Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
Amager og Hvidovre Hospital har i slutningen af maj 2025 opdaget, at der i forbindelse med skanninger primært af hjerter ikke altid er sket opfølgning på såkaldte bifund i lungerne og brystkassen. Fejlen har kunnet forekomme fra oktober 2018 til juni 2024, hvor regionen fik et nyt it-system, som betyder, at den arbejdsgang, der har givet fejlen, ikke længere bruges.
Fejlen blev opdaget i forbindelse med et patientforløb, hvor det blev konstateret, at en patient ved nærmere eftersyn allerede have synlige tegn på en sygdom i lungerne i 2023. Straks fejlen blev opdaget, satte hospitalet en grundig gennemgang i gang, fortæller cheflæge for Afdeling for Røntgen, Skanning og Nuklearmedicin, Mads Barløse.
"Det er utrolig beklageligt, at der er undersøgelser, som ikke har levet op til vores egne retningslinjer og ambitioner. Det er vi meget kede af. Alle de sager, det drejer sig om, bliver nu gennemgået til bunds, og de enkelte patienter, hvor der er noget, vi skal undersøge nærmere, ringer vi op og tilbyder en ny undersøgelse, så vi hurtigt kan få afklaret, om der er noget, vi skal følge op på."
Ca. 800 skanninger kigges igennem
I perioden januar 2018 til maj 2024 er der foretaget ca. 5.000 af denne type undersøgelser. Hovedundersøgelserne er håndteret korrekt, men på ca. 800 af dem mangler der beskrivelse af, om der også var bifund. Næsten alle undersøgelser er nu gennemgået, og foreløbigt har 18 af dem vist bifund på lungerne eller andre organer, som der skal følges op på. De patienter, det vedrører, vil nu blive kontaktet af hospitalet og tilbudt en meget hurtig tid.
"Det er patienter, som er blevet undersøgt for noget helt andet, men hvor vi også burde have benyttet lejligheden til at reagere på bifund på bl.a. lungerne. Vi forventer, at langt de fleste af de patienter, vi nu genindkalder, får en god besked, når vi har undersøgt dem igen. Men vi skal lade al tvivl komme vores patienter til gode, og derfor laver vi den her meget grundige opfølgning," siger Mads Barløse.
De stadig levende patienter prioriteres først, hvorefter de patienter, som i mellemtiden er afgået ved døden, gennemgås på samme måde. Der er ikke en formodning om, at der er alvorlige bifund blandt de afdøde. Hvis en patient var død af en lungesygdom, som kunne ses som et bifund, ville fejlen med stor sandsynlighed være blevet opdaget og hospitalet gjort opmærksom på den. Det er kun sket med den ene patient, som satte hele undersøgelsen i gang.
Berørte borgere kontaktes direkte
Sagen er indberettet til Styrelsen for Patientsikkerhed, og alle de berørte patienter får besked. De patienter, hvor CT-skanningen er uproblematisk, får besked i Min Sundhedsplatform om, at der har været kigget på deres undersøgelse. I takt med at skanningerne gennemgås, vurderes det, om man skal indkaldes til en ny skanning. De patienter, der skal det, bliver kontaktet direkte pr. telefon og e-Boks i takt med, at de opdages. Hvis der i gruppen med bifund viser sig at være afdøde patienter, kontakter hospitalet patienternes pårørende og gennemgår også disse sager for at vurdere, om eventuelle bifund kan have påvirket patienternes forløb.
Yderligere kontakt
- Pressehenvendelser til presse- og kommunikationschef Nikoline Ridder Christensen, tlf. 20 15 55 25, mail nikoline.ridder.christensen@regionh.dk
Kontakter
Region Hovedstadens presseRegion Hovedstaden
Tlf:70209588presse@regionh.dkFølg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Hvidovre-professor modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden27.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Nina Weis fra Hvidovre Hospital modtager 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fondens 2025 Challenge Programme til at undersøge sammenhængen mellem kronisk hepatitis B og fx hjertesygdomme og diabetes 2 – og potentielt redde mange tusinder liv.
Kendte buslinjer begynder at køre om natten i weekenden27.6.2025 10:19:54 CEST | Pressemeddelelse
Fra d. 29. juni begynder tre af Region Hovedstadens passagertunge S-buslinjer 200S, 400S og 500S at køre om natten i weekenden. Det vil gøre det lettere og mere overskueligt for borgerne at tage bussen hjem – også om natten.
Hørepatienter skal have moderne rammer og flytte til Glostrup20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionsrådet tilsluttede sig tirsdag et forslag om, at hørepatienter flyttes fra Bispebjerg Hospital til Rigshospitalet Glostrup. Sagen er sendt i høring.
Større sammenhæng i sundhedsvæsenet for patienter med psykisk sygdom18.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fremover skal det være nemmere for patienter at få den rette hjælp – uanset om det gælder krop, sind eller begge dele. Region Hovedstaden lægger nu psykiatri og somatik sammen for at kunne tilbyde mere helhedsorienterede og sammenhængende forløb.
Lindring af døende skal løftes i Nordsjælland17.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sundhedsklynge Nord har netop besluttet at give 2,2 mio. kroner til et løft af sundhedspersonalets kompetencer i forbindelse med basal palliation. Midlerne gives til kursusforløb for sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter på tværs af sundhedsvæsnet i Nordsjælland.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum