Mindre transportvirksomhed går forrest: Nu kan de selv lade deres el-lastbiler
Den fynske transportvirksomhed Logistik Centralen har sat sig i førersædet for den grønne omstilling. I går fik de som den første logistikvirksomhed på Fyn deres egen ladestation, og i løbet af sommeren kommer de første el-lastbiler. Ambitionen er, at de udelukkende kører på el om fem år.

Der blev tændt for den helt store el-kontakt hos transportvirksomheden Logistik Centralen, da de i går som de første på Fyn indviede deres egen ladestation, som gør dem i stand til at holde 8-10 el-lastbiler kørende. De to første el-lastbiler er også bestilt og bliver leveret i løbet af sommeren.
”Efter at vi nu har talt om denne investering i rigtig lang tid, er vi begejstrede over, at vi nu er nået så langt, at vi får den nødvendige strøm til rådighed, ligesom vores to første el-lastbiler bliver leveret. Den samlede investering i transformerstation, ladestandere og de to lastbiler løber op i 7,5 mio. kr. Til gengæld er driftsomkostningerne lavere, især når vi kan lade på vores egen matrikel, og derfor er vi glade for, at vi er blandt de første i Danmark - og de første på Fyn - der nu har vores eget ladeanlæg,” siger direktør og medejer Morten Christiansen.
Vil gerne investere i den grønne omstilling
De to Mercedes eActros 600, som transportvirksomheden får leveret inden længe, får forhåbentlig snart selskab af flere el-lastbiler.
“Vi er måske ikke en af de største logistikvirksomheder, men vi vil gerne være blandt de mest ansvarlige. Den grønne omstilling passer godt til vores grundlæggende principper om ordentlighed, og derfor giver det mening for os at skifte fra diesel til el, hvor vi kan. Det mindsker vores CO2-aftryk, gavner både miljøet og vores kunders klimaregnskab, og samtidig sikrer vi fortsat de bedst mulige arbejdsvilkår for vores chauffører,” siger Dennis Just, der også er direktør og medejer af Logistik Centralen.
Tilskudspuljer kickstarter udviklingen
Logistik Centralen har fået cirka tre mio. kr. i tilskud til deres to el-lastbiler og til opførelsen af det nye ladeanlæg fra den tilskudspulje, Transportministeriet åbnede i efteråret 2024. Det er de selvfølgelig glade for, men de mener også, at det er en nødvendighed, indtil priserne på de nye eldrevne lastbiler nærmer sig niveauet for lastbiler, der kører på diesel.
"Vi har allerede besluttet os for at tage plads i det grønne førersæde, men både vejafgiften og tilskudsmulighederne har gjort det muligt at komme hurtigere i gang. Man kan diskutere for og imod afgifter og støtteordninger, men én ting er sikker: Hvis økonomien ikke hænger sammen, bliver den nødvendige omstilling alt for langsom," siger Morten Christiansen.
Målet er klart: Alle biler er eldrevne indenfor 5 år
Næste skridt bliver flere el-lastbiler og en udvidelse af ladeanlægget. Logistik Centralen sidder derfor klar igen, når Transportministeriet til efteråret åbner for endnu en ansøgningsrunde.
”Vi skal have gode argumenter for at købe diesel-lastbiler fremover. Vores ambition er, at alle vores 20 lastbiler kører på el senest i 2030, men det kræver både investeringer og adgang til strøm. Derfor søger vi naturligvis igen, når næste tilskudspulje åbner,” siger Morten Christiansen og Dennis Just samstemmende.
Når Logistik Centralen har nået målet om fem år, betyder det samtidig, at de har mindsket deres samlede CO2-udslip fra det nuværende ca. 1.000 tons til ca. 150 tons.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Dennis Just, direktør og medejer, T 2086 1411
Morten Christensen, direktør og medejer, T 2135 3278
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Logistik Centralen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.