Otte kommuner går forrest: Får midler til etablering af nye lokalplejehjem
De første godt 30 millioner kroner, der skal få nye lokalplejehjem til at spire frem, er nu uddelt. Ældreminister Mette Kierkgaard er glad for kommunernes mod til at gribe de nye muligheder.

Landets kommuner har med vedtagelse af loven om lokalplejehjem 1. januar 2025 fået mulighed for at oprette en ny type plejehjem. De såkaldte lokalplejehjem skal give mere plads til forskellighed og aktiv inddragelse af lokalsamfundet.
Partierne bag reformen har i alt afsat 120 mio. kr. til at hjælpe den nye plejehjemstype i gang – og fra 2025-2027 kan kommunerne søge midler til at understøtte etableringen af den nye type af frisatte kommunale plejehjem.
Nu er de første 30 mio. kr., der kunne ansøges i 2025, uddelt. I alt har otte kommuner nemlig fået bevilget penge til at arbejde med den nye type plejehjem, hvor ledere, medarbejdere og lokalsamfundet sammen kan skabe deres eget plejehjem.
- Det er fantastisk at opleve, at så mange kommuner har mod på at kaste sig ud i en helt ny type plejehjem, hvor ansvar og selvbestemmelse ligger i lokalmiljøet. Med lokalplejehjemmene vil flere ældre få mere at vælge imellem. Jeg er virkelig glad for den store interesse og de mange kommuners mod på at tænke nyt og udnytte mulighederne, siger ældreminister Mette Kierkgaard.
Forankret i fællesskab
Lokalplejehjem er en ny konstruktion, der skal give et stærkere medejerskab for beboere, medarbejdere og lokalområde.
De nye lokalplejehjem vil være kommunalt ejet, men har en selvstændig, professionel bestyrelse, mens kommunen står for visitation og finansiering. Det betyder, at der vil være større frihed til selv at vælge, hvordan plejehjemmene skal drives, ligesom der bliver mulighed for tilkøb som på de eksisterende friplejehjem.
- Kommunerne får nye muligheder for at skabe trygge og fleksible tilbud til vores ældre, så de kan bo et sted, der passer til netop dem. Med lokalplejehjem får kommunerne mulighed for at drive plejehjem på en helt ny måde, hvor der er mere lokal frihed til at skabe netop det lokalplejehjem, som der er behov for lokalt. Det er en milepæl i forhold til muligheden for selvbestemmelse gennem hele livet, og jeg er sikker på, at de nye lokalplejehjem kommer til at supplere de eksisterende tilbud godt, siger Mette Kierkgaard.
Otte kommuner går forrest
Puljen til modning og understøttelse af oprettelse af lokalplejehjem er en del af de midler, der er afsat til udmøntningen af den nye ældrereform. Midlerne er tildelt efter først-til-mølle-princippet. I alt er der afsat 103 millioner kroner i perioden 2025-2027. Puljen åbner igen i 2026 og 2027, hvor nye kommuner kan ansøge om støtte.
Otte kommuner har i 2025 søgt om og modtaget penge til modning og støtte til etablering af -eller omlægning til lokalplejehjem:
- Greve
- Odsherred
- Slagelse
- Faxe
- Frederiksberg
- Køge
- Egedal
- Lemvig
Hver kommune modtager 4 mio. kroner med undtagelse af den sidste ansøgerkommune, der modtager 2,9 mio. kroner. Puljen, som Social- og Boligstyrelsen har administreret for Ældreministeriet, er uddelt efter først-til-mølle princippet.
Ud over puljen er der med ældrereformen bl.a. sat penge af til et rejsehold i KL, der udarbejder vejledende materiale, ligesom der bliver mulighed for rådgivning og kompetenceudvikling til bestyrelsesmedlemmerne.
Nøgleord
Kontakter
Ældreministeriets pressevagt
Tlf:2364 4292Links
Følg pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Nu får Danmark et helt nyt ældretilsyn1.7.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når Danmarks nye ældretilsyn i dag, den 1. juli 2025, slår dørene op i Gentofte, Silkeborg og Hjørring, er det ikke kun adressen, som er ny, men også måden at være tilsyn på. Fra i dag udskiftes kontrol af dokumentation med dialog og læring.
Ældreministeren markerer: Nu træder historisk ældrereform i kraft27.6.2025 13:40:22 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juli 2025 er en mærkedag for Danmarks ældre. Den nye ældrelov, som sætter de ældre i centrum, medarbejderne fri og minimerer krav om dokumentation i ældreplejen, træder i kraft. Ældreminister Mette Kierkgaard markerer dagen med en tur rundt i Danmark.
Ældreminister melder klar inden ny reform træder i kraft26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I april 2024 aftalte et bredt flertal Danmarks nye ældrereform, og i december vedtog Folketinget hele fem love, heraf tre helt nye. Med alle bekendtgørelser og vejledninger på plads er rammerne klar inden ikrafttrædelse 1. juli 2025
Ny stor undersøgelse fra Danmarks Statistik: Sådan oplever danskerne hjemmehjælpen22.6.2025 09:21:01 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks første brugertilfredshedsundersøgelse udsendt til samtlige ældre, som modtager hjemmehjælp, viser, at 78 pct. er tilfredse eller endog meget tilfredse med den hjælp, de får.
Europas største konference på ældre- og socialområdet afholdes i Aarhus20.6.2025 14:00:15 CEST | Pressemeddelelse
Danmark tager allerede nu hul på det danske EU-formandsskab, når Aarhus den 23. Juni lægger by til en konference om fremtidens velfærd og banebrydende velfærdsteknologi med over 700 deltagere fra hele verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum