Ny undersøgelse: Danskerne sløser med kæledyrenes sikkerhed i bilen
Næsten hver femte danske hund får lov at bevæge sig frit rundt i bilen under kørslen: Hvis verdens mindste hunderace, en chihuahua, ikke er fastspændt, kan situationen potentielt blive fatal blot ved en hård opbremsning – ikke blot for hunden, men også for bilens øvrige passagerer, advarer Agria Dyreforsikring.

En ny undersøgelse, foretaget af analysebureauet Xtreme for Agria Dyreforsikring, viser, at 18 procent af de ca. 850.000 hunde i danske hjem aldrig er fastspændt eller på anden måde forsvarligt sikret under bilkørsel.
- Det er bekymrende, at ca. hver femte danske hund får lov at bevæge sig frit rundt i bilen under kørslen - endda på forsæderne, mener hundeekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring, Lotte Evers.
- En løs hund i en kørende bil kan ikke bare skade sig selv men kan være livsfarlig for bilens øvrige passagerer – både under en ulykke og blot ved en kraftig opbremsning. Under en kollision med 90 km/t vil selv en chihuahua på blot 2 kg udgøre en kraft på over 250 kg. For Danmarks mest populære hunderace, labrador retriever, svarer effekten til hele 3.840 kg – det svarer til vægten på en stor SUV, forklarer hun.
Ikke et lovkrav
I Danmark er det ikke et lovkrav, at hunde og andre kæledyr skal være fastspændte under kørslen; dog må du ikke have hunden siddende på skødet, når du fører bilen, da det er et krav, at kæledyret ikke generer føreren eller kørslen.
Danske hundeejere er dog mere bekymrede for sikkerheden end mange andre. I Frankrig er 38 procent af hundene for eksempel helt ubeskyttede, viser Agrias undersøgelse.
De mest almindelige måder at sikre din hund på under bilturen er at bruge en sikkerhedssele (29%), transportbur (28 %) eller at adskille hunden bag et sikkerhedsgitter i bagagerummet (18%).
- Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis du bliver involveret i en trafikulykke, og dit kæledyr ikke er korrekt sikret i bilen. I Agria ser vi desværre jævnligt tilfælde, hvor hunde løber væk eller bliver påkørt i kølvandet på et uheld – især når redningsmandskab åbner bildøre, eller bilen er beskadiget i en sådan grad, at dyret får mulighed for at stikke af eller i værste fald slynges ud af bilen under sammenstødet. Andre konsekvenser kan være, at føreren bliver distraheret, eller at hund og kat smutter ud ad et åbent vindue undervejs eller en dør, når du standser, advarer Evers, som derfor opfordrer til altid at sikre kæledyret forsvarligt under bilturen ved at bruge et godkendt transportbur eller en sele, der er testet til kørsel.
Katte sikres bedre end hunde
Kun 4 procent af de danske katte får lov at rejse helt løse i bilen, men da en gennemsnitlig huskat vejer omkring 4 kg, udgør også de en betydelig sikkerhedsrisiko.
- Det er meget typisk, at katte langt sjældnere transporteres i bil sammenlignet med hunde. Det afspejles i undersøgelsen, hvor 41 procent af katteejerne angiver, at deres kat aldrig kommer med i bilen. Når katten dog skal med på farten, vælger langt de fleste et transportbur som den foretrukne og sikreste løsning – 46 procent vælger at placere katten i et bur, 5 procent bruger sele og 5 procent sikkerhedsgitter, siger Lotte Evers.
Undersøgelsen er udført af Xtreme på vegne af Agria. 610 danske hunde- og katteejere deltog.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt.dk
Tlf:28971907anne@orholt.dkLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder

Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Pas på denne gule sommerfare, når du lufter Fido21.7.2025 13:28:30 CEST | Pressemeddelelse
Med til den danske højsommer både sol, regn og varme, og naturen folder sig ud med alt, hvad dertil hører, inkl. vildtlevende planter, der kan være farlige for dyr og mennesker. Lige nu står den smukke, men giftige vilde pastinak i blomst - en plante, som kan skabe store problemer ikke kun for os, men også for vores firbenede venner, advarer Agria Dyreforsikring.
Trafikulykker tager halvdelen af danske huskattes liv11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny opgørelse viser, at den mest almindelige dødsårsag blandt katte er påkørsel i trafikken. Faktisk er påkørsler skyld i, at halvdelen af forsikrede svenske huskatte kun lever i 4,4 år - en tendens, vi også ser i Danmark. Se listen over forskellige katteracers forventede levetid og de mest almindelige dødsårsager for katte - samt tip til, hvordan du bedst beskytter din kat.
Beskyt dig selv og dit kæledyr mod flåter9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Flåter er små, men kan gøre stor skade ved at overføre alvorlige sygdomme. Her får du gode råd til hvordan du kan forebygge smitte, genkende symptomerne og undgå sygdomme hos din firbenede ven.
Når katten holder sommerferie7.7.2025 10:54:10 CEST | Pressemeddelelse
Sådan får du en sommerglad kat: Undgå de typiske feriefælder med den komplette sommerguide for dig med kat og få bl.a. råd til, hvordan du forbereder katten på ferie, varme dage, insektstik, transport og pasning.
Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne27.6.2025 12:00:31 CEST | Pressemeddelelse
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum