Nu skal det blomstre og summe af liv på byens idrætsanlæg
Københavns Kommune er i færd med at omlægge randområder ved en række idrætsanlæg til biodiversitet. Tiltaget skal gøre byens idrætsområder grønnere og mere levende som en del af kommunens samlede strategi for mere natur i byen.

I udkanten af boldbaner, langs hegn og stier ved de kommunale idrætsområder skal naturen vokse vildt, så blomster og hjemmehørende arter får plads, og bier, sommerfugle og fugle får nye levesteder midt i byen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune er i gang med at omdanne op mod 2 procent af de grønne arealer ved byens idrætsanlæg til områder, hvor naturen får bedre betingelser.
På områderne plantes blomster, planter og buske, som er udvalgt på grund af deres evne til at understøtte biodiversitet. Nogle steder omlægges områderne til blomsterenge, andre steder etableres insekthøje, bygges kvashegn, laves små vandhuller og opsættes fuglekasser, som levesteder for insekter, fugle og smådyr. Tiltagene tilpasses de enkelte områder og understøtter samlet set vilkårene for biodiversitet i byrummet.
“Det er glædeligt, at vi får omdannet så mange randområder til områder, der blomstrer og summer af liv. Og bare for ikke at lyde naiv, så er vi med på at tre vilde blomster og en bi gør ingen biodiversitet. Alligevel er der på byens idrætsanlæg, som er en vigtig del af københavnernes hverdag, en god mulighed for at lade natur være natur, så blomster og insekter får plads i udkanten af boldbanerne. Det er vigtigt med liv både på og uden for banen,” siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).
De første områder er omlagt på Kløvermarken, og denne sommer er der fokus på områder ved blandt andet Sundby Idrætspark og Valby Idrætspark. Herefter følger flere anlæg i takt med, at områderne udpeges og omlægges.
Små arealer kan være del af grøn løsningen
Tiltaget er en del af Københavns Kommunes biodiversitetsstrategi, som skal være med til at vende udviklingen for de vilde arter i byen. Strategien bygger blandt andet på princippet om, at selv mindre grønne lommer og korridorer kan gøre en forskel, særligt når de forbindes og får lov at udvikle sig over tid.
“Vi skal bruge alle de rum, vi kan, til at understøtte biodiversiteten. Ved at tænke nyt og vildere i de områder, der allerede er grønne, kan vi skabe mere værdi for både naturen og københavnerne,” siger Lars Becher, der er serviceområdechef i Kultur- og fritidsforvaltningen.
Det handler ikke om at lave naturparker på boldbanernes bekostning, men om at tænke naturen ind i de mellemliggende rum, som alligevel ikke bliver brugt aktivt. På den måde bliver der skabt små grønne oaser, som både understøtter økosystemer og bidrager til en mere sanselig og levende hverdag i byen.
Idrætsanlæggene bruges flittigt af borgere i forskellige aldersgrupper, ikke kun til idræt men også til ophold og leg. Idrætsanlæggene er derfor også oplagte steder at vise konkrete eksempler på, hvordan man kan fremme biodiversitet i byen.
Fakta:
- Ca. 2 % af de grønne arealer ved kommunens idrætsanlæg omlægges til biodiversitetsformål.
- Første skridt er taget på Kløvermarken. Nu er turen kommet til Sundby Idrætspark og Valby Idrætspark– herefter følger flere anlæg løbende.
- Tiltaget berører ikke selve boldbanerne, men græsrabatter, skråninger, hegnsnære arealer og andre ikke-brugte zoner.
- Læs mere om Københavns Kommunes strategi for biodiversitet: Københavns strategi for biodiversitet | Biodiversitet
Nøgleord
Kontakter
Pressekontakt Kultur- og Fritidsforvaltningen(modtager ikke SMS)
Tlf:23 27 44 70kffpresse@kk.dkBilleder



Om Kultur- og Fritidsforvaltningen
Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommunes fornemmeste opgave er at samarbejde med københavnerne om at skabe en by, der lever og udvikler sig.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen
Kickoff for udskiftning af kunstgræsbaner med mikroplast i København15.7.2025 07:56:00 CEST | Pressemeddelelse
De første tre af kommunens fodboldbaner bliver opgraderet denne sommer som led i en plan om at udfase gummigranulat og leve op til EU’s kommende forbud mod mikroplast. Kommunen vil udskifte op til seks kunstgræsbaner om året frem mod 2032.
Havneværterne sejler hele sommeren – men ordningen står til udløb til september26.6.2025 21:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når sommeren rammer København, bliver byens havn endnu mere populær som et rekreativt samlingspunkt for københavnere og turister. Det betyder også sæsonstart for kommunens havneværter, og de næste 4 dage med øget sejlads på grund af festlivet og de mange studenter, der springer ud i disse dage.
Parkens historiske sæder får nyt liv på Østerbro Stadion23.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når F.C. København i dag tager hul på udskiftningen af de ikoniske røde sæder i Parken, markerer det ikke kun et nyt kapitel for nationalstadionet, men også starten på et nyt liv for 2.000 af sæderne.
FerieCamp fylder sommerferien med gratis aktiviteter20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når skoleklokkerne ringer ud til sommerferie, ringer FerieCamps ind til seks uger fyldt med sjove og seje aktiviteter for børn og unge.
Københavnske idrætsforeninger bakker op om Skole OL19.6.2025 07:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Mødet med nye sportsgrene, aktive fællesskaber og glæden ved bevægelse er i fokus, når københavnske idrætsforeninger hjælper med at afvikle DIF Skole OL i København.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum