Spildevandet sladrer om danskernes forbrug af rusmidler
Gennem spildevandsanalyse har Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet på vegne af Sundhedsstyrelsen målt danskernes forbrug af bl.a. opioider, alkohol og kokain. Flere resultater overrasker forskerne bag undersøgelsen, som er et initiativ under regeringsudspillet Ungdom uden opioider.

For første gang er det nu muligt at få et indblik i danskernes forbrug af bl.a. kokain, opioider og alkohol målt via spildevandet.
Det sker gennem rapporten National kortlægning af rusmidler i spildevand fra danske byer, der netop er udkommet.
Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet har på vegne af Sundhedsstyrelsen lavet de omfattende analyser, som giver et interessant indblik i danskernes vaner.
Flere resultater overrasker lektor og institutleder på Institut for Retsmedicin Christian Lindholst, som er én af forfatterne bag rapporten.
Undersøgelsen indikerer blandt andet, at indbyggerne i de seks byer, som målingen dækker - København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Næstved - indtager færre opioider, end den mængde, som lovligt bliver solgt på recept. Men der er forskel på, hvor mange opioider indbyggerne tager.
"Jeg er overrasket over den relativt store forskel, vi observerer i forbruget af opioiderne tramadol og oxycodon mellem byerne. Vi ser de højeste mængder i Aalborg, Esbjerg og Næstved. Forskellene, som også afspejles i salgsdata, kan skyldes forskelle i udskrivningspraksis og demografi," siger Christian Lindholst.
Spildevandsundersøgelsen er en del af regeringsudspillet Ungdom Uden Opioider.
Amfetamin til både hverdag og fest
Kun tre af stofferne i undersøgelsen viser et tydeligt mønster, hvor indtaget er højere i weekenden end i hverdage - det er kokain, MDMA og alkohol.
Alle andre stoffer ser ud til blive indtaget på samme niveau i løbet af ugen og året.
"Det er overraskende, at amfetamin og metamfetamin ikke har samme forbrugsmønster som ’fest-stofferne’ kokain, MDMA og alkohol. Forbruget af amfetamin er stabilt hen over ugen,” siger Christian Lindholst.
”Vi ved, at mange tager amfetamin - i form af lisdexamfetamin - i forbindelse med behandling af opmærksomhedsforstyrrelser, men en stor del af amfetaminindtaget stammer fra illegalt importeret amfetamin. Her havde jeg forventet et højere indtag i weekenden," siger Christian Lindholst.
Til forskel fra spørgeskemaundersøgelser, hvor respondenterne kan svare usandt, giver spildevandsanalyse information om, hvor mange rusmidler danskerne faktisk indtager - og Christian Lindholst er positivt overrasket over undersøgelsens kvalitet.
”Vi har trods alt med indsamling af urenset spildevand at gøre. Det lover godt for den fremtidige brug af spildevandsdata til overvågningsformål,” siger han.
Fakta: Om undersøgelsen
Rapporten fokuserer på de mest udbredte rusmidler i Danmark:
kokain, tramadol, alkohol, amfetamin, oxycodon, nikotin, metamfetamin, metadon, MDMA, kodein, ketamin, morfin, THC og fentanyl.
Undersøgelsen er igangsat og finansieret af Sundhedsstyrelsen - og omfatter renseanlæg i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Næstved. De seks renseanlæg repræsenterer ca. 20 % af landets befolkning.
Prøveindsamlingen udføres af de lokale spildevandsselskaber.
En del af baggrundsdata og prøvemateriale er stillet til rådighed af Statens Serum Institut, som i forvejen varetager spildevandsovervågning i Danmark.
Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet har ansvaret for projektledelse, analyser og afrapportering.
Undersøgelsen viser bl.a. at:
- Udskillelsen af kokain pr. indbygger er højest i København.
- Det formodede indtag af MDMA og metamfetamin målt pr. indbygger er også signifikant højere i København end i de øvrige byer.
- Udskillelsen af amfetamin er højest i Esbjerg.
- Kokain, MDMA og alkohol er associeret med indtag i festmiljøer, og det samme billede viser undersøgelsen. Udskillelsen af kokain, MDMA og alkohol målt pr. indbygger er ca. 2 – 3 gange højere i weekenden end på hverdage. De øvrige stoffer i undersøgelsen bliver udskilt relativt konstant i løbet af ugen.
- Udskillelsen af opioiderne tramadol og oxycodon pr. indbygger varierer meget byerne imellem. De højeste mængder observeres i Aalborg, Esbjerg og Næstved, mens de laveste mængder observeres i København og Aarhus.
- Det estimerede forbrug af receptpligtige opioider i undersøgelsen er på niveau med eller lavere end den mængde, som lovligt sælges på recept i de seks byer. Det kan indikere, at der udskrives flere receptpligtige opioider i byerne, end der reelt indtages.
- Det er ikke muligt at påvise fentanyl i forbindelse med undersøgelsen. Det betyder ikke, at fentanyl ikke anvendes i Danmark, men at forbruget er lavere end metodens detektionsgrænse.
Kontakter
Institutleder Christian Lindholst
Aarhus Universitet, Institut for Retsmedicin
Mail: cl@forens.au.dk
Telefon: 20 93 92 23
Links
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Overvægt ændrer drenges DNA-udtryk – og rammer deres børn18.6.2025 11:21:28 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie viser, at drenges overvægt i puberteten øger risikoen for astma og lungeproblemer hos deres fremtidige børn.
Adjungeret professor styrker forskning i infektionssygdomme og folkesundhed17.6.2025 11:21:31 CEST | Pressemeddelelse
Eyal Oren er ny adjungeret professor i epidemiologi på Institut for Klinisk Medicin og Klinisk Epidemiologisk Afdeling (KEA) på Aarhus Universitet. Udnævnelsen markerer starten på et tættere samarbejde mellem Aarhus Universitet og San Diego State University i Californien.
Ny professor i rygkirurgi er den første af sin slags i Danmark17.6.2025 11:16:44 CEST | Pressemeddelelse
Mikkel Mylius Rasmussen fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Afdeling for Hjerne- og Rygkirurgi på Aarhus Universitetshospital er udnævnt til klinisk professor i neurokirurgiske rygsygdomme – som den første inden for sit felt.
Lektor modtager 11,4 millioner til forskning i stress og hjernens sårbarhed17.6.2025 11:12:38 CEST | Pressemeddelelse
Lektor Asami Tanimura fra Institut for Biomedicin modtager en bevilling fra Novo Nordisk Fonden til at etablere en ny forskningsgruppe, som skal fokusere på, hvordan oplevelser med stress tidligt i livet påvirker udviklingen af hjernen.
Aarhus-forsker modtager hæder for forskning i medicinsk uddannelse17.6.2025 11:10:34 CEST | Pressemeddelelse
Rune Dall Jensen, lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og forskningsleder og vicekontorchef i MidtSim, Region Midtjylland, er udnævnt til KIPRIME Fellow på Karolinska Institutet i Sverige. Hædersprisen gives til særligt lovende talenter inden for forskning i medicinsk uddannelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum