Unge uden job eller uddannelse skal løftes ind i idrætsfællesskaber
DGI åbner nu en støttepulje, så flere unge uden uddannelse eller job kan blive en del af fællesskabet i idrætsforeningerne. Målet er at give unge et løft og succesoplevelser, de kan tage med videre i livet.
Foreninger kan nu søge støtte til initiativer og aktiviteter, der har som mål at få unge, der hverken har arbejde eller uddannelse, ind i idrætsforeningernes fællesskaber. Samtidig kan der søges støtte til kontingenter til unge fra målgruppen.
Den nye støttepulje fra DGI er en udmøntning af den politiske aftale om Ungeløftet, der blev indgået af et bredt flertal i Folketinget i efteråret 2024. Ungeløftet fokuserer på at løfte 43.000 unge tættere på arbejde eller uddannelse og give dem mulighed for at deltage i meningsfulde fællesskaber.
”Det er godt for alle unge at være en del af et positivt fællesskab, og derfor er vi ikke i tvivl om, at idrætsforeninger kan være med til at gøre en forskel for nogle af de 43.000 unge, der ikke i job eller uddannelse. Med økonomiske midler fra Ungeløftet kan vi målrettet hjælpe flere unge ind i foreningernes fællesskaber,” siger DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.
Støtte til kontingent og initiativer
DGI har som led i Ungeløftet fået fire millioner kroner årligt i fire år. De er placeret i en pulje, som foreninger kan søge på flere måder.
Dels kan der søges kontingentstøtte til unge i målgruppen, så økonomi ikke sætter en stopper for, at de bliver en del af fællesskabet. Dels kan der søges støtte til lokale idrætsaktiviteter eller initiativer, der kan hjælpe målgruppen ind i et meningsfuldt fællesskab med idræt og frivillighed i fokus.
”Alle unge har brug for positive oplevelser sammen med andre. I foreningsfælleskaber får man venner og netværk, der bliver en del af hverdagen og resten af livet. Og man deltager i aktiviteter sammen med andre og får erfaringer, der kan bruges i job og uddannelse,” siger Charlotte Bach Thomassen.
Hun peger på, at der i flere idrætsforeninger er gode erfaringer med både at hjælpe unge i forskellige livssituationer og indgå i lokale samarbejder. F.eks. har flere esportsforeninger oplevet unge gamere, der er rykket fra kælderværelset til foreningen og har fået mod på at blive hjælpetrænere.
Unge med flere udfordringer
Det er Beskæftigelsesministeriet, der står bag Ungeløftet målrettet de 43.000 unge, der hverken er i uddannelse eller arbejde. Der er tale om en sammensat gruppe af unge, flere har en tung bagage og næsten halvdelen har en psykiatrisk diagnose. Andre har færre udfordringer og skal mest af alt have et skub i den rigtige retning.
”I DGI bidrager vi gerne til at løse vigtige samfundsopgaver. I foreninger vil vi gerne engagere lokalt, derfor rækker vi ud til flere, herunder unge uden uddannelse eller job. Målet er, at flere unge møder et meningsfuldt og forpligtende fællesskab, der giver en tro på at lykkes og på sigt starte uddannelse eller arbejde,” siger Charlotte Bach Thomassen.
Kulturpas skal også få flere unge med
Ungeløftet er et af flere tiltag, som skal skabe bedre forudsætninger for, at unge som står uden for uddannelse og arbejdsliv, bliver en del af samfundets kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber og på sigt får lyst til og mod på at starte i uddannelse og/eller i job.
Regeringen har også iværksat et forsøg med kulturpas, så unge uden job eller uddannelse fra sommeren 2025 kan få et digitalt kulturpas, som kan bruges som betalingsmiddel til f.eks. koncerter, idrætsforeninger eller museumsbesøg.
Det er Kulturministeriet, der står bag kulturpasset. Foreninger mv. kan via Kulturministeriets hjemmeside søge om at blive kulturpas-aktør, så unge med kulturpas kan bruge det i foreningen.
Fakta om unge uden job eller uddannelse
- Regeringen er gået sammen med virksomheder, kommuner og civilsamfund om Ungeløftet – et nationalt partnerskab, der skal få flere unge i arbejde. DGI er en del af det nationale partnerskab.
- Partnerskabet skal også forankres lokalt. Kommuner kan etablere et samarbejde med lokale virksomheder og civilsamfundsaktører om at løfte unge uden uddannelse og arbejde.
- Ungeløftet er en del af en bred politisk aftale i Folketinget, hvor der samlet set er afsat 1,3 milliarder kroner over ti år til at løfte de unge.
- Formålet er at løfte de unge tættere på arbejde eller uddannelse og give dem mulighed for at deltage i meningsfulde fællesskaber.
- Ungeløftet er som udgangspunkt rettet mod de 43.000 unge i alderen 15-24 år, som hverken er i uddannelse eller beskæftigelse. Det svarer til omkring 6,3 pct. af alle unge i aldersgruppen.
- De 43.000 er også målgruppen for det digitale kulturpas, der kan bruges som betalingsmiddel i f.eks. idrætsforeninger.
Fakta om Ungeløftet og DGI’s støttepulje
- DGI er en del af Ungeløftet og har i perioden 2025 til 2028 fået 16 mio. kr. til at få unge, som hverken er i job eller uddannelse, ind i idrætsforeningerne.
- Foreninger m.fl. kan søge puljen her: www.dgi.dk/ungeloeftet
- Højskolerne har også en central rolle i Ungeløftet og støttemuligheder, der skal hjælpe unge uden uddannelse og job. Også DUF, Dansk Ungdoms Fællesråd, er på vej med en støttepulje.
Nøgleord
Kontakter
Charlotte Bach ThomassenFormand
Tlf:30283295charlotte.bach.thomassen@dgi.dkMajbritt AndersenPressechef
Tlf:21294115majbritt.andersen@dgi.dkDGI arbejder målrettet for at styrke motion og breddeidræt i Danmark. Vi tror på glæden ved idræt og på styrken i foreningsfællesskabet. DGI's 6700 foreninger har over 1,9 mio. medlemmer.
Følg pressemeddelelser fra DGI
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DGI
Presseinvitation DGI Landsstævne: Vil du dække Danmarks største idrætsfestival?8.5.2025 09:12:05 CEST | Presseinvitation
Akkreditering til DGI Landsstævne er nu åben. Landsstævnet finder sted i Vejle den 3.-6. juli 2025. Frist for akkreditering er 26. maj.
Markant flere kommuner lever op til Trivselskommissionens anbefalinger om fritidspas10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
84 kommuner har nu ordninger med fritidspas, som gør det muligt for flere børn at gå til en fritidsaktivitet. Det viser en ny undersøgelse, som taler lige ind i Trivselskommissionens anbefalinger. Hjælp til at finde vej til en forening er afgørende, siger DGI’s formand.
Flere foreninger udsat for telefonsvindel – DGI og Politiet advarer alle foreninger7.4.2025 15:40:40 CEST | Pressemeddelelse
Telefonsvindlere har fået en række foreninger til at overføre store beløb. DGI og Politiet kommer nu med fælles opfordringer til foreningerne for at undgå svindel.
Flere frivillige seniorer giver flere gode leveår21.3.2025 06:55:00 CET | Pressemeddelelse
Danskerne lever længere og udfordringerne står i kø på velfærdsområdet. Flere frivillige seniorer er en del af løsningen, mener DGI, som nu laver en særlig indsats for senior-frivillige.
DGI: Trivsel er en holdsport25.2.2025 10:00:13 CET | Pressemeddelelse
Vi har brug for en samfundskontrakt, hvor alle børn og unge er med i en frivillig forening. DGI’s formand bakker op om Trivselskommissionens stærke fokus på fællesskaber, men anbefalinger gør det gør det ikke alene – der skal handles
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum