Trafikulykker tager halvdelen af danske huskattes liv
Ny opgørelse viser, at den mest almindelige dødsårsag blandt katte er påkørsel i trafikken. Faktisk er påkørsler skyld i, at halvdelen af forsikrede svenske huskatte kun lever i 4,4 år - en tendens, vi også ser i Danmark. Se listen over forskellige katteracers forventede levetid og de mest almindelige dødsårsager for katte - samt tip til, hvordan du bedst beskytter din kat.

Agria Dyreforsikring har kortlagt de mest almindelige dødsårsager blandt forsikrede katte, og mens dataene viser en samlet medianlevetid på 6,4 år på tværs af alle katteracer, er gennemsnitslevealderen dog kun 4,4 år for huskattene alene.
Det viser Agrias nye Cat Breed Profiles, der er baseret på Agrias skadesstatistikker fra Sverige i årene 2017-2022, og er samlet ud fra oplysninger om i alt 668.907 katte – heraf er 75 procent huskatte og 25 procent racerene katte.
Dataene viser, at når kattene besøger dyrlægen, er det påkørsler, urinvejssygdomme, infektionssygdomme, mavetarmproblemer samt afmagring og anoreksi de oftest forekommende diagnoser, der fører til, at kattene bliver aflivet.
Korte katteliv
- Selv om kattene går deres egne veje, er det både trist og foruroligende, at så mange katte ikke engang når at blive fem år gamle, fordi trafikken slukker så mange katteliv så tidligt, mener Anne Strandli Keller, skadechef hos Agria Dyreforsikring.
Hun vurderer, at årsagen, til at racekatte lever længere end huskatte, kan være, at flere racekatte udelukkende holdes som indekatte eller med adgang til lukkede udendørs volierer eller indhegninger. Desuden er de fleste neutraliserede og strejfer derfor ikke så meget.
Katteracer, der har en statistisk sandsynlighed for at blive 8 år eller ældre er bl.a. perser, abyssiner, burmeser, maine coon og norsk skovkat.
Katteadfærd konflikter med sikkerhed
De mest almindelige dødsårsager er de samme for både racekatte og huskatte, men generelt bliver hunkatte ældre end hankatte, måske fordi hankatte oftere udsætter sig selv for farer som slagsmål med andre hankatte, ligesom hankatte oftere lider af nyresvigt.
- Kattens naturlige adfærd og behov for at bevæge sig frit konflikter ofte med ejerens ønske om sikkerhed og tryghed, men faktisk kan katteejere gøre en indsats for at reducere antallet af ulykker og for tidlig død for både inde- og udekatte, mener Anne Strandli Keller og peger bl.a. på, at katteejerne bl.a. kan tage udgangspunkt i Agrias netop publicerede sundheds- og livsprofiler:
- Hvis flere katteejere bliver opmærksom på risici, symptomer og skadesforebyggende
foranstaltninger, vil flere katte forhåbentligt kunne leve længere, siger Anne Strandli Keller, som tilføjer:
- En stor del af de skader, udekattene pådrager sig, skyldes, at de strejfer og slås, hvilket er noget, der nemt kan begrænses, Det starter med, at du sikrer dig, at den kat du inviterer ind i dit liv bliver ID-mærket og neutraliseret. Dernæst skal du sørge for dagligt at være i fysisk kontakt med katten, så du kan være sikker på, at alt er, som det skal være. Alt for mange udekatte lever et hårdt liv på trods af, at de hører til ”en adresse” et sted.
De mest almindelige dødsårsager for katte:
- og tip til, hvad du som katteejer kan gøre for at beskytte din kat bedst muligt:
- Påkørsler i trafikken
Katte, der bliver ramt af en bil, er langt den mest almindelige dødsårsag. Her skal enhver kæledyrsejer tage ansvar for at beskytte deres kat i nærheden af trafikerede veje og udstyre den med en GPS-tracker. En sikrere mulighed er at tilbyde katten et indhegnet område i haven eller at vænne katten til sikre gåture i sele. Til en vis grad øger et reflekshalsbånd kattens synlighed.
- Urinvejssygdomme
Urinvejsproblemer afslutter mange kattes liv i en for tidlig alder. Som katteejer er det af største vigtighed at være opmærksom på, at katten kan tisse. Med hensyn til de øvre urinveje er hovedsageligt kronisk nyresygdom, der rammer midaldrende til ældre katte. Kronisk nyresygdom kan ofte lindres, men ikke helbredes. Selv sten i urinvejene er nogle gange for svære at behandle.
- Vaccination
Alle katte bør vaccineres mod parvo og katteinfluenza, uanset om de tilbringer deres tid indendørs eller udendørs. Efter grundvaccinationen skal katte vaccineres årligt mod katteinfluenza og mod kattepest hvert tredje år. Ved virusinfektioner bliver katte ofte kronisk inficeret, symptomerne udløses ofte af stress. Den bedste måde at forhindre infektioner på er at have få katte i husstanden og at matche personer, der trives sammen.
- Afmagring og anoreksi
Anoreksi betyder, at katten ikke vil spise, og årsagen er en sygdom af en eller anden art, der ikke altid diagnosticeres under klinikbesøg. Katte, der nægter mad, risikerer at udvikle fedtlever. Vær opmærksom på, om din kat er ved at miste appetitten, og sørg for, at den har en normal vægt.
- Opkastning og diarré
Katte kan lide af kroniske gastrointestinale symptomer, og årsagerne kan være infektion, reaktion på mad, kronisk mave-tarmbetændelse eller stress. Den kan også have spist en genstand, der sidder fast i mave-tarmkanalen, såsom et fiskeben, legetøj eller net. Glem ikke at kattesikre dit hjem for at beskytte din kat! Læg upassende genstande væk og hold øje med, hvad katten leger med.
Længstlevende katteracer (forventet levetid over 6,4 år)
(Tallet i parantesen angiver racens medianalder ved død):
- Siameser (7,7 år)
- Perser (7,5 år)
- Sphynx (7,5 år)
- Norsk Skovkat (7,1 år)
- Abyssinier (6,7 år)
- Hellig Birma (6,8 år)
- Britisk Korthår (6,4 år)
- Devon Rex (6,4 år).
Kortestlevende katteracer (forventet levetid kortere end 6,4 år)
(Tallet i parantesen angiver racens medianalder ved død):
- Ragdoll (6,2 år)
- Maine Coon (6,2 år)
- Bengal (5,5 år)
- Orientaler (5,5 år)
- Siberer (4,9 år)
- Huskat (4,4 år).
Om Agria Cat Breed Profiles
Den opdaterede 2. udgave af Agria Cat Breed Profiles indeholder 29 sundhedsprofiler og 14 livsprofiler baseret på Agria Sveriges skadesstatistikker i årene 2017-2022. Materialet er baseret på oplysninger om 668.907 katte, der er forsikret hos Agria.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt.dk
Tlf:28971907anne@orholt.dkLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder

Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Beskyt dig selv og dit kæledyr mod flåter9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Flåter er små, men kan gøre stor skade ved at overføre alvorlige sygdomme. Her får du gode råd til hvordan du kan forebygge smitte, genkende symptomerne og undgå sygdomme hos din firbenede ven.
Når katten holder sommerferie7.7.2025 10:54:10 CEST | Pressemeddelelse
Sådan får du en sommerglad kat: Undgå de typiske feriefælder med den komplette sommerguide for dig med kat og få bl.a. råd til, hvordan du forbereder katten på ferie, varme dage, insektstik, transport og pasning.
Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne27.6.2025 12:00:31 CEST | Pressemeddelelse
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Ejere kan mindste risiko for hestens halthed20.6.2025 15:15:14 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse, foretaget af Agria, viser, at halthed er den mest almindelige årsag til, at heste har brug for dyrlægebehandling: Hver fjerde danske hesteejer har tilkaldt dyrlægen grundet halthed, og oftest er ledbetændelse årsagen. ”Forkert træning og manglende restitution er roden til problemet”, ifølge Agrias hestedyrlæge Jon Vedding Nielsen.
Hundedage med hedeslag, hugorme og hot spots13.6.2025 08:24:05 CEST | Pressemeddelelse
Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum