Menstruationsevent i Aarhus bryder med fordomme
Den 28. maj er det international menstruationsdag, og i den anledning inviterer PlanBørnefonden til et menstruationsevent på museum KØN med koncert og samtalesalon med kendte influencere og aktivister.

Menstruation er stadig omgivet af fordomme og diskriminering i store dele af verden, men på onsdag d. 28. maj brydes menstruationstabuer til et event på museum KØN i Aarhus. Her vil influencere tale åbent og ærligt om deres oplevelser med menstruation. Emma Libner, der er forfatter til bestsellerbogen ‘Kh Underlivet,’ modererer samtalen.
I panelet er Pernille Ørum, som er verdenskendt Barbie-illustrator med en million følgere. Hun fortæller om, hvordan piger i udsatte områder i Nairobi ikke har adgang til bind.
“Jeg har mødt piger, der ikke går i skole, når de har menstruation. De er simpelthen bange for at bløde igennem, fordi de ikke har bind,” siger Pernille Ørum, der er fra Randers men i dag bor i Kenyas hovedstad.
Globalt har 500 millioner piger og kvinder ikke adgang til bind, når de har menstruation. Ofte tvinges piger ud at skolen, fordi de er bange for at bløde igennem i skolen. Det forsøger PlanBørnefonden at ændre på ved at samle ind til bind til de mest udsatte piger.
Menstruation er også et tabu i Danmark
Herhjemme gemmer piger og kvinder stadig bind og tamponer i ærmet, og menstruation er ikke et naturligt samtaleemne, fortæller Ida Axholm, der er cyklusformidler og molekylær- og medicinalbiolog.
”Alle med menstruation kender frygten for at bløde igennem. Det er fuldstændig åndsvagt, at menstruation fortsat bliver set som et tabu, når det er helt naturligt og et tegn på sundhed. Når vi deler vores historier om menstruation med hinanden, så får vi et sprog for det, og dét er med til at bryde tabuerne,” siger Ida Axholm, der også deltager i PlanBørnefondens menstruationsevent.
Drenge og mænd er en del af løsningen
Menstruation vedrører os alle. Boksetræner og ligestillingsaktivist Sune Csonka fortæller om, hvorfor han engagerer drenge og unge mænd i kampen mod menstruationstabuer. Han har bl.a. været i Zimbabwe, hvor han har mødt piger og drenge, der er gået sammen om at skabe bedre vilkår for piger, der har menstruation.
”I Zimbabwe så jeg en nyopført toiletbygning, der er en game changer for, at piger bliver i skole, når de har menstruation. Jeg har nu købt bind og tamponer til min bokseklub, og når min datter bliver ældre, kan hun altid få mig til at købe bind og stille spørgsmål om menstruation, siger Sune Csonka, der er boksetræner.”
Saredo Hirad fra PlanBørnefonden er også en del af eventen d. 28. maj. Hun uddyber, hvorfor PlanBørnefonden uddeler bind til piger og unge kvinder i udsatte områder i hovedstaden Nairobi.
"En pakke bind koster omkring 10 kr. i Kenya, hvilket svarer til, hvad en udsat familie på fire personer bruger på mad om dagen. Forældre er derfor være tvunget til at vælge mellem mad til hele familien eller bind til deres teenagedatter," siger Saredo Saredo Hirad, Public Engagement Officer hos PlanBørnefonden.
Intimkoncert med AGGi
Den dansk-ghanesisk artist, AGGi, afslutter eventen med at spille nogle af hendes nye numre. AGGi husker tydeligt, da hun som teenager fik sin menstruation første gang.
"Min mor ville købe et smykke til mig, da jeg fik min menstruation, for nu var jeg kommet ind i de voksnes rækker. Jeg syntes, det var ret træls, og det skulle ikke fejres,” fortæller hun. I dag glæder AGGi sig til at bryde tabuerne omkring menstruation sammen med resten af deltagerne og gæsterne på museum KØN.
Derfor er det vigtigt at tale om menstruation
-
500 millioner kvinder og piger har ikke adgang til menstruationsprodukter og basale faciliteter som toiletter og rent vand (kilde: Verdensbanken).
-
For hvert ekstra år en pige går i skole, stiger hendes livsindkomst med 12 procent (kilde: Verdensbanken).
-
Hver dag har 800 millioner mennesker over hele verden menstruation. Det er 1,8 milliarder hver måned.
Nøgleord
Kontakter
Maja Stærkær BygvråPressekonsulent
Tlf:31 41 04 88maja.bygvraa@planbornefonden.dkBilleder










Links
Om PlanBørnefonden
PlanBørnefonden er en af Danmarks største udviklings- og nødhjælpsorganisationer, der yder nødhjælp under kriser og katastrofer og arbejder langsigtet for at skabe bæredygtige samfund i verden. Vi er en del af Plan International, som arbejder i flere end 80 lande for at sikre børn og unges rettigheder og ligestilling mellem køn.
Følg pressemeddelelser fra PlanBørnefonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PlanBørnefonden
160 NGO'er i opråb: Valget mellem sult eller beskydning er ikke nødhjælp2.7.2025 11:22:19 CEST | Pressemeddelelse
Gaza: Over 160 NGO’er kræver øjeblikkelig handling for at standse den dødelige israelske distributionsordning, genindføre FN’s eksisterende nødhjælpskoordinering og ophæve den israelske regerings blokade af nødhjælp og forsyninger.
PlanBørnefonden reagerer på Danmarks nye udviklingspolitiske strategi: Den rigtige vej at gå20.6.2025 14:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget har netop lanceret en ny udviklingspolitisk strategi, hvor Danmark fastholder 0.7 af BNI til udviklingsbistand. Dorthe Petersen, CEO i PlanBørnefonden siger om strategien: ”Det er vigtigt, at Danmark fastholder 0,7% af BNI til udviklingsbistand i en geopolitisk brydningstid defineret af alvorlige kriser og en verdensorden, der er vendt på hovedet. Det er et vigtigt signal til vores globale partnere og en forudsætning for, at strategien kan eksekveres. I PlanBørnefonden er vi glade for at se et markant fokus på vækst og jobs til unge, kvalitetsuddannelse, klima, sundhed, piger og kvinders rettigheder og investeringer i lokalt erhvervsliv og iværksætteri. Det er helt afgørende i en tid, hvor 90 % af verdens unge bor i et udviklingsland, og 72 millioner unge afrikanere hverken er i uddannelse, arbejder eller i erhvervstræning.” Dorthe Petersen fortsætter: ”Samtidig ser vi et nybrud i dansk udviklingspolitik: Danmark vil bruge udviklingsbistanden katalytisk o
Alvorlig flygtningekrise i Etiopien: 50.000 mennesker er flygtet fra Sydsudan – børn og kvinder i akut fare19.6.2025 15:18:38 CEST | Pressemeddelelse
Siden februar er mere end 50.000 mennesker på flygtet fra Sydsudan til Etiopiens sydvestlige Gambella-region. Siden maj er 300–500 mennesker ankommet dagligt til Gambella – størstedelen kvinder og børn. Det sker efter efter voldelige kampe i Sydsudan, der er på randen af en ny borgerkrig. Situationen er kritisk, og PlanBørnefonden advarer nu om en humanitær katastrofe, hvis ikke der handles hurtigt.
Voldsomme bombardementer i Sudan: situationen eskalerer time for time6.5.2025 12:30:13 CEST | Pressemeddelelse
Det seneste døgn er Sudan ramt af adskillige bombeangreb i centrale byer, lufthavne og flygtningelejre for internt fordrevne. Situationen eskalerer time for time, fortæller PlanBørnefondens landedirektør i Sudan, Mohamed Kamal.
Verdenskendt Barbie-illustrator fra Randers kæmper for at normalisere menstruation5.5.2025 15:27:14 CEST | Pressemeddelelse
Pernille Ørum er verdenskendt for at have redesignet Barbie, så den karakteristisk figur på tåspidser fik flade sko på i stedet for stiletter. Nu har hun sat sig et nyt mål: hun kæmper for, at alle piger har adgang til bind og viden om menstruation.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum