Beskæftigelsesministeren tager på Jobpatrulje
I dag kører beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og HK’s forbundsformand Anja C. Jensen med Jobpatruljen for at tjekke op på unge fritidsjobberes arbejdsforhold. For det er afgørende, at unge får en god start på arbejdslivet.
Jobpatruljen, som i disse uger kører sommerlandet tyndt for at tjekke arbejdsforholdene for fritidsjobbere på 13-17 år, får i dag selskab af beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og HK’s forbundsformand Anja C. Jensen, når turen går til Roskilde og omegn.
Anja C. Jensen understreger, at et fritidsjob giver gode og vigtige erfaringer – hvis rammerne er i orden:
- De unge, vi møder på arbejdspladserne, er helt ‘nye i trafikken’. Og så kan det altså være svært at holde styr på, hvordan man bedst passer på sig selv og kollegerne, hvad man lige skal huske at spørge om – og hvad man egentlig har af rettigheder, når man først lige er ved at lære, hvad det vil sige at gå på arbejde. Så Jobpatruljen og de dygtige frivillige er virkelig vigtige for, at unge kommer godt fra start på arbejdsmarkedet.
Jobpatruljens seneste rapport viste sidste år, at hele 96% af de unge fritidsjobbere oplevede et eller flere brud på reglerne i deres ansættelsesforhold. Fx bliver de sat til at løfte for tungt eller får ikke løn under sygdom eller den pause, som de har ret til.
Det er HK og 3F, der står bag Jobpatruljen med støtte fra flere fagforeninger under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Hver sommer besøger Jobpatruljen arbejdspladser i hele landet for at oplyse om regler og rettigheder for unge fritidsjobbere og tjekke, om de bliver overholdt. Sidste år var Jobpatruljen forbi 7.430 virksomheder og talte med mere end 3.200 unge.
Se Jobpatruljens køreplan for 2025
Nøgletal fra Jobpatruljens evalueringsrapport 2024:
- 96% af de adspurgte unge oplever et eller flere brud på reglerne i deres ansættelsesforhold.*
- 23,7 % af de unge får ikke den pause, som de ifølge lovgivningen har krav på. Lovgivningen giver unge under 18 år ret til minimum 30 minutters pause, hvis arbejdsdagen overstiger 4,5 timer.
- 23,2 % af de unge skal selv finde en afløser ved sygdom på trods af, at dette er arbejdsgivers ansvar.
- 46,9 % af de unge, der er berettiget til løn under sygdom, får det ikke.
- 30,6 % af de unge løfter eller skubber mere, end de må ifølge arbejdsmiljøloven.
- 17,1 % af de 13-17-årige har oplevet at få fysiske mén af at gå på arbejde. Fysiske mén kan for eksempel være ondt i ryggen, hovedpine eller udslæt.
- 14,7 af de unge – knap hver sjette – har følt sig utrygge på deres arbejdsplads.
- 7,9 % af de unge har fået en arbejdsskade.
*Mange af de overtrædelser, som Jobpatruljen registrerer, er mindre overtrædelser. Det er dermed ikke alle 96%, der indeholder grove overtrædelser. Dog er der stadig tale om brud på regler, som burde blive overholdt.
Nøgleord
Kontakter
Anja BinderupKommunikations- og pressechefHK Danmark
Tlf:+45 3330 4177Tlf:+45 2566 6307Anja.Binderup@hk.dkFølg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Ny analyse: Stress øger risiko for tidlig tilbagetrækning med 50 %27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forud for stormøde om stress viser, at arbejdsrelateret stress øger risikoen for at trække sig fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen. “Den nye dokumentation understreger endnu en gang, hvorfor et øget politisk fokus på stress giver mening samfundsøkonomisk,” siger forbundsformand for HK.
Presseinvitation: Stormøde om stress 27. juni24.6.2025 09:51:10 CEST | Pressemeddelelse
Det er tid til handling. HK inviterer til politisk stormøde om stress. På mødet vil politikere, arbejdsmarkedets parter og centrale aktører give beskæftigelsesministeren input til løsninger mod stress.
Opjusteret råderum giver plads til oprustning og velfærd men hænger dårligt sammen med besparelser i det offentlige23.6.2025 11:41:30 CEST | Pressemeddelelse
Finansministeriets seneste opjustering af råderummet giver regeringen et forklaringsproblem i forhold til besparelser i det offentlige. For hvordan forklarer vi borgerne, at der nu igen bliver længere sagsbehandlingstider, mindre velfærd og usikkerhed om værdig tilbagetrækning, når staten tilsyneladende bliver ved med at finde flere milliarder, spørger forbundsformand for HK, Anja C. Jensen.
Årets HandleKraft-pris går til Modstrøm13.6.2025 18:31:44 CEST | Pressemeddelelse
Organisationen Modstrøm modtager årets HandleKraft-pris for sit vigtige arbejde med at give unge udenfor job og uddannelse og FGU-elever en stærk stemme og stærke fællesskaber. Med prisen følger 25.000 kroner.
Aftalematematik må ikke få konsekvenser for handelsskoleelever i ny aftale om institutionslov11.6.2025 15:07:37 CEST | Pressemeddelelse
En ny aftale om institutionslov sikrer, at der fremover vil være uddannelsesmuligheder for både unge og voksne i hele landet med en jævn geografisk fordeling. Derudover lægger aftalen op til øget samarbejde mellem skolerne. Men der skal holdes et skarpt blik på aftalematematikken.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum