Gør dit hjem klar til sommerens skybrud
Sommeren er over os med sol, strandliv og is i lange baner. Men de lune måneder er også højsæson for voldsomme skybrud, hvor himlen pludselig åbner for sluserne. Som boligejer kan det få alvorlige konsekvenser, hvis du ikke er ordentligt forberedt.

Fremtidens klima forventes at byde på mere regn og flere ekstreme vejrhændelser. Når der falder store mængder regn på kort tid, skal vandet hurtigt væk – ellers risikerer du oversvømmelse i din bolig. Her får du en række enkle og effektive råd til, hvordan du kan sikre din bolig mod skybrud.
Hvem har ansvaret ved oversvømmelse?
Ved skybrud er det som udgangspunkt dit eget ansvar som boligejer at beskytte din ejendom mod vandskader. Hvis en skade opstår som følge af manglende vedligeholdelse – for eksempel tilstoppede tagrender eller åbne kældervinduer – kan forsikringsselskabet i værste fald nægte at dække skaderne.
I sjældne tilfælde kan det lokale forsyningsselskab drages til ansvar, hvis der kan påvises fejl eller mangler i det offentlige kloaksystem. Det kræver dog, at du som boligejer kan dokumentere en klar forsømmelse.
De fleste husforsikringer dækker skader som følge af skybrud, men det er afgørende, at du har sat dig ind i betingelserne og har den rette dækning. Din bedste beskyttelse er at tage de nødvendige forholdsregler.
Hold tagrender og afløb rene
Blade, grene og snavs er en af de hyppigste årsager til, at regnvand ikke kan løbe i tagrender og afløb. Derfor er det en god idé jævnligt at rense tagrender, nedløbsrør og afløbsriste, så vandet har fri passage.
Det er også en god idé at kontrollere, at kloakken på din grund leder vandet effektivt videre til den offentlige kloak. En simpel test er at lade en haveslange løbe i afløbet og risten i et stykke tid, og derefter løfte dækslet til din skelbrønd ude ved vejen. Hvis der kommer vand igennem, fungerer systemet, som det skal.
Luk vinduer, døre og ventilationsåbninger
Når der varsles skybrud, er det de helt basale ting, der tæller. Sørg for at lukke alle døre og vinduer – især i kælderen. Kontroller at eventuelle ventilationsåbninger i ydermuren er forsvarligt beskyttet mod indtrængende vand. Tag en tur rundt om huset og tjek lyskasser ved kældervinduer. Fjern derudover blade og snavs, så regnvandet ikke samler sig og presser på vinduerne.
Beskyt kælderen mod vand nedefra
Kældre er særligt udsatte, når kloaksystemet bliver overbelastet. I den situation kan kloakvand presse sig op gennem afløbene i kælderen. Det kan du forhindre ved at få installeret et højvandslukke. Det fungerer som en envejsventil, der sikrer, at vandet kun kan løbe ud af dit system og ikke ind.
Overvej desuden at undgå materialer som trægulve og gulvtæpper i kælderen. Opbevar i stedet dine ejendele på hylder eller stålreoler, så de ikke står direkte på gulvet, hvis uheldet skulle være ude.
Tænk fremad og forebyg
Store arealer med flisebelægning omkring huset kan forhindre regnvand i at sive ned i jorden. Overvej i stedet at anlægge flere grønne arealer med græs, perlesten eller grus. Det hjælper med at lede vandet naturligt ned i undergrunden og aflaster kloaksystemet.
Hvis du vil gøre mere, kan etablering af omfangsdræn eller en faskine være en god investering. Et omfangsdræn leder vand væk fra husets fundament, mens en faskine er et underjordisk magasin, der opsamler regnvand og lader det sive langsomt ned i jorden. Begge løsninger mindsker presset på kloakker og afløb betydeligt.
Få dine nærmeste til at holde øje
Skybrud kommer ofte med kort varsel. Er du bortrejst på ferie, kan det derfor være en god idé at have en aftale med naboer, familie eller venner om at holde et vågent øje med din bolig. Jo hurtigere en eventuel vandskade opdages, des mindre bliver omfanget af skaderne.
Som boligejer er der meget, du selv kan gøre for at minimere risikoen for skader på dit hjem. Med rettidig omhu og nogle få, men effektive forholdsregler, kan du sidde trygt og tørt – også når himlen åbner sig, og regnen for alvor tager fat.
Hvad er et skybrud? |
I Danmark definerer vi et skybrud som en meget voldsom regnbyge, hvor der falder mindst 15 millimeter regn på 30 minutter eller derunder.
|
Tre løsninger til at holde vandet ude |
|
Nøgleord
Kontakter
Presse (Estate)Nykredit Mægler
Tlf:+45 4455 1504Billeder


Om Estate
Estate er en landsdækkende ejendomsmæglerkæde med 90 forretninger fordelt over hele Danmark. Kædens ejendomsmæglere har alle stort lokalkendskab og mange års erfaring med at hjælpe danskere med køb og salg af bolig.
Estate er ejet af Nykredit Mægler, som er en del af Nykredit.
Følg pressemeddelelser fra Estate
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Estate
Flere generationer under samme tag: Sådan får I det til at fungere10.6.2025 12:48:24 CEST | Pressemeddelelse
Kunne du tænke dig at bo sammen med dine forældre, voksne børn eller svigerforældre? Stadig flere danske familier vælger at flytte sammen under samme tag for at styrke familiebåndene, spare penge og gøre hverdagen lettere. Læs her, hvad du bør overveje.
Snart kan du blive klogere på din endelige ejendomsvurdering4.6.2025 11:44:04 CEST | Pressemeddelelse
Er du boligejer? Så bør du holde øje med din digitale postkasse. Vurderingsstyrelsen er nemlig gået i gang med at sende deklarationer ud til boligejerne forud for de endelige 2022-vurderinger. Her vil det fremgå hvilke oplysninger, der kommer til at danne grundlag for din endelige vurdering.
Huse, sommerhuse og ejerlejligheder sætter ny prisrekord20.5.2025 15:10:45 CEST | Pressemeddelelse
Det danske boligmarked har fart på i øjeblikket. Nye tal fra Boligsiden viser, at salgspriserne på både huse, ejerlejligheder og sommerhuse nåede nye højder i april.
Forår på boligmarkedet: Lejlighedspriser slår rekord11.4.2025 15:07:16 CEST | Pressemeddelelse
I marts måned nåede salgspriserne for landets ejerlejligheder et nyt højdepunkt, Også prisniveauet for villaer, rækkehuse og fritidshuse er meget tæt på rekordniveau.
Grønt håndværkerfradrag er godt nyt for boligejerne19.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med seneste finanslov er der indført et nyt grønt håndværkerfradrag målrettet ”grøn istandsættelse” af hjemmet eller fritidsboligen. Læs her, hvordan du kan gøre brug af fradraget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum