Region Hovedstaden

Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse

Del

Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.

Amager og Hvidovre Hospital har i slutningen af maj 2025 opdaget, at der i forbindelse med skanninger primært af hjerter ikke altid er sket opfølgning på såkaldte bifund i lungerne og brystkassen. Fejlen har kunnet forekomme fra oktober 2018 til juni 2024, hvor regionen fik et nyt it-system, som betyder, at den arbejdsgang, der har givet fejlen, ikke længere bruges.

Fejlen blev opdaget i forbindelse med et patientforløb, hvor det blev konstateret, at en patient ved nærmere eftersyn allerede have synlige tegn på en sygdom i lungerne i 2023. Straks fejlen blev opdaget, satte hospitalet en grundig gennemgang i gang, fortæller cheflæge for Afdeling for Røntgen, Skanning og Nuklearmedicin, Mads Barløse. 

"Det er utrolig beklageligt, at der er undersøgelser, som ikke har levet op til vores egne retningslinjer og ambitioner. Det er vi meget kede af. Alle de sager, det drejer sig om, bliver nu gennemgået til bunds, og de enkelte patienter, hvor der er noget, vi skal undersøge nærmere, ringer vi op og tilbyder en ny undersøgelse, så vi hurtigt kan få afklaret, om der er noget, vi skal følge op på."

Ca. 800 skanninger kigges igennem

I perioden januar 2018 til maj 2024 er der foretaget ca. 5.000 af denne type undersøgelser. Hovedundersøgelserne er håndteret korrekt, men på ca. 800 af dem mangler der beskrivelse af, om der også var bifund. Næsten alle undersøgelser er nu gennemgået, og foreløbigt har 18 af dem vist bifund på lungerne eller andre organer, som der skal følges op på. De patienter, det vedrører, vil nu blive kontaktet af hospitalet og tilbudt en meget hurtig tid.

"Det er patienter, som er blevet undersøgt for noget helt andet, men hvor vi også burde have benyttet lejligheden til at reagere på bifund på bl.a. lungerne. Vi forventer, at langt de fleste af de patienter, vi nu genindkalder, får en god besked, når vi har undersøgt dem igen. Men vi skal lade al tvivl komme vores patienter til gode, og derfor laver vi den her meget grundige opfølgning," siger Mads Barløse.

De stadig levende patienter prioriteres først, hvorefter de patienter, som i mellemtiden er afgået ved døden, gennemgås på samme måde. Der er ikke en formodning om, at der er alvorlige bifund blandt de afdøde. Hvis en patient var død af en lungesygdom, som kunne ses som et bifund, ville fejlen med stor sandsynlighed være blevet opdaget og hospitalet gjort opmærksom på den. Det er kun sket med den ene patient, som satte hele undersøgelsen i gang.

Berørte borgere kontaktes direkte

Sagen er indberettet til Styrelsen for Patientsikkerhed, og alle de berørte patienter får besked. De patienter, hvor CT-skanningen er uproblematisk, får besked i Min Sundhedsplatform om, at der har været kigget på deres undersøgelse. I takt med at skanningerne gennemgås, vurderes det, om man skal indkaldes til en ny skanning. De patienter, der skal det, bliver kontaktet direkte pr. telefon og e-Boks i takt med, at de opdages. Hvis der i gruppen med bifund viser sig at være afdøde patienter, kontakter hospitalet patienternes pårørende og gennemgår også disse sager for at vurdere, om eventuelle bifund kan have påvirket patienternes forløb. ​

Yderligere kontakt

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye