Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Politikere vil have mere metro i København: Disse otte metrolinjer skal nu undersøges

Del

Et flertal af partier i København Kommune lægger sig fast på, hvilke otte mulige kommende metrolinjer, de mener, der skal undersøges nærmere. Det gælder bl.a. linjer til Brønshøj og hospitalerne i hovedstadsområdet. Det forventes, at en analyse af de mulige metrolinjer kan offentliggøres i efteråret.

Foto: Søren Hytting/Metroselskabet
Foto: Søren Hytting/Metroselskabet

Forligskredsen bag Lynetteholm besluttede for to år siden at igangsætte en indledende screening af nye metrolinjer i København.

Nu er den indledende screening færdig, og politikerne på Københavns Rådhus er klar til at pege på otte konkrete metrolinjer, som nu skal undersøges nærmere.

Det drejer sig om:

  • Rigshospitalet – Herlev Hospital (ny linje)
  • Vanløse St. – Tingbjerg (forlængelse af linje M1/M2)
  • Stengade St. – Tingbjerg (afgrening på linje M5)
  • København Syd – Hvidovre Hospital (forlængelse af linje M4)
  • København Syd – Emdrup St. (forlængelse af linje M4)
  • Tuborg Havn – Københavns Lufthavn (ny linje)
  • Bispebjerg Hospital – Holmen (ny linje)
  • Øresundsmetro (Prags Blv. Øst – Malmø C) (ny linje)

Det er Metroselskabet, der har gennemført den indledende screening, og som nu også skal undersøge de otte mulige metrolinjer nærmere.

Det vil de gøre med detaljerede beregninger af passagerprognoser og trafikale effekter, anlægs- og driftsøkonomi, forventet restfinansiering, overordnet samfundsøkonomi samt CO2-forbrug ved anlæg.

Analysen forventes afrapporteret til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i 2. halvdel af 2025.

Københavns Kommunes forligskreds bag Lynetteholm siger:

Overborgmester Lars Weiss (S):

”Metroen er rygraden i udviklingen af København, men nye metrolinjer er store og komplekse projekter. Derfor giver det god mening allerede nu at se på hvilke linjer, der i fremtiden kan binde byen bedre sammen. For mig er det især vigtigt, at vi undersøger metro til Brønshøj, da det er en af de eneste bydele, som i dag ikke har metro”

Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K):

”Vi konservative kan ikke få metro nok. Den er hurtig, punktlig og klimavenlig. Vi vil have metro til alle bydele i København. For os er det væsentligt, at de eksisterende bydele får metro – og ikke kun de kommende bydele. Vi håber derfor, at vi snart kan lægge en samlet metroplan, der inkluderer penge og får sat dato på endnu mere metro til københavnerne”

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF):

“Metro til flere bydele er hjerteblod for SF. Vores skønne by skal hænge bedre sammen, og det skal være lettere at komme til og fra hospitalerne. Det er specielt vigtigt for mig som sundheds- og omsorgsborgmester. Vi skal også være klar til at finde nye måder at finansiere metroen på, så det bliver de bredeste skuldre, der bærer byrden”

Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV):

”Metro er en forudsætning for en moderne storby, fordi den frigiver plads på overfladen til grønne områder og byliv, når trafikken føres under jorden. Der skal investeres i mere og bedre metro i København. Der skal være metro til de nye bydele og også til de store arbejdspladser, studiesteder, hospitaler og boligområder. Derfor glæder vi os over, at der nu igangsættes et arbejde med at udbygge metrolinjerne, så der er bedre udnyttelse af byrum og det gøres lettere for københavnerne at bruge de muligheder, som er i København”

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V):

”Hovedstaden har brug for en samlet plan for udvidelsen af metroen. Det er den plan, vi tager første skridt til nu. Vi har en af verdens bedste metroer, og den kan blive endnu bedre, hvis vi får koblet alle københavnske bydele på og store dele af hovedstadsområdet. Her er det i første omgang især vigtigt med metro til Brønshøj og Rigshospitalet. Busser og letbaner er en blindgyde, det eneste, der for alvor kan få flere til at benytte den kollektive transport, er meget mere metro”

Alexander Ryle (LA):

”København vokser, og det skal være nemt at komme rundt – også uden bil. Mere metro er afgørende for byens udvikling, fordi det forkorter rejsetiden og bringer kvartererne tættere på hinanden. Vi er glade for, at arbejdet med at undersøge de nye linjer nu går i gang, så vi kan planlægge byens udvikling på et solidt grundlag”

Finn Rudaizky (UP):

”Tænk, et mindretal blev til et flertal. Det nytter at kæmpe for det, du mener, er bedst for borgerne. Jeg er så glad for, at metro til Bispebjerg Hospital, Hvidovre Hospital, Rigshospitalet og Herlev Hospital kan blive virkelighed. Men også mange, mange års kamp for metro til Brønshøj kan opfyldes. Den første plan for metro i København var i støbeskeen for snart 30 år siden. Da var der kun to politikere, som mente, at en metrolinje til Holmen var visionært. Men i dag er der overvældende tilslutning til, at mulighed for metro til Holmen skal undersøges. Det bliver rigtig spændende for byens borgere”

Nøgleord

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye