlig er der også småfugle, der drukner i de åbne drikketrug, og her vil et bræt eller noget andet flydende materiale i karret kunne afhjælpe problematikken, der særligt er knyttet til dyrehold med heste, fordi der her altid er drikkevand i åbne baljer eller trug. Men også kreaturbesætninger benytter sig af åbne trug til dyrenes tørst, så alle med dyr i det fri bør tænke fuglene ind i sammenhængen, siger Knud Flensted.
Kontakter
Knud N. FlenstedBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:21 24 22 75knud.flensted@dof.dkFølg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Forkert signal at Danmark vil søge EU om lov til at fortsætte minkavl26.6.2025 15:52:27 CEST | Pressemeddelelse
DOF BirdLife glæder sig over, at EU har sat den nordamerikanske mink på listen over invasive arter, der skal udryddes fra Europas natur. Det betyder, at al minkavl fra 2027 bliver forbudt i EU. Men den danske regering vil ansøge EU om en særordning, så minkproduktionen kan fortsætte i Danmark som eneste land i Europa. Et rigtigt dårligt signal at sende på fuglenes og naturens vegne i en tid, hvor der skal værnes om den truede biodiversitet, mener DOF BirdLife.
Færre ynglende småfugle ender i Sankt Hans-bål, der er lavet kort før bålene tændes21.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis man venter med at samle grene og kvas til Sankt Hans-bålet til få dage før afbrændingen, er man med til at redde fugleliv, påpeger DOF BirdLife. Bål, der etableres allerede om efteråret, og som er klar til midsommerfesten i mange måneder, udgør derimod dødsfælder for ynglende solsorte, gærdesmutter og andre småfugle, der bygger rede i kvasdynger.
Fuglekrise i agerlandet: Danmark er blevet lukket land for viben6.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 1950’erne ynglede skønsmæssigt omkring 150.000 par viber i det danske landbrugsland, der bestod af små marker med vekslende afgrøder. I dag er under 14.000 ynglepar tilbage. De fleste på afgræssede enge. Sprøjtegifte, gødskning, dræning og industriel stordrift har gjort det næsten umuligt for Danmarks viber at få unger på vingerne i landbrugslandet.
Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur9.4.2025 14:44:01 CEST | Pressemeddelelse
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.
ØrneTV: Så er der en dunet unge i ørnereden7.4.2025 17:26:20 CEST | Pressemeddelelse
En ny generation har set dagens lys i havørnenes rede på Lolland, hvorfra DOF BirdLife døgnet rundt sender levende billeder i direkte ØrneTV.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum