Agria Dyreforsikring

Når katten holder sommerferie

Del

Sådan får du en sommerglad kat: Undgå de typiske feriefælder med den komplette sommerguide for dig med kat og få bl.a. råd til, hvordan du forbereder katten på ferie, varme dage, insektstik, transport og pasning.

Uanset om du tager katten med på sommerferien, eller om den skal passes privat eller i pension, er der en række ting, du skal være opmærksom på, så du sikrer en tryg sommer for din firbenede ven.
Uanset om du tager katten med på sommerferien, eller om den skal passes privat eller i pension, er der en række ting, du skal være opmærksom på, så du sikrer en tryg sommer for din firbenede ven. Agria.dk

Ferie-katten
Indekatten har nøjagtig de samme instinkter som udekatten – til gengæld er den måske ikke klar over, hvad den skal passe på, hvis den pludselig tages ud i den store verden - eller ser sit snit til at smutte ud igennem en åbentstående dør eller vindue.
Derfor er en sele og en lang line en god investering til ’feriekatten’, hvis den opholder sig steder, hvor døre og vinduer er åbne uden kattesikring. Lad dog aldrig katten være i snor og sele uden overvågning: En line kan hurtigt forvandles til en dødsfælde, hvis katten bliver viklet ind i den. Forud for ferien bør du træne katten i at have sele på. Den vil sikkert trykke sig, forsøge at bakke ud af selen eller rulle rundt eller pure nægte at bevæge sig de første par gange, men det går over. Træn tilvænning på små, korte ture. 
Sørg også for at vænne katten til transportburet og test-kør et par ture, så katten også vænner sig til bilens lyde og bevægelser.

Nedfalds-katten
Sommertid betyder netop varme og åbne vinduer og altandøre. Det er derfor lig med højsæson for faldskader hos katte. Sæt sikkerhedsmekanismer på de vinduer, du oftest åbner, og monter rammer med net på over de vinduer, der skal stå helt åbne. Pak din altan ind i sikkerhedsnet for at give din indekat lidt ’sommerliv’. Husk dog at nettet ikke må være alt for stormasket, så katten kan komme til at sidde fast med hovedet eller ligefrem stikke af igenem det. Sørg altid for, at der er et skyggefuldt sted, når din kat er ude, og at den har frisk vand at drikke flere steder.

Sommer-katten
De fleste katte klarer fint at blive stukket af en enkelt hveps eller bi, mens nogle – ligesom mennesker – er overfølsomme over for insektbid og -stik. Fjern evt. brodden og vær opmærksom på kattens reaktion efterfølgende. Bliver den træt og får blege slimhinder, bliver den stukket gentagne gange eller stukket ved øjnene eller i munden, bør du kontakte dyrlægen. Kig desuden kattens pels igennem, hver gang den har været ude i naturen; flåter kan bære på og kan overføre farlige sygdomme, når de bider sig fast i kattens hud, så eventuelle flåter skal fjernes så hurtigt som muligt, og helst indenfor 24 timer.

Rejse-katten
Mange katteejere synes, det er både fristende og hyggeligt at tage katten med i f.eks. sommerhuset eller på camping. Til gengæld er det de færreste katte, der deler den holdning: Uanset om din kat er vant til at køre i bil og færdes ude, med eller uden snor, er den territorial og trives bedst i vante omgivelser. De fleste katte reagerer derfor ofte negativt på at komme med på tur væk hjemmefra. Derfor er det i de fleste tilfælde bedst for katten, at den bliver hjemme fra familieferien. Har du derimod aktivt trænet katten i både at køre bil, gå i sele og komme med fremmede steder fra den var killing, kan det dog være en bedre løsning at tage katten med frem for f.eks. at sende den i pasning væk fra hjemmet.
Uanset kræver lidt planlægning at tage katten med på ferie, f.eks. må den ikke være løs i bilen under kørslen; dels fordi den selv nemt kan nemt komme til skade, men passagererne kan også komme galt afsted, hvis katten distraherer chaufføren, eller hvis katten under en hård opbremsning rammer en person. Transporter derfor altid katten i et bur under køreturen. Katte bliver desuden nemt køresyge, nervøse og stressede, så læg evt. et håndklæde i bunden af buret, hvis katten skulle kaste op eller ende med at tisseundervejs . Undlad af samme årsag at give katten mad lige før køreturen. Tænk over temperaturen i bilen: Sørg altid for, at katten er i skygge, og sørg for at cirkulere frisk luft ind - uden at katten sidder i træk hele vejen. Server evt. et måltid for katten, som den er særlig glad for, når I kommer frem til destinationen, men bliv ikke urolig, hvis den slet ikke spiser den første dag. Ofte går der lidt tid, før katten er nogenlunde tryg i de nye omgivelser.

Alene hjemme-katten
Katte, der selv kan gå ud og ind, f.eks. gennem en kattelem, har større mulighed for at underholde sig selv, end indekatte har. Derfor kan nogle udekatte måske godt være alene hjemme i længere tid end en almindelig arbejdsdag. Det er dog ikke ensbetydende med, at du bare kan rejse hjemmefra i flere dage eller uger, for den danske dyrevelfærdslov dikterer, at ”enhver, der holder dyr, skal sørge for at de tilses mindst en gang om dagen”. Så hvis du planlægger at være væk fra inde- eller udekatten i mere end 24 timer, skal du sørge for, at der kommer nogen og ser til den mindst én gang i døgnet. Ud over at du skal sikre, at katten er frisk og rask hver dag, har udekatte også stor glæde af deres ejers selskab. Udekatte, der savner deres ejer, kan faktisk kan finde på at flytte til et andet hjem, hvor beboerne er mere hjemme.

Pasnings-katten
Et godt alternativ til at tage katten med på ferie er at finde en kattepasser, der holder øje med katten, mens du er væk. Enten i dens vante omgivelser eller hos kattepasseren. Den bedste løsning er ofte, at katten får lov til at blive i vante omgivelser, og kattepasseren tilpasser sig feriebarnet. Det er vigtigt, at personen fodrer, renser kattebakke og nusser med katten mindst en gang om dagen. Måske er du heldig at have en ven, der gerne vil hjælpe dig, men der findes også professionelle kattepassere, der kommer i dit hjem og passer. Sørg for at give vedkommende de nødvendige oplysninger om katten, og oplys altid policenummeret til sygeforsikringen og telefonnummeret på din dyrlæge, hvis et dyrlægebesøg bliver nødvendigt. Book din kattepasser i god tid: Der er rift om de professionelle, og dine venner lægger også selv ferieplaner. 

Pensions-katten
Fordelen ved en kattepension er, at din kat her er under opsyn flere gange dagligt af professionelle, som dermed har hurtigere mulighed for at opdage, hvis den er utilpas. Samtidig kan et pensionsophold være mindre kedeligt, specielt for indekatten. Besøg pensionen i god tid før ferien for at vurdere, om din kat vil føle sig godt tilpas der, og lad den evt. tage en prøveovernatning: Hvis katten stresser over at være væk hjemmefra, bliver det ikke en rar ferie, hverken for dig eller din kat. Pensionen bør være rolig og ren og omgivelserne bør være tilpasset kattens naturlige adfærd, og bør derfor inkludere en mulighed for, at katten kan gå hen, hvor den ikke kan ses af andre katte. Sørg for at give katten dens sædvanlige diæt med – til alle dage i opholdet, så den ikke risikerer maveproblemer grundet foderskift. Vær opmærksom på, at din kat skal være vaccineret, og bestil i god tid, da kattepensionerne ofte er optaget lang tid i forvejen.

Fakta: Gode råd til en glad og tryg sommerkat

  • Skal katten overnatte væk fra hjemmet, så sørg for at den får sit tæppe/seng/hule, mad- og vandskål samt yndlingslegetøj og sit sædvanlige foder med – i rigelige mængder og nok til alle feriens dage.
  • Medbring evt. en smule brugt kattesand til kattebakken eller kattens egen kattebakke på overnatningsstedet – dermed får katten en velkendt lugt i de nye omgivelser. 
  • Du kan desuden investere i en spray, hvis lugt beroliger stressede katte. Den kan både bruges i buret til køreturen og på stedet, når du kommer frem, så katten hurtigere finder sig til rette – ligesom den kan sprøjtes ud i hjemmet, hvis katten skal være alene hjemme, og kun får daglige tilsyn fra en kattepasser.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Uanset om du tager katten med på sommerferien, eller om den skal passes privat eller i pension, er der en række ting, du skal være opmærksom på, så du sikrer en tryg sommer for din firbenede ven.
Uanset om du tager katten med på sommerferien, eller om den skal passes privat eller i pension, er der en række ting, du skal være opmærksom på, så du sikrer en tryg sommer for din firbenede ven.
Agria.dk
Download

Links

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.

Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye