En helt ny måde at gå i skole på
Furesø Byråd vedtog den 27. maj en model for Juniormesterlære, der skal give eleverne i Furesø mulighed for at skifte bøger og computer ud med undervisning i en virksomhed to dage om ugen.

Juniormesterlære er en del af Folkeskolens Kvalitetsprogram, som blev vedtaget af folketinget i december 2024, og det er op til kommunerne at aftale en lokal model. Den model, som Furesø Kommune netop har vedtaget, er udarbejdet i et tæt samarbejde mellem virksomheder, skoler, uddannelsesvejledere og elever og giver adgang til erhvervsuddannelserne.
I lovgivningen åbnes der for at elever i juniormesterlære kan samles i én klasse centralt eller fortsætte i fællesskabet i deres stamklasse. Der er også mulighed for at vælge, om eleverne skal modtage praktisk undervisning på en erhvervsskole eller i en virksomhed.
I Furesø Kommune er aftalen at eleverne bliver i stamklassen for at bevare tilknytningen til fællesskaberne der – og der aftales praktik i en virksomhed.
”Eleverne får gode muligheder for at skabe en anderledes skolehverdag med det her. Vi har et stort fokus på stærke fællesskaber, og vi ser det her som en mulighed for at tilbyde praksisrettede forløb til elever, der ønsker det - og samtidig lade eleverne blive i deres klassefællesskaber. Det er en rigtig god model, som vi allerede oplever interesse for”, siger Muhammed Bektas (A), der er formand for det politiske udvalg Børn og Unge.
Anderledes rammer for læring
Elever i Juniormesterlære får et skema med færre timer i skolen. Der er fokus på dansk og matematik med mulighed for at tilvælge andre fag fx et sprog. Den del af undervisningen, som foregår i en virksomhed, tilrettelægges i samarbejde mellem skole, virksomhed og elev ud fra elevens ønsker og muligheder.
“Det er en stor styrke at kunne tilbyde juniormesterlære i en virksomhed. Det giver nogle andre rammer for læring end det, skolen kan tilbyde. Og særligt, det er vigtigt for den type elever, der efterspørger juniormesterlære. Men det er vigtigt, at eleverne og forældrene også er vidende om, at valget af juniormesterlære kan være begrænsende for senere ønske af uddannelsesvalg,” siger Anders Medum Groth (B), næstformand i Børn og Unge
Også virksomhederne i Furesø Kommune bakker op om modellen. Jesper Glyb, direktør i Hareskov Elektric, har været med til at beskrive rammerne for Juniormesterlæreordningen i Furesø Kommune:
"Vi har et rigtig godt og tillidsfuldt samarbejde med skoler og vejledere om at få flere unge ud i virkeligheden og prøve kræfter med erhvervslivet. Juniormesterlære er ikke noget, der passer til alle – men for de elever, der har brug for at lære med hænderne og få praktiske erfaringer, kan det gøre en stor forskel. Når skolen og eleven vurderer, at det er det rette valg, står vi som virksomhed gerne klar til at tage imod og bidrage til en meningsfuld læring."
Juniormesterlære-ordningen træder i kraft fra skoleåret 2025-2026. Elever i kommende 8. eller 9. klasse kan allerede nu henvende sig til skolen for at høre mere om ordningen og de muligheder, den giver for en mere praksisrettet skolegang.
Elever, der ønsker at komme i Juniormesterlære, kan kontakte deres egen skole.
Kontakter
Muhammed Bektas (A)
Formand for Børn og Skole
Medlem af Kultur, Fritid og Idræt
Anders Medum Groth
Næstformand i Børn og Skole
Medlem af Natur og Klima
Medlem af Børn og Ungeudvalget
Katrine BirkVelfærdsdirektør
Center for Beskæftigelse, Forebyggelse og Sociale indsatser, Center for Dagtilbud og Skole, Center for Sundhed og Ældre
Kommunikation
Tlf:72354012kommunikation@furesoe.dkwww.furesoe.dkFølg pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Liv, fællesskab og handel skal sikres på Værløse Bymidte10.7.2025 10:56:49 CEST | Pressemeddelelse
Furesø Byråd vil fremtidssikre Værløse Bymidte: Udkastet til en ny rammelokalplan, der nu er sendt i høring, skal sikre, at den kommende udvikling udføres med fokus på kvalitet og helhed.
Ny ældrelov: En mere personlig og sammenhængende pleje8.7.2025 09:36:23 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juli trådte en ny ældrelov i kraft. Fremover planlægges hjælpen til Furesøs ældre borgere ud fra deres hverdag og behov, de vil blive mødt af velkendte ansigter i faste teams, og så vil indsatsen altid søge at gøre den ældre borgere så selvhjulpen som mulig.
Furesø Kommune opfylder mål for genanvendelse af affald30.6.2025 15:05:05 CEST | Pressemeddelelse
Furesø Kommune har et år før tid nået mål for reel genanvendelse af husholdningsaffald. Desuden er tendensen, at mængden af affald fra husholdninger ikke længere stiger.
Furesø Kulturskole lancerer Kulturpakker til kommunens dagtilbud og skoler23.6.2025 10:47:42 CEST | Pressemeddelelse
Furesø Kulturskole blev en realitet i 2024, da Farum Billedskole blev lagt ind under Furesø Musikskole, og har siden kunnet tilbyde en bred vifte af hold og aktiviteter for børn og unge indenfor kunstneriske og musiske fag. Nu lancerer Kulturskolen et nyt program med tilbud til skoler og dagtilbud under navnet Kulturpakker.
Faglighed og omsorg i højsædet: Kvalitet og nærvær i Børnehuset Vingesus19.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I Børnehuset Vingesus i Furesø Kommune starter relationen mellem barn og dagtilbud ikke ved lågen – den begynder hjemme i stuen. Her møder pædagoger og forældre hinanden for første gang, og et spirende tillidsbånd bliver skabt. Det er ikke bare en gestus – det er en grundsten i den pædagogiske tilgang, hvor tryghed, respekt og ægte nysgerrighed på barnet er i centrum.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum