Tre ud af fire danskere har været udsat for forsøg på digital svindel
Vi bliver i Danmark dagligt forsøgt svindlet digitalt. Bekymringen for svindel er stigende i befolkningen, og 13 pct. af dem, der er blevet svindlet, har oplevet konsekvenser af svindlen. Det viser en ny analyse fra Styrelsen for Samfundssikkerhed udarbejdet i samarbejde med KL og Danske Regioner.
Tre ud af fire danskere (76 pct.) er blevet forsøgt svindlet enten via samhandel, nethandel eller phishing inden for det seneste år viser tal fra 2024. Phishing via sms eller mail udgør den klart mest udbredte digitale trussel mod borgerne. Det viser en ny analyse om danskernes kendskab til informationssikkerhed 2024, som Styrelsen for Samfundssikkerhed, KL og Danske Regioner står bag.
Minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen siger:
Digital svindel er blevet svært at gennemskue for den enkelte borger. Vi kan se, at danskerne er meget bevidste om truslerne og generelt har et højt vidensniveau, men det kan være svært at omsætte den viden til sikker adfærd. Det kræver, at vi hjælper borgere med at agere sikkert digitalt og har fokus på at styrke sikkerheden i vores digitale samfund. Analysen viser, at der er behov for en styrket indsats på området. Derfor sætter vi gang i en oplysnings- og kampagneindsats, ligesom analysen vil indgå i arbejdet med den kommende cyber- og informationssikkerhedsstrategi.
Til trods for et højt vidensniveau, viser analysen, at danskerne er blevet dårligere til at følge anbefalingerne om sikker digital adfærd, såsom brug af stærke kodeord, to-faktor-godkendelse og opdatering af telefon eller computer. Mere præcist er tre ud af fire anbefalinger blevet efterlevet i ringere grad i 2024 end i 2022.
Styrelsen for Samfundssikkerhed har udarbejdet en række anbefalinger, der oplister gode råd til sikker digital adfærd og beskriver, hvordan man som borger, myndighed eller virksomhed spotter forsøg på svindel. Derudover afholder Styrelsen for Samfundssikkerhed webinarer for medarbejdere og frivillige, der til daglig har kontakt med borgere på eksempelvis biblioteker, Borgerservice, IT-cafeer og lign, så denne gruppe bliver i stand til at videreformidle og udbrede viden og vejledning om sikker digital adfærd.
Læs hele analysen om danskernes informationssikkerhed
Læs mere om sikker digital adfærd på sikkerdigital.dk
Baggrund
Analysen af danskernes informationssikkerhed 2024 er udarbejdet af Styrelsen for Samfundssikkerhed, KL og Danske Regioner. Analysen udføres hvert andet år, senest i 2022, og giver et aktuelt indblik i omfanget af digital kriminalitet rettet mod den danske befolkning, herunder borgere og offentligt ansattes vidensniveau, adfærd og bevæggrunde inden for digital sikkerhed.
Om Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab
Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab (MSSB) har i et tæt samarbejde med de ansvarlige sektorer ansvaret for at forebygge, modstå og håndtere større ulykker, kriser, katastrofer og andre hændelser, der udfordrer samfundets grundlæggende funktioner.
MSSB skal på tværs af og i samarbejde med de forskellige sektorer understøtte en samlet retning samt tværgående krav og standarder for arbejdet med robustgørelse og beredskabsplanlægning i de enkelte sektorer. Det omfatter også at rådgive og kommunikere til myndigheder, virksomheder og befolkning. MSSB er samtidig ansvarlig for en række operative funktioner.
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab
Nye uddannelser skal klæde de kommunale redningsberedskaber på til fremtidens brandforebyggende opgaver16.7.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab og Beredskabsstyrelsen vil i tæt samarbejde med de kommunale redningsberedskaber revidere de brandtekniske uddannelser. Revisionen skal bl.a. opdatere og højne kompetenceniveauet på det brandforebyggende område og medføre større fleksibilitet. Det forventes, at de første kursister i løbet af i år kan starte på de reviderede uddannelser.
Kommunernes mulighed for at fjerne offentlige beskyttelsesrum, der er opført som betondækningsgrave, indskrænkes15.7.2025 13:00:29 CEST | Pressemeddelelse
I dag træder en ændring af bekendtgørelsen om fjernelse af betondækningsgrave i kraft.
Danmark når første milepæl på cyberområdet under EU-formandskabet14.7.2025 12:01:26 CEST | Pressemeddelelse
Rådet har i dag vedtaget en gennemførelsesretsakt, der sikrer Moldovas ret til at benytte EU’s cybersikkerhedsreserve forud for landets parlamentsvalg i september 2025. Vedtagelsen udgør det første konkrete resultat på cybersikkerhedsområdet under det danske EU-formandskab.
Kenneth Pedersen bliver ny direktør for Beredskabsstyrelsen1.7.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med virkning fra den 1. august 2025 tiltræder generalløjtnant Kenneth Pedersen som direktør for Beredskabsstyrelsen.
Tre nye love skal være med til at styrke samfundets robusthed1.7.2025 10:20:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag træder tre nye love i kraft, der skal øge modstandsdygtigheden for Danmarks digitale og fysiske sikkerhed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum