Dansk Vegetarisk ForeningDansk Vegetarisk Forening

EU skal lære af Danmark: Nyt initiativ skal sprede dansk plantepolitik

Del

Et nyt dansk initiativ skal udbrede erfaringerne fra Danmarks plantebaserede fødevarepolitik og inspirere EU til politiske løsninger, der styrker klima, sundhed og fremtidens landbrug.

Rune-Christoffer Dragsdahl, Dansk Vegetarisk forening (tv.) og Rasmus Prehn, Økologisk Landsforening (th.) i Madrid.
Rune-Christoffer Dragsdahl, Dansk Vegetarisk forening (tv.) og Rasmus Prehn, Økologisk Landsforening (th.) i Madrid. Foto: "_Wohtek_" (på Instagram)

Danmark blev internationalt anerkendt, da regeringen i 2023 som det første land i verden lancerede en officiel Handlingsplan for Plantebaserede Fødevarer. Planen udspringer af en aftale med bred opbakning i Folketinget. Danmark har derudover afsat 1,3 milliarder kroner til at styrke produktion og forbrug af plantebaserede fødevarer som led i en grønnere, sundere og mere klimavenlig fødevaresektor.

Bevågenheden omkring de danske initiativer har fået en række danske organisationer til at gå sammen om at udbrede de danske erfaringer til resten af EU gennem initiativet Danish Plant-Based Diplomacy.

Initiativet lanceres af Dansk Erhverv, DI Fødevarer, Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer, Tænketanken Frej, LandboUngdom, Plantebranchen og Dansk Vegetarisk Forening. Målet er, at det skal inspirere både EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og medlemslandene til ambitiøse politiske tiltag inspireret af den danske handlingsplan og dertilhørende finansiering.

Det at Danmark allerede har bevist, at en plantebaseret omlægning kan lade sig gøre – og tilmed med opbakning fra både erhvervsliv og landbrug – fremhæves af Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening og nyudnævnt forperson for International Vegetarian Union:

"Danmark har vist, at plantebaseret omstilling ikke blot er muligt, men også en politisk succes, der har opbakning fra både landbruget og industrien. Med Danish Plant-Based Diplomacy vil vi udbrede de danske erfaringer, så resten af EU inspireres til at udvikle lignende initiativer til gavn for både klima, biodiversitet og folkesundhed," siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening og nyudnævnt forperson for International Vegetarian Union.

Konkrete resultater og samarbejde

Danmark har allerede indført en lang række konkrete tiltag – herunder opdaterede kostråd, der kombinerer sundhed og klima og bl.a. er inspireret af EAT-Lancet-rapportens planetariske kost, som peger på behovet for markant mere plantebaseret mad. Dertil kommer støtte til plantebaserede startups, incitamenter til landmænd og efteruddannelse af køkkenprofessionelle. Det er netop sådanne erfaringer, initiativet nu skal formidle videre til europæiske beslutningstagere.

Også Tænketanken Frej ser Danmark som et foregangsland – ikke mindst fordi både politikere og virksomheder tager ansvar for at fremme planteproteiner:

"Danmark har en stor animalsk produktion og forbrug. Alligevel har vi modige politikere og modige virksomheder - også animalske, der tør satse på at fremme planteproteiner, så vi i fremtiden kan få en mere divers proteinforsyning i Danmark og resten af EU. Det er der behov for af hensyn til vores sikkerhed, borgernes sundhed og planetens velstand," siger Marie-Louise Boisen Lendal, direktør i Tænketanken Frej.

Resultater gennem dialog på tværs

Danish Plant-Based Diplomacy vil aktivt styrke dialogen på tværs af Europa med særligt fokus på at sende små danske delegationer af sted til parlamenter og ambassader, foruden deltagelse i netværksaktiviteter og rundbordsdiskussioner.

Samarbejdet skal ikke kun fremme plantebaseret mad på tallerkenen – det handler også om at tænke hele værdikæden fra jord til bord. Her spiller økologien en central rolle, påpeger Økologisk Landsforening:

"I økologien skal alle dyr ud på marken, have mere plads og mulighed for et godt dyreliv. Det betyder, at vores madkultur både i Danmark og i resten af den vestlige verden nødvendigvis skal blive langt mere planterig for, at landbruget kan forfølge de økologiske mål og principper. Vi er derfor glade for at være med i dette initiativ," siger Michael Kjerkegaard, der er forperson for Økologisk Landsforening.

Åbner for nye forretningsmuligheder

Organisationerne bag initiativet ser også stærke økonomiske perspektiver i at styrke den plantebaserede fødevareproduktion og gøre den til en del af Europas økonomiske fremtid. Dansk Erhverv oplever allerede efterspørgslen stige – både blandt forbrugere og virksomheder:

"I Dansk Erhverv ønsker vi at være med til at skabe gode forudsætninger for, at forbrugerne kan vælge imellem et bredt udvalg af fødevarer, herunder også flere plantebaserede fødevarer - både når de køber ind og spiser ude. Samtidig hører vi også fra flere af vores medlemmer, at de gerne vil fokusere mere på kødfri fødevarer, end de gør i dag. Det er derfor helt oplagt for os at støtte op om Plant-Based Diplomacy initiativet, og på den måde bidrage til at øge interessen og efterspørgslen på plantebaserede fødevarer i hele EU," siger Saoirse McKeever Andersen, Fagchef for Fødevarer i Dansk Erhverv.

Også blandt unge landbrugere er der opbakning. For dem handler det ikke kun om fødevarer, men om fremtiden – og om at kunne skabe nye forretningsmuligheder gennem politisk forandring:

"Det er de unge landbrugere, der skal levere fremtidens fødevarer, også de plantebaserede. Derfor er det helt afgørende, at initiativer som Plant-Based Diplomacy arbejder på at fremme de politiske tiltag i EU, som skal muliggøre og løfte udviklingen af fremtidens fødevareproduktion. Det vil give os flere forretningsmuligheder og være med til at skabe de rigtige rammer for at vi kan løfte fremtidens fødevareproduktion. Lykkedes vi ikke med det, står vi tilbage med gode ambitioner, men ingen til at føre dem ud i livet," siger formand for LandboUngdom, Christian Orthmann.

Udvikling og innovation med opbakning i EU

I fødevarebranchen er udviklingen af nye plantebaserede produkter i fuld gang – men potentialet er langt fra udtømt. DI Fødevarer ser samarbejdet som en løftestang for at sætte yderligere fart på omstillingen:

"Mange – både store og små – innovative fødevarevirksomheder udvikler nye produktionsmetoder og nye, velsmagende plantebaserede fødevarer og ingredienser til gavn for både forbrugerne og den grønne omstilling i Danmark. Det er nødvendigt for, at vi for alvor får sat fart og mængder på produktion af flere plantebaserede fødevarer. Hvis vi skal sikre en bæredygtig udvikling og forretning, er det afgørende, at vi ser ud over Danmarks grænser og samarbejder på tværs i Europa. Her kan Plant-Based Diplomacy være med til at bane vejen," siger branchedirektør Jakob Lave i DI Fødevarer.

Landbrug & Fødevarer ser plantebaseret udvikling og grøn omstilling af animalsk produktion som to sider af samme mønt – ikke hinandens modsætninger:

"Vi ser Danish Plant Based Diplomacy som en god platform for at udvikle den plantebaserede produktion, samtidig med at vi bidrager til en fortsat grøn omstilling af den animalske produktion. I en verden med voksende efterspørgsel på nærende og bæredygtigt producerede fødevarer, er det ikke et enten-eller, men et både-og, når det kommer til valget mellem plantebaserede og animalske fødevarer, siger Christian Høegh-Andersen, næstformand i Landbrug & Fødevarer.

Fra Plantebranchen lyder det, at Danmark allerede har bevist, hvordan målrettet erhvervsstøtte og politisk vilje kan skabe reelle resultater – og at resten af EU bør lære af det:

"I Plantebranchen ser vi et presserende behov for fælles politisk handling i EU, der kan fremme plantebaserede løsninger til gavn for klima, sundhed og landbrug. Som brancheforening for virksomheder, der udvikler og producerer fremtidens plantebaserede fødevarer, kan vi tydeligt se, hvordan politiske initiativer og målrettet erhvervsstøtte kan skabe vækst og innovation i sektoren. Den danske handlingsplan og den statslige fond på 1,3 milliarder kroner har givet vores medlemmer et markant løft – en opbakning, vi også ønsker at se i resten af Europa. Vi står klar til at dele vores erfaringer og bidrage aktivt til den europæiske dialog, så flere lande kan accelerere omstillingen til en mere plantebaseret fødevareproduktion,! siger Stella Staunstrup, Sekretariatschef, Plantebranchen.

Fakta:

Plantefonden: 1,3 milliarder kroner i støtte (2023-2030) til hele værdikæden – fra jord til bord. Midlerne stammer fra Landbrugsaftalen fra 2021, Aftale om Grøn Trepart fra 2024, foruden en aftale om Grøn Fond og årlige forskningsaftaler.


Organisationerne bag Danish Plant-Based Diplomacy:


 – Dansk Erhverv
 – DI Fødevarer
 – Økologisk Landsforening
 – Landbrug & Fødevarer
 – Tænketanken Frej
 – LandboUngdom
 – Plantebranchen
 – Dansk Vegetarisk Forening

Nøgleord

Kontakter

Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
rc@vegetarisk.dk
Tlf 50 56 18 17

Alexander Grau
Pressemedarbejder, Dansk Vegetarisk Forening
alexander.grau@vegetarisk.dk
Tlf 81 11 09 60

Billeder

Rune-Christoffer Dragsdahl, Dansk Vegetarisk forening (tv.) og Rasmus Prehn, Økologisk Landsforening (th.) i Madrid. Foto: "_Wohtek_" (på Instagram)
Rune-Christoffer Dragsdahl, Dansk Vegetarisk forening (tv.) og Rasmus Prehn, Økologisk Landsforening (th.) i Madrid. Foto: "_Wohtek_" (på Instagram)
_Wohtek_ (på Instagram)
Download
Logo Danish Plant-Based Diplomacy
Logo Danish Plant-Based Diplomacy
Foto: DVF
Download

Links

Dansk Vegetarisk Forening (DVF) arbejder for at udbrede vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed. Vi er den centrale plantebaserede aktør i Danmark og samarbejder med erhvervsliv, forskere, politikere, myndigheder og andre organisationer om at gøre verden grønnere. Vi er samtidig en forening for alle, der støtter plantebaseret levevis. Vi tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening

Ny undersøgelse bekræfter behovet for flere plantebaserede alternativer i takeaway-branchen – nyt samarbejde viser vejen13.2.2025 13:41:10 CET | Pressemeddelelse

En ny rapport fra DTU viser, at takeaway-mad i Danmark fortsat har et for højt indhold af fedt og salt samt for få kostfibre og grøntsager. Samtidig er danskernes forbrug af takeaway steget markant de seneste år. Dette understreger behovet for et bedre udbud af plantebaseret takeaway. Et samarbejde mellem branchen og grønne organisationer viser vejen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye