Nu får Danmark et helt nyt ældretilsyn

Del

Når Danmarks nye ældretilsyn i dag, den 1. juli 2025, slår dørene op i Gentofte, Silkeborg og Hjørring, er det ikke kun adressen, som er ny, men også måden at være tilsyn på. Fra i dag udskiftes kontrol af dokumentation med dialog og læring.

Den 1. juli 2025 træder den nye ældrelov i kraft, og det betyder, at der bliver indført en helt ny type tilsyn på ældreområdet.
Den 1. juli 2025 træder den nye ældrelov i kraft, og det betyder, at der bliver indført en helt ny type tilsyn på ældreområdet. Foto: Les Kaner

Rådgivning, åbenhed og tillid. Kursen er klar for det nye tværkommunale ældretilsyn, som i dag erstatter det statslige ældretilsyn og de 98 kommuners eget ældretilsyn.

Fra Gentofte, Silkeborg og Hjørring er det nye ældretilsyn nu klar til at rådgive plejehjem og hjemmeplejen om kvalitet i helhedsplejen og rykke ud på tilsyn.

Samtidig målrettes tilsynet steder, hvor der er risiko for udfordringer med kvaliteten i helhedsplejen.

Ældreminister Mette Kierkgaard siger:

 - Det nye ældretilsyn er en vigtig nøgle i ældrereformens store nøglebundt, og jeg er meget glad for, at den nu kommer i brug. Det er vigtigt, at vi får låst op for nye måder at gøre tingene på, for fremtidens ældrepleje kalder på, at vi udskifter bureaukratisk smag for dokumentation med tillid til medarbejderne og lederne og nærvær over for de ældre.

Har du en bekymring om forholdene på et plejehjem eller i hjemmeplejen, kan du som noget nyt ringe til tilsynets Ældrelinje. Her sidder ældretilsynet klar på linjen, uanset om du skriver eller ringer som borger, medarbejder, leder eller pårørende. Der er også mulighed for at henvendelsen kan være anonym.

Ældreminister Mette Kierkgaard siger:

 - Jeg er meget glad for, at Ældrelinjen er oprettet. Den giver både mulighed for løbende feedback til tilsynet samtidig med, at den understøtter en kulturændring med åbenhed om udfordringer, som ellers ikke ville være kommet frem. Hvis man bekymrer sig om et konkret forhold, så er det jo vigtigt, at tilsynet får mulighed for reagere.

Fakta: 

  • Den 1. juli 2025 nedlægges de 98 kommuners eget ældretilsyn og forsøgsordningen med et statsligt ældretilsyn i Styrelsen for Patientsikkerhed.

  • Det nye ældretilsyn er lokaliseret i kommunerne: Gentofte, Hjørring og Silkeborg.

  • Det nye ældretilsyn er en direkte linje for alle, som er bekymret for forholdene på plejehjem og i hjemmeplejen (Ældrelinjen).

  • Det nye ældretilsyn støtter plejehjem og hjemmeplejen med at sikre kvalitet i helhedsplejen igennem rådgivning og sparring og tilsyn.

  • Tilsynet er fokuseret mod de plejehjem og hjemmeplejeenheder, hvor der er størst risiko for eller er en konkret bekymring for udfordringer med kvalitet i helhedsplejen. Under alle omstændigheder får alle steder mindst et tilsynsbesøg inden for en periode på fem år.

Yderligere oplysninger: 
Ældretilsynets hjemmeside, hvor der også er kontaktinformation på Ældrelinjen: www.aeldretilsyn.dk

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Ældreministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ældreministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye