GjensidigeGjensidige

Mange danskere kender ikke anbefalingerne: Betalinger i udlandet kan give ekstraregning

Del

Hver anden dansker kender ikke deres banks anbefalinger for betaling med kort i udlandet, og det kan føre til en ærgerlig ekstraregning på ferien, lyder advarslen fra Gjensidige og Sparekassen Kronjylland.

Denne sommer skal tusindvis af danskere tage stilling til et klassisk sommerdilemma: Skal man betale i danske kroner eller lokal valuta på kortterminalen, når rejsen går sydpå?  

Det er et spørgsmål, der skaber stor forvirring for mange danske rejsende, og vælger man forkert, kan det hurtigt løbe op til noget af en ekstra ferieregning.  

En ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige og Sparekassen Kronjylland viser, at godt hver tredje dansker ikke altid betaler i lokal valuta på deres ferie, stik mod de fleste danske bankers anbefaling.  

I samme undersøgelse giver hver anden dansker udtryk for, at de slet ikke ved, hvad deres bank anbefaler, når det kommer til kortbetaling i udlandet. Det er ærgerligt, lyder det fra Jan Mågård, der er fagchef for kortbetaling i Sparekassens Kronjylland. 

“Selvom det er nemmere hurtigt at forholde sig til et beløb i danske kroner, bør du betale med dit kort i den lokale valuta i udlandet. Det er nemlig billigst,” slår Jan Mågård fast. Han uddyber:  

”Vælger du modsat at betale med dit kort i danske kroner, bestemmer butikken vekselkursen. Er kursen bare lidt højere end den almindelige eurokurs, kan forskellen på at bruge 100 euro nemt blive mere end 50 kroner. Og husk: Sådan er det hvér gang, du handler for 100 euro. Risikoen er særligt stor uden for EU”  

Fagchefen fra Sparekassen Kronjylland fortæller, at du i øvrigt kan se både kurs og beløb på betalingsterminalens display inden betaling.  

Korrekt betaling giver økonomisk tryghed 

Ved at være opmærksom på betalingsvanerne på ferien, sparer man ikke kun penge, man gør det også lettere at lægge et korrekt feriebudget og dermed skabe en økonomisk tryghed på rejsen.  

Sådan lyder rådet fra Louise Hertzum Andersen, der er fagchef i Gouda Rejseforsikring, som er en del af Gjensidige.  

“Er man én eller flere familier afsted på sommerferie, kan man ende med at bruge mange tusinde kroner om dagen på mad og oplevelser. Hvis man konsekvent betaler en for høj valutakurs, kan det hurtigt løbe op og blive til mange uforudsete penge hen over en flere uger lang rejse. En stor del af en vellykket og tryg sommerferie er, at man nogenlunde kender sine udgifter, og her er et godt sted at sætte ind - samtidig med, at man kan spare nogle penge,” siger hun.   

Om undersøgelsen  

Undersøgelsen er foretaget blandt 1034 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af YouGov for Gjensidige i 2025. 

Betaler du typisk i danske kroner eller lokal valuta på kortterminaler, når du er i udlandet? 

Danske kroner 

9 % 

Lokal valuta 

65 % 

Det varierer 

17 % 

Ved ikke 

10 % 

Ved du hvilken valuta din bank anbefaler, at du betaler i, når du betaler på kortterminaler i udlandet? 

Ja, danske kroner 

7 % 

Ja, lokal valuta 

43 % 

Nej 

51 % 

Nøgleord

Kontakter

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.800 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark og Sverige. I Norge tilbydes også pension og opsparing. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye