Fra initiativ til indsats: Nyt pilotprojekt skal styrke synergien mellem makerspace og skolevirksomhedssamarbejde
I pilotprojektet ’Makerspace møder virksomhed’ undersøger Naturvidenskabernes Hus sammen med Randers og Holstebro kommuner, hvordan makerspace-indsatsen og skolevirksomhedssamarbejdet lokalt kan tænkes sammen.

Hvordan kan man skabe en stærkere kobling mellem skolernes teknologiske læringsmiljøer og det lokale erhvervsliv – og samtidig sikre, at indsatsen ikke kun bæres af enkelte ildsjæle, men bliver en integreret del af skolens samlede praksis?
Det er nogle af de spørgsmål, som Naturvidenskabernes Hus - det nationale center for skolevirksomhedssamarbejde – sammen med Randers og Holstebro kommuner nu undersøger i det nye pilotprojekt ’Makerspace møder virksomhed’. Formålet er at udvikle modeller og erfaringer, der kan styrke synergi og forankring på både skole- og kommuneniveau.
Projektet bygger på ideen om, at der ligger et stort uudnyttet potentiale i at tænke makerspace og skolevirksomhedssamarbejde sammen – både i forhold til elevernes læring og skolens samspil med det omgivende samfund.
”Makerspaces tilbyder stærke rammer for praksisfaglig undervisning, som i samspil med virksomheder kan skabe autentiske og motiverende læringsforløb. Men det kræver både en klar organisering og evnen til at omsætte virksomhedernes virkelighed til meningsfuld undervisning – og det er netop vores spidskompetence i Naturvidenskabernes Hus. Med projektet ser vi et betydeligt potentiale for at styrke og forankre skolevirksomhedssamarbejdet nationalt ved at bygge videre på de eksisterende makerspace-initiativer”, siger Maiken Lykke Lolck, direktør i Naturvidenskabernes Hus.
Konkurrerende indsatser – eller fælles retning?
Erfaringer fra skoler landet over peger på, at makerspace og skolevirksomhedssamarbejde ofte er organiseret som separate indsatser – og at de i praksis kan komme til at konkurrere om lærernes tid. Med ’Makerspace møder virksomhed’ afprøves en model, hvor de to områder tænkes sammen fra start og understøtter hinanden.
“Formålet med at tænke de to elementer sammen er at styrke begge indsatser på skolerne til gavn for eleverne. Vi vil i løbet af pilotprojektet undersøge, hvordan vi kan udvikle strukturer, der giver mulighed for, at makerspace og skolevirksomhedssamarbejde ses som en samlet indsats på skolerne og i kommunens praksis. Derfor er vi også utrolig glade for, at Randers og Holstebro kommuner har engageret sig i projektet”, siger Christina Mikkelsen, seniorprojektleder for kommunale indsatser hos Naturvidenskabernes Hus.
Kommunerne: Vi vil mere
Hos både Randers og Holstebro kommuner ser man projektet som en naturlig videreudvikling af de makerspace-initiativer, der allerede har styrket den kreative og teknologiske dimension i undervisningen. Nu handler det om at koble det endnu tættere til virkelighedens verden.
“Med ’Makerspace møder virksomhed’ får vores elever mulighed for at arbejde undersøgende, kreativt og med teknologi i lokale virksomheder. Når de oplever, at deres viden og idéer gør en forskel, styrker det både deres faglige udvikling og rolle som fremtidige medborgere. Jeg ser frem til samarbejdet med Naturvidenskabernes Hus, og at vi på sigt forhåbentlig kan brede projektet ud på flere skoler,” siger Morten Lyhne, skolechef i Randers Kommune.
Også skolechefen i Holstebro Kommune, Peter Fogde Mikkelsen, glæder sig over kommunens deltagelse i projektet:
“Vi er meget glade for at deltage i ‘Makerspace møder virksomhed’. Det er et stærkt initiativ, der kobler skolernes kreative og teknologiske læringsmiljøer med autentiske udfordringer fra det lokale erhvervsliv. Når elever arbejder med virkelige problemstillinger i samarbejde med virksomheder, styrker det både deres faglige engagement og forståelse for, hvordan viden anvendes i praksis. Samtidig åbner det skolen mod lokalsamfundet og viser, hvordan skole og erhvervsliv sammen kan skabe meningsfuld og motiverende undervisning,” siger han.
Klar til nationalt løft
Naturvidenskabernes Hus ser pilotprojektet som et vigtigt skridt i retning af at udvikle en mere integreret tilgang til praksisfaglighed og samarbejde med virksomheder – på både skolen og i kommunen.
“Som national aktør er vi klar til at drive en indsats, der kan skabe varige og meningsfulde koblinger mellem skolernes makerspace-miljøer og det omgivende erhvervsliv. På den måde kan vi også i denne sammenhæng bidrage til at understøtte og kvalificere den praksisfaglige indsats nationalt. Vi har erfaringen, partnerskaberne og den landsdækkende rækkevidde til at løfte opgaven,” siger Maiken Lykke Lolck.
Pilotprojektet, som omfatter samarbejdet med Holstebro og Randers kommuner, er støttet af Poul Due Jensens Fond.
Faktaboks:
Hvad er et makerspace?
Et makerspace er et kreativt læringsmiljø på skolen, hvor elever arbejder undersøgende og eksperimenterende med teknologi, design og håndværk.
Her får de mulighed for at udvikle idéer og bygge konkrete løsninger med f.eks. 3D-printere, laserskærere, programmering og elektronik – gerne i samarbejde med andre.
Målet er at styrke elevernes praksisfaglighed, innovationsevne og evne til at løse virkelighedsnære problemstillinger.
Kontakter
Rikke MayKommunikationschef
Rikke er kommunikationschef i Naturvidenskabernes Hus
Naturvidenskabernes Hus
Naturvidenskabernes Hus tænder gnisten hos børn og unge for de naturvidenskabelige og tekniske fag.
Vi er en nonprofitorganisation, som i tæt samarbejde med kommuner, virksomheder og undervisere i gymnasiet og grundskolen udvikler undervisningsforløb, så elever på alle niveauer kan lade nysgerrigheden få frit løb og fordybe sig i autentiske virksomhedsudfordringer.
Vi genererer ny viden gennem kortlægning, evaluering og forskning i skolevirksomhedssamarbejde, og vi understøtter skolevirksomhedssamarbejde gennem netværksaktiviteter for kommuner, virksomheder og gymnasier.
Vi gør en forskel for både børn og unge, erhvervsliv og samfund. Vi klæder de unge på til valg af uddannelse og motiverer flere til at vælge de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser, der er afgørende for den grønne omstilling og et bæredygtigt samfund.
Læs mere på nvhus.dk
Følg pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus
Naturfagsmaraton i Kalundborg Kommune: Elever stopper tøjspild og bygger satellitter til naturfagskonkurrence14.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 15. maj dyster 225 elever fra Kalundborg Kommune om trofæet i Naturfagsmaraton, som Naturvidenskabernes Hus står bag. I år deltager flere end 22.000 elever i 5. og 6. klasse på landsplan.
Naturfagsmaraton i Vordingborg Kommune: Elever stopper tøjspild og bygger satellitter til naturfagskonkurrence12.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 13. og 14. maj dyster 700 elever fra Vordingborg Kommune om trofæet i Naturfagsmaraton, som Naturvidenskabernes Hus står bag. I år deltager flere end 22.000 elever i 5. og 6. klasse på landsplan.
Naturfagsmaraton i Albertslund Kommune: Elever stopper tøjspild og bygger satellitter til naturfagskonkurrence5.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 6. maj dyster 300 elever fra Albertslund Kommune om trofæet i Naturfagsmaraton, som Naturvidenskabernes Hus står bag. I år deltager flere end 22.000 elever i 5. og 6. klasse på landsplan.
Naturfagsmaraton i Helsingør Kommune: Elever stopper tøjspild og bygger satellitter til naturfagskonkurrence2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 5. maj dyster 225 elever fra Helsingør Kommune om trofæet i Naturfagsmaraton, som Naturvidenskabernes Hus står bag. I år deltager flere end 22.000 elever i 5. og 6. klasse på landsplan.
Naturfagsmaraton i Gentofte Kommune: Elever stopper tøjspild og bygger satellitter til naturfagskonkurrence29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 30. april dyster 275 elever fra Gentofte Kommune om trofæet i Naturfagsmaraton, som Naturvidenskabernes Hus står bag. I år deltager flere end 22.000 elever i 5. og 6. klasse på landsplan.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum