Verdensarvscenter henter udstillingsleder fra BARK
Fondsorganisationen Kulturarv Roskilde Domkirke har ansat Caroline Lørup som udstillingsleder til det kommende verdensarvscenter for Roskilde Domkirke. Lørup skal de næste tre år stå i spidsen for at etablere udstillinger om domkirkens 1000-årige historie i Det Kongelige Palæs historiske bygninger midt i Roskilde.

Det bliver med Caroline Lørup som udstillingsleder, når der de kommende år skal etableres et verdensarvscenter for Roskilde Domkirke. Fondsorganisationen Kulturarv Roskilde Domkirke har efter åbent opslag ansat Lørup i en treårig projektstilling, hvor hun får ansvaret for at lede arbejdet med indhold til de ambitiøse udstillinger, der skal formidle historien om Danmarks kongelige gravkirke, Roskilde Domkirke.
Caroline Lørup kommer fra en rolle som seniorrådgiver i BARK Rådgivning. Her har hun siden 2016 siddet som konsulent på større udviklings- og formidlingsprojekter for danske museer og kulturinstitutioner, herunder Vikingeskibsmuseet, Nationalmuseet og Det Kongelige Teater.
Fra 1. juli skal hun være med til at omdanne dele af det fredede bygningskompleks Det Kongelige Palæ i Roskildes historiske bykerne til topmoderne verdensarvscenter. En opgave, der ligger godt i forlængelse af Caroline Lørups tidligere erfaringer, og som hun ser frem til:
”Det er et komplekst projekt og en dans mellem på den ene side en fredet bygning med sin egen historie og identitet, og på den anden side en moderne udstilling. Her ser jeg en mulighed for at sætte alt det, jeg tidligere har arbejdet med, i spil i ét stort projekt,” udtaler Caroline Lørup.
Udstillinger skal skabe forbindelse
I december sidste år blev det offentliggjort, at finansiering var på plads til et verdensarvscenter for Roskilde Domkirke, der siden 1995 har figureret på UNESCO’s prestigefyldte verdensarvsliste.
”Det er et kæmpe privilegium at få lov til at beskæftige sig med danmarkshistorie og med verdensarv. Jeg glæder mig meget til at blive fyldt op med viden og til at sætte den i spil på en spændende måde. Det er jo domkirken, der er attraktionen. Men vi skal skabe muligheden for, at gæsterne ser den på en helt ny måde, at de får en hel rygsæk med gode historier med til deres besøg i kirken, og at de forbinder sig selv med historien,” lyder det fra Caroline Lørup.
Hos Fondsorganisationen Kulturarv Roskilde Domkirke glæder man sig også til samarbejdet.
”Der har været enorm interesse for stillingen, så det er ud fra et meget stærkt felt, vi har valgt at tilknytte Caroline Lørup som en del af kerneholdet, der står bag etableringen af Verdensarvscentret. Vi tror på, at det er en meget stor styrke at få hende med til at sætte retning og få mange mennesker til at arbejde godt sammen”, siger direktør Morten Thomsen Højsgaard og fortsætter:
”Caroline Lørup bliver en del af en velfungerende kerne omkring dette meget væsentlige projekt for Danmark og for verden med at få formidlet verdensarven og de 1000 års historie, der knytter sig til de konger og dronninger, der er begravet i Roskilde Domkirke,” siger direktør Morten Thomsen Højsgaard.
Roskilde Domkirke Verdensarvscenter har Fondsorganisationen bag Kulturarv Roskilde Domkirke som bygherre og museumsorganisationen ROMU som operatør og ledelsesansvarlig. Caroline Lørup tiltræder 1. juli og vil referere til projektchef Lena Bruun Jensen.
FAKTA
Roskilde Domkirke Verdensarvscenter støttes med 60 millioner kroner af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal (A.P. Møller Fonden). Augustinus Fonden støtter med 25 millioner kroner, Roskilde Kommune giver også 25 millioner kroner. Kulturministeriet bidrager med 10 millioner kroner i anlægsstøtte og yderligere 10 millioner kroner i driftsstøtte over en 5-årig periode. Fondsorganisationen Kulturarv Roskilde Domkirke har selv opsparet 6 millioner kroner, og Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond donerer 500.000 kroner til formålet.
Roskilde Domkirke Verdensarvscenter skal formidle historien om domkirkens unikke arkitektur, om den kongelige danmarkshistorie og om ritualerne, der vedrører de kongelige begravelser. Centret skal bo i dele af det Det Kongelige Palæ ved siden af Roskilde Domkirke. Fondsorganisationen bag Kulturarv Roskilde Domkirke står overordnet for processen og realiseringen af Verdensarvscentret med museumsorganisationen ROMU som operatør og ledelsesansvarlig.
Følg udviklingen af projektet og de mange samarbejdspartnere på verdensarvscenter.dk
Nøgleord
Kontakter
Morten Thomsen HøjsgaardMuseumsdirektørROMU
Tlf:40 17 84 16mortenth@romu.dkCaroline Lørup
Tlf:28 89 17 07carolinelorup@gmail.comBilleder




Links
Om ROMU
ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.
ROMU har ansvaret for daglig ledelse og drift af Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke og står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Kom til middag hos borgmesteren i middelalderbyen17.6.2025 13:20:09 CEST | Pressemeddelelse
Når man normalt bevæger sig i Roskilde bymidte er de historiske bygninger og ikke mindst domkirken en kulisse for det moderne liv, der leves i byen. Nu har du mulighed for at komme tættere på byens liv for 700 år siden, når Roskilde Middelalderdage inviterer til middag i den gamle byrådssal den 3. august.
Endnu mere sjov for børn ved dette års traditionsrige kildemarked ved Tadre Mølle11.6.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Når ROMU og Tadre Mølles Venner igen i år inviterer til kildemarked ved Tadre Mølle, vil traditioner blive suppleret med fornyelser, særligt for de yngste besøgende. Oplev kildemarkedet søndag den 22. juni.
ROMU’s årsskrift 2024 afrunder et stærkt år med milepæle og rekorder5.6.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Publikumsrekorder, fantastiske fund, store nyheder og stærke udstillinger. Traditionen tro samler ROMU trådene i et årsskrift, der giver en overflyvning over 2024. Et år, der på mange parametre peger på en museumsorganisation med vind i sejlene.
Enestående stenalder-fund kan ses i Frederikssund4.6.2025 13:46:30 CEST | Pressemeddelelse
For nylig modtog arkæologer på Frederikssund Museum en vildsvinekæbe fundet af en privatperson. Kæben stammer helt fra stenalderen og afslører spor efter et 6.500 år gammelt ritual, som kan ses fra den 13. juni i museets nye spotudstilling ’Vildsvinekæben på pælen’.
Oplev cykeldysten mellem Bøffen og Bananen3.6.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvem kommer først – kødspiseren eller vegetaren? Det spørgsmål runger igen i Roskildes gader denne sommer, hvor Lützhøfts Købmandsgaard og Slagtermuseet vækker cykeldysten mellem Bøffen og Bananen til live på Stændertorvet i Roskilde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum