Tandlægeforeningen

Overtandlæger advarer: Gratis tandpleje til unge øger ventelisterne

Del

Indførelsen af gratis tandpleje til de 18-21-årige og manglen på tandlæger giver mange steder længere ventelister, viser ny undersøgelse. Kommunerne kan ikke følge med, og det kan i værste fald gå ud over tandsundheden, advarer overtandlæger.

Hensigten med at udvide den gratis tandpleje til børn og unge fra 18 til 21 år var god. Nemlig at forebygge at unge dropper ud af tandplejen, når de selv skal til at betale for at gå til tandlæge. Men her tre år efter, at ordningen blev indført og snart er fuldt implementeret, er billedet ikke så rosenrødt. For pengene og personalet til at håndtere de knap 300.000 ekstra patienter i kommunerne rækker ikke. Det viser en ny undersøgelse, som Tandlægeforeningen står bag, og som er baseret på svar fra knap halvdelen af landets overtandlæger, der er øverste ansvarlige for børne- og ungdomstandplejen i kommunerne.  

Syv ud af ti overtandlæger mener, at de økonomiske midler, der blev indført i forbindelse med indførelsen af ordningen, har været utilstrækkelige. Det betyder blandt andet, at mange børn og unge nu skal vente længere på at komme til tandlæge. Hele to ud af tre overtandlæger oplever, at den nye ordning har ført til længere ventelister, og næsten halvdelen forventer ikke, at de lykkes med at behandle alle børn og unge fra ventelisten inden udgangen af 2025.  

Det kommer ikke bag på Stine Mørcholdt, som er overtandlæge i Aarhus kommune og formand for de offentligt ansatte tandlæger i Tandlægeforeningen:  

– Tandlægeforeningen har fra starten advaret om, at ordningen var underfinansieret. De 18-21-årige har et langt større behandlingsbehov end de yngre børn og unge – mange af dem skal for eksempel have fjernet visdomstænder, og det har kommunerne ikke været gearet til fra starten, siger Stine Mørcholdt.

Hun er bekymret over de voksende ventelister i børne- og ungdomstandplejen:

– Jeg frygter, at det går ud over børn og unges tandsundhed. Når ventelisterne stiger, bliver det forebyggende arbejde nedprioriteret. Og der vil uundgåeligt opstå tandsygdom, som vi kunne have taget i opløbet, understreger Stine Mørcholdt.

Tandlægeforeningen har talt med flere af de overtandlæger, der har medvirket i undersøgelsen. I en af kommunerne har den nye ordning betydet, at man har måttet udskyde det første tandlægebesøg til, når barnet er fyldt tre år mod tidligere halvandet år.

Kommunerne mangler tandlæger

Det er ikke kun økonomien, der presser den kommunale tandpleje. Manglen på tandlæger er også et stort problem, viser Tandlægeforeningens undersøgelse. Næsten hver anden kommune mangler en tandlæge, og det gør det endnu mere vanskeligt at løfte opgaven med de 18-21-årige. De unge har mulighed for at vælge en privatpraktiserende tandlæge fremfor den kommunale tandpleje, men det gør kun et fåtal, ifølge Tandlægeforeningens undersøgelse.

Susanne Egtoft, der er næstformand i Tandlægeforeningen og tandlæge i Aalborg kommune, mener både, at der skal afsættes flere midler til at håndtere de unge, samtidig med at der skal uddannes flere tandlæger.

– Hvis kommunerne fortsat skal løfte opgaven, er vi nødt til at afsætte flere penge til de 18-21-årige, så det ikke går ud over de øvrige børn og unges tandsundhed. Og så bør politikerne øge optaget på de to eksisterende tandlægeuddannelser i København og Aarhus. Det løser ikke behovet nu og her, men det kan bidrage på sigt, understreger Susanne Egtoft. 

Et politisk flertal har for nylig besluttet at oprette en ny tandlægeuddannelse i Odense fra 2027, men det fører ikke til flere tandlæger, da man samtidig har besluttet at skrue tilsvarende ned for optaget i København og Aarhus. 

Det viser Tandlægeforeningens undersøgelse blandt overtandlægerne: 

Længere ventelister

  • 65 % angiver, at den nye ordning har givet længere ventelister
  • 48 % forventer ikke, at de lykkes med at behandle alle børn og unge på ventelisten inden udgangen af 2025, mens det for 17 % afhænger af, om de får besat deres ledige stillinger
  • 81 % angiver, at den nye ordning har påvirket kommunernes økonomi negativt, og 72 % mener ikke, at de økonomiske midler, der blev indført ifm. indførelsen af ordningen, har været tilstrækkelige
  • 34 % har måttet spare andre steder for at få råd til at behandle den nye gruppe af unge
  • 53 % mener ikke, der er nok personale til at løfte opgaven
  • 50 % mener ikke, der er nok kapacitet til at løfte opgaven

25 % af kommunerne har hævet indkaldeintervallerne på grund af den nye ordning.

Næsten hver anden kommune mangler en tandlæge

  • På landsplan mangler der cirka 43 tandlæger i kommunerne. Det svarer til, at næsten hver anden kommune mangler en tandlæge
  • Hvert tredje forsøg på at rekruttere en tandlæge ender forgæves
  • 31 % mener, at personalemanglen går ud over den faglige kvalitet
  • 31 % har hævet indkaldeintervallerne på grund af personalemangel

Der er primært tandlægemangel i Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Nordjylland.

Om undersøgelsen: 

Undersøgelsen er udsendt til 84 kommuner og er både sendt til overtandlæger, der er medlemmer af Tandlægeforeningen samt overtandlæger, der ikke er medlemmer af Tandlægeforeningen. Undersøgelsen er gennemført i maj 2025. I alt er der 34 besvarelser, som har dannet baggrund for resultaterne, hvilket giver en svarprocent på 40.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Tandlægeforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tandlægeforeningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye