Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

For andet år i træk: Trygheden i København er på historisk højt niveau

Del

88 pct. af københavnerne føler sig trygge i deres nabolag. Selv når mørket er faldet på, er trygheden fortsat på det højeste niveau, der nogensinde er målt. Dog oplever unge kvinder i højere grad end andre utryghed – især ved stationer og stoppesteder, hvor kommunen derfor nu sætter ind.

Trygheden i København fortsætter det rekordhøje niveau fra 2024.

Fire ud af fem københavnere føler sig trygge efter mørkets frembrud. Det er - sammen med 2024 - det højeste niveau, der nogensinde er målt. Derudover føler næsten ni ud af ti (88 pct.) af københavnerne sig trygge i deres nabolag.

Det er hovedkonklusionerne i Københavns Kommunes årlige tryghedsundersøgelse.

Der er dog forskelle i trygheden mellem Københavns 13 bydele, men årets undersøgelse viser, at forskellene bliver mindre. I 2025 er der to bydele med færre end 85 pct. generelt trygge, mens det i 2024 var fem. Dermed bliver trygheden mere ligeligt fordelt mellem bydelene.

Samtidig fremgår det også, at unge kvinder mellem 15 og 29 år føler sig markant mindre trygge end unge mænd. Helt konkret føler 11 pct. af mændene sig utrygge efter mørkets frembrud, mens det for kvinderne er 21 pct.

De unge føler sig særligt utrygge på stationer og ved stoppesteder, som generelt er de steder, flest københavnere angiver som utrygge. Derfor sætter kommunen nu målrettet ind:

"For mig er det helt basal velfærd, at man som københavner føler sig tryg. Det skal gælde alle – også når man står og venter på bussen om aftenen. Derfor har vi afsat midler til at undersøge, hvordan vi kan styrke trygheden omkring stationer og stoppesteder. Samtidig glæder det mig, at forskellene mellem bydelene bliver mindre. Det viser, at vores indsatser virker. Men vi er ikke i mål endnu – stadig for mange føler sig utrygge, og min ambition er, at alle er lige trygge”, siger overborgmester Lars Weiss (S).

Læs alle resultaterne for Tryghedsundersøgelsen 2025 for Københavns Kommune her.

Læs særundersøgelsen om unges tryghed her.

Fakta fra tryghedsundersøgelsen

  • Der er to hovedspørgsmål i tryghedsundersøgelsen: Det ene spørger til københavnernes tryghed i deres nabolag, og det andet spørger til deres tryghed i aften- og nattetimerne.

  • De tre situationer, som flest københavnere bekymrer sig for at blive udsat for, er:
  • 1. Cykeltyveri (32 %) 2. Hensynsløs kørsel (21 %) 3. Kriminalitet på nettet (15 %).
  • De tre kriminalitetstyper/øvrige gener, som flest københavnere er blevet udsat for, er:
  • 1. Hensynsløs kørsel (42%) 2. Blevet tilbudt eller har set nogen købe euforiserende stoffer (21 %) 3. Cykeltyveri (18 %).
  • De tre steder, flest københavnere er utrygge ved at færdes, er:
  • 1. På stationer og ved stoppesteder (19 %) 2. I grønne områder, parker og legepladser (17 %) 3. På stier (17 %).
  • Kun én form for kriminalitet i undersøgelsen er steget markant de sidste ti år: Det er økonomisk kriminalitet, som er steget fra 11 anmeldelser pr. 1000 indbyggere i 2014 til 18 i 2024.
  • Christianshavn skiller sig positivt ud i årets måling. Siden lukningen af Pusher Street i foråret 2024 er andelen af trygge borgere steget signifikant fra 79 pct. i 2024 til 89 pct. i 2025.
  • I 2025 er det fortsat Bispebjerg og Brønshøj-Husum, hvor færrest føler sig trygge – både i deres nabolag og i aften- og nattetimerne. I Bispebjerg føler 80 % sig trygge i nabolaget, mens 74 % føler sig trygge i aftenen- og nattetimerne. I Brønshøj-Husum er tallene henholdsvis 81 % og 71 %.

Fakta fra særundersøgelsen om unges tryghed

  • Der er en signifikant forskel mellem aldersgrupperne, når det kommer til trygheden i aften- og nattetimerne. 79 % af de 26-29-årige er trygge i aften- og nattetimerne, hvilket er en signifikant højere andel end blandt de 15-20-årige (74%) og en højere andel end de 21-25-årige (75%).

  • Køn betyder mere end alder, når det kommer til tryghed. De ældre kvinder er fx mere utrygge end de unge mænd.

Nøgleord

Kontakter

Overborgmester Lars Weiss (S)(pressetelefon - modtager ikke sms)

Tlf:24 91 51 58

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye