Ny strategi: 17 spildevandsselskaber politianmeldt for ulovlig udledning
Miljøstyrelsen har siden 2023 politianmeldt 17 spildevandsselskaber. Det sker som led i en skærpet tilsynsindsats, som Miljø- og Ligestillingsministeriet satte i gang med en ny strategi i 2023.
Antallet af overløb skal nedbringes, så badegæster kan hoppe i bølgen uden at skulle tænke over, om vandet er forurenet med spildevand eller gå en tur i skoven uden frygten for, at der er spildevand i skovbunden.
Derfor har Miljø- og Ligestillingsministeriet skærpet tilsynsindsatsen, og det har siden 2023 ført til 17 politianmeldelser af spildevandsselskaber for mindst 33 forskellige forhold.
”Der skal være en konsekvens, når reglerne bliver overtrådt. Derfor besluttede vi i ministeriet at ændre praksis og lægge en ny strategi for tilsynet. Miljøstyrelsen politianmelder nu, hvor der ofte før kun blev givet indskærpelser. Det er en opstramning, som med 17 anmeldelser har vist sig at være nødvendig,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Skærpet linje og tydeligere ansvar
Den nye strategi fra ministeriet betyder, at Miljøstyrelsen har strammet sin tilsynspraksis og nu i højere grad følger op med politianmeldelser, når spildevandsselskaber overtræder deres tilladelser - fx ved at udlede mere forurenet spildevand, end de må, eller hvis de ikke har deres tilladelse i orden.
Politianmeldelserne tæller blandt andet forhold, hvor spildevand er udledt i et skovområde, i en å eller i kystnære havområder uden de fornødne tilladelser.
Samtidig er der fokus på at sikre, at data for overløb er bedst mulige. Derfor er der fjernet et indberetningsled og spildevandsselskaberne skal fremover indberette mængden af overløb direkte til miljødatabasen PULS.
”Vi skal have de bedst mulige data for overløb, så vi kan sikre, at vi får stillet krav om indsatser de steder, hvor overløb af spildevand har en negativ påvirkning af miljøet og badevandet. Derfor arbejder jeg og ministeriet målrettet for at komme med flere initiativer, der kan begrænse mængden af overløb, og presse på for at kommunerne gør det samme”, siger Magnus Heunicke.
Yderligere oplysninger:
Pressevagten: Tlf. +45 20 91 59 01 (kan ikke modtage SMS)
Mail: presse@mim.dk
Nøgleord
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Slut med dobbeltpant i Grønland30.6.2025 11:14:20 CEST | Pressemeddelelse
Grønlandske butikker og forbrugere skal ikke længere betale både dansk og grønlandsk pant, når de køber pantmærkede drikkevarer fra Danmark.
Nu skærpes straffen for at begå naturkriminalitet27.6.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Som en del af den nye strafreform bliver der slået hårdere ned overfor naturkriminalitet.
Regeringen vil sætte hårdt ind mod svindel med forurenet jord26.6.2025 15:19:50 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen er klar med forslag til nye initiativer, der skal sætte en stopper for snyd og fusk med forurenet jord og byggeaffald. Forslagene kommer på baggrund af et fagligt oplæg fra Miljøstyrelsen, og der lægges op til at sætte ind med øget sporbarhed, skærpet kontrol og højere bøder.
Nu bliver skibsophugning mere miljøsikkert26.6.2025 08:54:39 CEST | Pressemeddelelse
Den 26. juni træder Hongkongkonventionen i kraft. Den skal sikre, at skibsophugning i hele verden sker med bedre beskyttelse af mennesker og miljø.
Ministre: Manosfæren i Danmark skal kortlægges24.6.2025 06:45:50 CEST | Pressemeddelelse
Ligestillingsminister Magnus Heunicke og digitaliseringsminister Caroline Stage afsætter 700.000 kroner til at undersøge, hvordan danske unge mænd og drenge eksponeres for urealistiske mandeidealer og kvindehadsk indhold.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum