Boligkøbere drømmer om et godt energimærke: Men mange boliger lever ikke op til ønskerne
Kun 12 procent af landets boligejere ville vælge et hus med et lavt energimærke, hvis de skulle købe i dag. Men over halvdelen af de danske boliger har energimærke D eller lavere. Det viser en ny undersøgelse.

Boligens energimærke fylder mere og mere, når danskerne leder efter et nyt sted at bo. Men drømme og virkelighed følges ikke altid ad. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige og NRGi.
I undersøgelsen svarer 47 procent, at de som minimum vil gå efter energimærke A, B eller C, hvis de skulle købe bolig i dag, mens kun 12 procent er villige til at købe en bolig med energimærke D eller lavere. Men ifølge en opgørelse fra energi- og rådgivningskoncernen NRGi har 50,9 procent af de danske boliger netop energimærke D eller lavere.
Ønsket om en energivenlig bolig overrasker ikke Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi. Han ser det som et sundt tegn på, at danskerne i højere grad har fokus på energiforbruget, også når de skal investere i deres næste hjem.
”Det er enormt positivt, at energimærket fylder mere og mere i boligkøbernes bevidsthed. Det viser, at mange ikke kun tænker i kvadratmeter og beliggenhed, men også i energiforbrug og bæredygtighed. Det kan gøre en mærkbar forskel, både når varmeregningen lander, og når det gælder klimaet,” siger Bo Halm Andersen.
Et energimærke viser, hvor energieffektiv en bolig er, fra A som det bedste til G som det mindst effektive, og er lovpligtigt ved salg af huse og lejligheder. Mærket rummer også forslag til forbedringer, der kan være med til at sænke boligens energiforbrug og forbedre både komfort og CO₂-udledning.
Lad ikke energimærket stå i vejen for drømmeboligen
På trods af de høje krav til boligens energimærke og den reelle fordeling blandt landets boliger, skal man ikke nødvendigvis takke nej til et hus, der ligger i den lavere ende af skalaen.
Det mener Bo Halm Andersen. Ifølge ham er det vigtigt at se energimærket som et udgangspunkt med potentiale for forbedringer.
”Man skal ikke lade sig skræmme af et lavt energimærke. Der er ofte gode muligheder for at energiforbedre boligen. At løfte mærket fra f.eks. F til D eller C er nogle gange nemmere og billigere, end folk regner med, og det kan åbne op for boliger, man ellers havde valgt fra på forhånd. Derfor er det vigtigt at læse energimærkningsrapporten grundigt og få overblik over, hvilke muligheder boligen rummer,” lyder rådet fra Bo Halm Andersen.
Hos Gjensidige opfordrer man også boligkøbere til at bruge energimærket aktivt som en del af beslutningsgrundlaget. Det forklarer Lene Rasmussen, skadedirektør hos Gjensidige:
”Hvis man kaster sin kærlighed på en bolig med et lavt energimærke, bør man se det som en mulighed frem for en hindring. Forbedringer kan ofte løfte både komfort og boligens værdi, og det kan være en klog investering i et sundt og mere holdbart hjem i mange år frem,” siger hun.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.023 respondenter af YouGov for Gjensidige og energi- og rådgivningskoncernen NRGi.
Hvis du skulle købe bolig i dag, hvilket energimærke skulle boligen som minimum have?
- Energimærke A: 13 %
- Energimærke B: 13 %
- Energimærke C: 21 %
- Energimærke D: 8 %
- Energimærke E: 2 %
- Energimærke F: 1 %
- Energimærke G: 1 %
- Ved ikke: 26 %
- Ikke relevant (kommer aldrig til at købe bolig): 16 %

Nøgleord
Kontakter
Lise MadsenKommunikationskonsulent Gjensidige
Tlf:20111842lise.madsen@gjensidige.dkGjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.800 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark og Sverige. I Norge tilbydes også pension og opsparing.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Hedebølge resulterer i dehydrering for danske feriegæster3.7.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens der opleves rekordhøje temperaturer og hedebølge i Europa, er det alfa omega at danskerne husker at drikke rigeligt med væske og sørge for saltbalancen, når de er på ferie. Sådan lyder opfordringen.
På ferie med sygdom: Det skal man være opmærksom på1.7.2025 07:31:00 CEST | Pressemeddelelse
Sol, varme og saltvand kan lyde tillokkende i sygdomstider. Danskere med kendt sygdom bør dog gøre sig overvejelser inden turen går sydpå på ferie, og især være opmærksomme på deres rejseforsikring, lyder opfordringen.
Her er de ting, der irriterer danskere mest i lufthavnen28.6.2025 09:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og for rigtig mange kan opholdet i lufthavne være en stressende oplevelse. Og i en ny undersøgelse afslører danskerne, hvad der særligt irriterer dem ved andre rejsende, når de er i lufthavnen.
Over 485 timer med negative elpriser: Første halvår slår tidligere rekorder24.6.2025 08:30:28 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne har i årets første seks måneder oplevet et historisk højt antal timer med negative elpriser. Det skyldes især de mange solskinstimer i løbet af foråret.
Se listen: Dette pakker danskerne til årets festivaler24.6.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
Festivals sæsonen er over os, og danskerne drager snart afsted på populære festivaler som Musik i Lejet, Roskilde, Smukfest og Tinderbox. Især tre ting går igen på festivalgæsternes pakkeliste.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum