Diabetesforeningen

Diabetesforeningen uddeler 1,8 millioner kroner til forskning

Del

Tre yngre forskere modtager 600.000 kroner hver til forskningsprojekter i tynde mennesker, tarmkræftscreening til at opdage type 2-diabetes og plastre, som kan styrke diabetesbehandlingen og forbedre livet med diabetes.

Legatmodtagere sammen med Diabetesforeningens formand, Jørgen Andersen, forskningschef Tanja Thybo og adm. dir. Claus Richter
Legatmodtagere sammen med Diabetesforeningens formand, Jørgen Andersen, forskningschef Tanja Thybo og adm. dir. Claus Richter Foto: Nils Meilvang

368.000 mennesker i Danmark har diabetes, og det tal vil vokse til 467.000 i 2030.

Det er en stille sundhedskatastrofe, som bl.a. kan imødegås med forskning i, hvordan forebyggelse, behandling og livet med diabetes kan blive bedre.

Diabetesforeningen har netop uddelt 1,8 millioner kroner i forskningslegater til tre yngre forskere, der prøver at blive klogere på, hvorfor konstitutionelt tynde mennesker er beskyttet mod type 2-diabetes, om tarmkræftscreening kan bruges til at opdage type 2-diabetes og plastre, der ikke giver eksem.

"En god behandling er central i et godt liv med diabetes. Derfor er vi glade for endnu engang at kunne støtte forsknin­gen, der er altafgørende for, at vi kan blive klogere på diabetes og optimere opsporing og behandling. Det er nogle rigtig gode og interessante projekter, som jeg glæder mig til at følge", siger Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen.

Forskningslegatmodtagerne er:

  • Anna Korsgaard Berg, læge, Ph.d, postdoc, Afdeling for Klinisk og Translationel Forskning, Steno Diabetes Center Copenhagen.
  • Susanne Boel Graversen, Ph.d., forsker, Enhed for sammenhængende patientforløb og tværsektorielle indsatser, Steno Diabetes Center Aarhus.
  • Jens Lund, Ph.d., Postdoc, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Faculty of Health and Medical Sciences, Københavns Universitet.


Et brugerpanel med mennesker med diabetes og pårørende står sammen med Diabetesforeningens Forskningsudvalg bag udvælgelsen af de tre projekter.

Legaterne blev uddelt 24. maj på Diabetesforeningens årsmøde i Odense.

Legatmodtagernes projekter:

Susanne Boel Graversen: Kan screening for tarmkræft også bruges til at screene for type 2-diabetes? 

Omkring 100.000 danskere ved ikke, at de har type 2-diabetes, og en halv million har et forstadie til sygdommen. Derfor er det vigtigt at finde dem i tide, så de kan få hjælp til at ændre livsstil eller starte behandling og dermed undgå alvorlige komplikationer.

Ny forskning peger på, at blod i afføringen kan hænge sammen med en øget risiko for at udvikle type 2-diabetes. I Danmark bliver alle 50-74-årige tilbudt screening for tarmkræft, hvor man tester for blod i afføringen. Projektet vil undersøge, om denne screening også kan bruges til at finde personer med uopdaget type 2-diabetes eller høj risiko for at få det.

- Jo tidligere vi finder folk med type 2-diabetes jo bedre er deres muligheder for at undgå komplikationer på sigt, og i et allerede presset sundhedsvæsen, er det kun godt, hvis vi kan finde måder at udnytte de allerede eksisterende systemer til fulde, så de kan komme flere mennesker til gavn, siger Tanja Thybo.

Jens Lund: Hvorfor beskytter ”konstitutionel tyndhed” mod type 2-diabetes? 

Der er behov for nye og mere effektive måder til at forebygge type 2-diabetes. Projektet vil nærstudere en gruppe af danskere, som ikke kan tage på i vægt og som bibeholder et bemærkelsesværdigt sundt blodsukker og kredsløb - på trods af at de er mindre fysisk aktive end andre og spiser præcis, hvad der passer dem.

Det kaldes ”konstitutionel tyndhed”, og deres resistens mod type 2-diabetes repræsenterer et gådefuldt fænomen, der potentielt kan revolutionere behandlingen af diabetes samt forebyggelsen af følgesygdomme.

- Den vi­den, der kan komme ud af at undersøge mennesker med konstitutionel tyndhed nærmere, kan på den lange bane hjælpe til at forstå mekanismer bag overvægt og type 2-diabetes og dermed udviklingen af endnu bedre, mere målrettet behand­ling til personer med overvægt eller type 2-diabetes, siger Tanja Thybo.

Anna Korsgaard Berg: Kontakteksem på grund af diabetesudstyr hos børn og unge med type 1-diabetes 

Diabetesudstyr i form af insulinpumper og sensorer anvendes i stigende grad og giver langt bedre mulighed for optimale blodsukkerværdier, bedre livskvalitet og en mere fleksibel livsstil. Desværre er der mange, der udvikler hudreaktioner til diabetesudstyret, særlig børn og unge.

Al nuværende diabetesudstyr klistrer via såkaldte akryl-klæbere, som ofte er årsagen til eksem.

Projektet vil undersøge et nyt plaster baseret på silikone der er mere hudvenligt.

Det vil gøre en kæmpe forskel for mennesker med diabetes, hvis der kan findes en måde at mindske eksem forårsaget af diabetes­udstyr, da det virkelig er noget, der kan påvirke livskvaliteten, siger Tanja Thybo.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Legatmodtagere sammen med Diabetesforeningens formand, Jørgen Andersen, forskningschef Tanja Thybo og adm. dir. Claus Richter
Legatmodtagere sammen med Diabetesforeningens formand, Jørgen Andersen, forskningschef Tanja Thybo og adm. dir. Claus Richter
Foto: Nils Meilvang
Download

Om Diabetesforeningen

Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.

Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye