Systematic har fået det sorte bælte i softwareudvikling - igen

Med sin syvende CMMI-vurdering med topkarakter, er virksomheden fortsat blandt de bedste i verden til at levere it-løsninger til tiden, prisen og den aftalte kvalitet.
Selvom det er både dyrt og besværligt, bruger Systematic alligevel flere årsværk og et par millioner kroner hvert tredje år på at få sine arbejdsprocesser grundigt set efter i sømmene af en ekstern vurderingskonsulent efter CMMI-modellen.
I år er det syvende gang i træk, at softwarevirksomheden opnår den absolut højeste CMMI-vurdering på niveau fem. Dermed er Systematic den eneste virksomhed i Skandinavien, og én ud af fire virksomheder i Europa, der har papir på at være blandt de bedste i verden til at levere softwareløsninger til tiden, prisen og den aftalte kvalitet.
Bedste resultat til dato
CMMI-modellen vurderer en virksomheds modenhed i softwareudvikling og dens evne til kontinuerligt at forbedre og udvikle sine arbejdsgange.
”Vores resultat er ekstremt godt denne gang – det er uden tvivl det bedste, vi har opnået ud af de syv gange, vi har været gennem vurderingen,” siger Klaus Askjær Pedersen, som er Director Commercial and Audit i Systematic og ansvarlig for CMMI-vurderingen.
Systematic udvikler løsninger til forsvar og sundhedsvæsen over hele verden, og her er CMMI-vurderingen et internationalt, dokumenteret kvalitetsstempel, der styrker organisationen indefra.
”Det viser, at her er en leverandør med høj leverancesikkerhed, som har styr på sine processer fra ende til anden,” forklarer Klaus Askjær Pedersen.
Tanken om fejl giver søvnløse nætter
Selve CMMI-vurderingen foretages af en ekstern konsulent og på tilfældigt udvalgte områder og projekter i virksomheden. Projekterne bliver gennemgået fra A-Z, og virksomheden skal fremlægge dokumentation på områder som projektstyring, rapportering og kvalitetssikring i softwareudviklingsprocessen.
Systematic har opretholdt sin vurdering på niveau fem siden 2005, men der skal ikke meget til, før en virksomhed risikerer at blive sat tilbage:
”Det, der holder mig vågen om natten, er tanken om, at hvis vi har så meget som en enkelt svipser på et eneste projekt, så risikerer vi at ryge tilbage på niveau to eller tre,” siger Klaus Askjær Pedersen.
Alle målepunkter bliver sat ind i et skema og farvet efter vurderingen: Grøn er godt, gul er lig med forbedringspotentiale, og rød er dumpet.
”I år var alle vores målepunkter grønne – undtagen ét, som var gult. Det skyldtes ét enkelt dokument, som ikke var blevet opdateret nyligt. Indholdet af dokumentet fejlede ikke noget, men den slags er nok til at trække os ned,” siger han.
CMMI-vurdering bruges aktivt til at skabe forbedringer
Shane Atkinson har været CMMI vurderingskonsulent for Systematic flere år nu, og han er imponeret over virksomhedens tilgang til opgaven:
”Det er min oplevelse, at Systematic effektivt bruger CMMI som et rammeværk til at identificere og drive forbedringer – det er ikke bare en ting på listen, de skal have krydset af. Virksomheden har været vurderet til niveau fem i knap to årtier, og de fortsætter med at presse sig selv til yderligere forbedringer i deres kvalitet og ydeevne – og for hver gang kan man virkelig se en forskel i, hvordan organisationen præsterer,” siger Shane Atkinson.
Et godt eksempel på det, er at Systematic foretager flere positive såkaldte ”Causal Analysis and Resolution (CAR) initiativer”, som betyder, at virksomheden ikke kun lærer af sine fejl – men især også af sine succeser.
”Vi analyserer løbende på vores resultater, når noget går langt bedre end forventet, så går vi ind og undersøger årsagen, så vi kan bruge den viden i andre sammenhænge. Normalt gør man kun sådan noget, hvis noget er gået skævt, så man undgår at gentage det - men det omvendte er mindst lige så vigtigt,” mener Klaus Askjær Pedersen.
Automatisering klarer de tunge opgaver
Systematic har gennem en årrække været gennem en større, intern automatiserings - og digitaliseringsproces, som sparer både tid og ressourcer og sikrer gennemsigtighed i projekterne for både kunde og leverandør.
”Vi har indsat mange automatiske systemer, som klarer en del af det tunge arbejde fx at scanne efter dårlig softwarekode, scanne licensbetingelser osv. Derudover har vi fået 100% sporbarhed i vores kravsstyring, så både vi og kunden har en detaljeret beskrivelse af de oprindelige krav til opgaven, processen og eventuelle ændringsønsker, der dukker op undervejs. Det hele er samlet og beskrives løbende,” siger Klaus Askjær Pedersen.
Selvom vurderingsprocessen kræver medarbejderes involvering - svarende til to-tre årsværk, så mener han, at vurderingen er det hele – også de søvnløse nætter – værd. Den holdning deler Systematics CEO Nikolaj Bramsen:
”For virksomheder i vækst, som hele tiden ansætter nye folk, er det vigtigt at have ensartede arbejdsprocesser - og ikke mindst kontinuerligt at arbejde med at forbedre både dem og os selv. På den måde får vi et bedre planlægningsgrundlag. Vi identificerer fejl, forbedringsmuligheder og udfordringer tidligt, så vi kan nå at rette op undervejs,” siger Nikolaj Bramsen.
Fakta om CMMI-modellen
CMMI-modellen vurderer bl.a., hvor god en virksomhed er til at lære af tidligere projekter og erfaringer og til at bruge denne viden til at blive dygtigere og dermed blive i stand til at producere mere effektivt. Modenheden måles på en skala fra 1-5, hvor 1 er en umoden organisation, der bruger meget tid på fejlrettelser, mens 5 er en effektiv, optimerende organisation.
Systematic har som det eneste it-firma i hele Norden opnået en vurdering på niveau fem, vurderet ud fra CMMI v 2.0 modellen inklusive underleverandørstyring. Kun fire virksomheder i hele Europa er vurderet lige så højt.
Denne vurdering er gældende i tre år, hvorefter virksomheden skal evalueres igen.
Nøgleord
Billeder
Links
Følg pressemeddelelser fra Systematic A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Systematic A/S
Systematic har leveret første del af NATOs nye missionskritiske it-system19.6.2025 09:53:07 CEST | Pressemeddelelse
Første fase i udrulningen af NATOs nye kommando-kontrolsystem til landstyrker er sket til tiden og inden for budget, hvilket blev markeret i Bruxelles i går. Den 18. juni markerede NATO’s Kommunikations- og Informationsagentur (NCI Agency) og den danske softwarevirksomhed Systematic en vigtig milepæl. Det skete som led i aftalen om at levere et nyt missionskritisk it-system til kommunikation, planlægning og koordinering af NATO’s landoperationer. Da NATO sidste år valgte et fælles kommando-kontrolsystem til sine landstyrker, faldt valget på Systematics velafprøvede system, SitaWare Headquarters, efter en intensiv udbudsfase med flere leverandører fra den globale forsvarsindustri. Den 18. juni kunne partnerne fejre, at løsningen nu er taget i brug i NATO’s operative kommandostruktur, og dermed er den vigtige milepæl kaldet ”Initial Operational Capability” (IOC) – nået. Det betyder, at installation af software samt test og træning af NATO’s landstyrker nu er gennemført på to primære loka
Ny bog: Modstand, magtkampe og markante forskelle skabte digital revolution i det danske sundhedsvæsen13.6.2025 06:10:00 CEST | Pressemeddelelse
I en ny bog fortæller politikere, læger, embedsmænd og IT-folk historien om det danskudviklede, elektroniske patientjournalsystem (EPJ). Bogen afdækker de interne kampe, uskrevne spilleregler og den jyske stædighed, der bragte systemet fra Aarhus Amt til alle hospitaler vest for Storebælt. Bogen "Sund tillid – og syge systemer" er en levende og ærlig fortælling om, hvordan en håndfuld visionære politikere, embedsfolk og læger – i tæt samarbejde med softwareudviklere – formåede at skabe et komplekst, men velfungerende it-system til sundhedsvæsenet i Danmark. Projektet, som tog sin begyndelse i 1999, var præget af samarbejdsvilje, faglighed og ansvar – men også af modstand, magtkampe og markante forskelle mellem landsdelene. I en række interviews med journalist Kurt Henriksen, fortæller nøglepersoner frit fra leveren om de ting, der gik godt – og om de ting, der gav grå hår og søvnløse nætter. Ingen havde nogensinde gennemført et projekt af den kompleksitet og kaliber. For at gå fra papi
Talentet kom indefra: Heidi Pedersen er ny GSVP i Systematic Healthcare Operations4.3.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Systematic satte headhuntere ind i jagten på den perfekte kandidat. Efter en omfattende afsøgning blev det klart, at den mest velegnede var at finde internt. Heidi Pedersen er den nye Group Senior Vice President for Systematic Healthcare Operations. Hun tiltræder rollen med ni års erfaring fra Systematics Healthcare-forretning, hvor hun har bidraget til alt fra virksomhedens elektroniske patientjournaler og omsorgsjournaler til deres nye sundhedsløsning til soldater, Battlefield Health. Hun har med andre ord allerede indgående kendskab til arbejdsområdets opgaver, udfordringer og muligheder. ”Systematics Healthcare-forretning står et utroligt spændende sted. Vi leverer solide og yderst relevante produkter med stort internationalt potentiale. Samtidig er hele sundhedssektoren i rivende udvikling; både i Danmark og flere andre lande sker der spændende reformer på området, og der er kommet øget fokus på bedre integration på tværs af sundhedssystemet – noget, der altid har ligget Systemati
Systematic henter gammel kending hjem for at drive nyt strategisk fokus20.2.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Softwarevirksomheden Systematic sætter stort ind på at styrke national sikkerhed og kritisk infrastruktur. Til at løse opgaven har virksomheden ansat Anders Goul Nielsen som Group Senior Vice President. Systematic har gennem årtier gjort sig bemærket med software til samfundskritiske sektorer som forsvar, sundhedsvæsen, politi og biblioteker. Nu bringer virksomheden sin ekspertise i spil for at højne det nationale beredskab og vores kritiske infrastruktur. Til at stå i spidsen for indsatsen har Systematic hentet Anders Goul Nielsen hjem fra en stilling som Senior Vice President hos Kamstrup. Han har en 26 år lang karriere bag sig fra Systematic, og han er ivrig efter at vende tilbage for at tage fat på dette nye område: “Man skal langt tilbage i historien for at finde et Danmark i lige så højt beredskab som nu. Som situationen er nu, er det afgørende at have styr på sikkerheden og vores kritiske infrastruktur såsom strøm, vand og internet. Her er Systematic i en unik position til at ku
Systematic genvinder værdifuld kontrakt om Danmarks bibliotekssystem13.1.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Softwarevirksomheden Systematic har netop underskrevet en vigtig, trecifret million-kontrakt med KOMBIT og fortsætter dermed videreudvikling og drift af it-systemet til alle Danmarks folke- og skolebiblioteker frem mod 2038. At være leverandør af Danmarks nationale bibliotekssystem siden 2015 har åbnet døre til nye internationale markeder for Systematic med bibliotekssystemet Cicero. Kontrakten udløber med udgangen af 2025, og KOMBITs valg af leverandør til Fælles Bibliotekssystem (FBS) 2.0 været ventet med spænding i softwarevirksomheden. Systematic fik tildelt kontrakten kort før nytår og skal nu udvikle og implementere bibliotekernes nye it-løsning og varetage drift og videreudvikling i de kommende år. Kontrakten, der er indgået med KOMBIT på vegne af landets kommuner, har en anslået værdi af 220 millioner kroner. Danmark er teknologisk inspirationskilde for udlandet Siden 2015 har Systematics bibliotekssystem, Cicero, udgjort rygraden i FBS og bruges dagligt af alle danske folkebib
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum