DI: Hvor skal de ældre i Sydjylland bo?

Del

Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Esbjerg og Tønder kommuner steget med over 50 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning og sikre borgernes ret til selvbestemmelse, mener DI Sydvestjylland.

Der bor i dag cirka 2.600 ældre over 80 år i Tønder. I 2040 vil tallet stige til cirka 4.100 ældre. En stigning på 57 procent på 15 år. I Esbjerg stiger tallet fra cirka 6.900 til 10.650 i 2040. Det svarer til en stigning på 54 procent.

Det viser nye tal fra Dansk Industri.

- Jeg vidste godt, at vi blev flere ældre, men det er alligevel noget af en øjenåbner, når man ser de konkrete tal. Jeg håber, at kommunerne allerede nu er opmærksomme på den gigantiske udfordring, som vi står overfor her i Sydjylland, siger bestyrelsesleder for DI Sydvestjylland og koncerndirektør i Claus Sørensen Gruppen, Jesper Toft Mathiasen.

I Billund, Varde og Aabenraa stiger antallet ældre med over 40 procent. I Vejen og Haderslev stiger det med over 30 procent.

- Tallene viser tydeligt, at det er en udfordring, som alle kommuner i Syd- og Sønderjylland står overfor. Der skal handles nu, hvis vi skal være klar om kun 15 år. Der skal findes penge til byggeriet af ældreboliger og plejehjem mange år frem, og der skal i lige så mange år frem findes plads i kommunernes anlægsramme til de mange byggerier, siger Jesper Toft Mathiasen, DI Sydvestjylland.

Hvert år aftaler landets 98 kommunerne med staten, hvor meget de må bruge på byggeri, anlæg og vedligeholdelse. Den enkelte kommune er derfor underlagt en ramme for, hvor mange penge den må bruge på f.eks. at bygge og renovere plejehjem og børnehaver eller vedligeholde det kommunale vejnet.

- Netop fordi kommunerne ikke bare kan bygge derudaf, er det oplagt at lade private aktører stå for at bygge og drive friplejehjem. Så kan kommunerne bruge deres del anlægsrammen på at forebygge oversvømmelser, vedligeholde de kommunale veje, energirenovere og mange andre ting, som heller ikke kan vente. Det kommer både kommunerne og borgerne til gode, siger bestyrelsesleder for DI Sydvestjylland Jesper Toft Mathiasen.

Billund, Esbjerg, Haderslev, Tønder og Aabenraa kommuner har i mindre omfang åbnet op for muligheden for at private aktører kan etablere og drive friplejehjem.

- Det er en god start, som betyder, at når de første skridt er taget, er det nemmere at udbygge samarbejdet og åbne op for endnu flere friplejehjem. Det håber jeg meget, at kommunerne vil gøre, siger Jesper Toft Mathiasen, DI Sydvestjylland, og uddyber:

- En anden helt central udfordring er, at vi allerede i dag mangler arbejdskraft i ældreplejen, og det problem bliver kun større i fremtiden. Der får vi også brug for et tættere offentlig-privat samarbejde om investeringer i velfærdsteknologi, der kan frigøre arbejdskraft blandt det social- og sundhedsfaglige personale. Ny teknologi kan f.eks. være i form af intelligente bleer, digital monitorering eller tale-til-tekst-løsninger.

Nøgleord

Kontakter

Jesper Toft Mathiasen, bestyrelsesleder for DI Sydvestjylland, telefon 29 44 56 36
Morten Karlsbjerg Regional konsulent for DI Sydvestjylland, telefon 29 17 94 40
DI's Pressecenter, telefon 33 77 45 00

Links

For yderligere information om DI Sydvestjylland: Chefkonsulent Morten Karlsbjerg Mail: moka@di.dk - jhp@di.dk Tlf. 3377 3423 Mobil: 2917 9440

Følg pressemeddelelser fra DI Sydvestjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Sydvestjylland

Obligatorisk erhvervspraktik: Skolerne skal i gang med at skabe kontakt til virksomhederne nu16.10.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Erhvervspraktik og klassebesøg hos lokale virksomheder er en del af skoleskemaet på mange skoler i Syd- og Sønderjylland. Men hvis det skal lykkes kommunerne allerede fra næste skoleår at opfylde nye lovkrav om, at alle elever i enten 7., 8. eller 9. klasse skal i en uges erhvervspraktik, skal skolerne i gang med at skabe kontakt til langt flere virksomheder. Udpeg en erhvervsplaymaker, lyder opfordringen fra DI Sydvestjylland.

Esbjerg Kommune går tilbage i DI undersøgelse af erhvervsvenlighed4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Esbjerg Kommune bliver nr. 18 i DI’s årlige undersøgelse af erhvervsvenligheden i de danske kommuner. Det er en tilbagegang i forhold til sidste år, hvor Esbjerg Kommune blev nr. 10. - En placering som nr. 18 er ikke en dårlig placering i vores undersøgelse, hvor de fleste kommuner konkurrerer for at klare sig godt. Samtidig er Esbjerg den af de største kommuner, der klarer sig bedst. De andre store kommuner ligger faktisk langt nede på listen. Men der er selvfølgelig nogle temaer i undersøgelsen, som vi vil gå i dialog med Esbjerg Kommune om, siger bestyrelsesleder i DI Sydvestjylland, Jesper Toft Mathiasen, koncerndirektør i Claus Sørensen Gruppen. DI undersøger hvert år, hvor erhvervsvenlige kommunerne er. Det sker bl.a. ved at spørge de lokale virksomheder, hvordan de oplever kommunens indsats indenfor en række forskellige kategorier. Esbjerg Kommune går tilbage i flere af undersøgelsens kategorier. Det gælder f.eks. i kategorien ”Infrastruktur og Transport” . Her bliver det i år t

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye