Alm. Brand advarer: En måneds regn på vej i resten af maj. Kan give skader på din bolig
Forsikringsselskabet Alm. Brand advarer nu danskerne om øget risiko for vandskader, når TV2 Vejret varsler mellem 30-50 mm regn resten af maj. Her kommer selskabet med gode råd til, hvad du kan gøre for undgå skader i hjemmet.

Store dele af landet står til at få op mod en måneds nedbør i resten af maj. Samtidig er tørkeindekset stadig højt mange steder, hvilket øger risikoen for oversvømmelser, fordi den udtørrede jord har svært ved at opsuge regnvandet.
”Når jorden er meget tør, preller regnen ofte af i stedet for at sive ned. Det kan føre til, at vandet samler sig på overfladen og finder vej ind i boliger og kældre,” siger Jan Graversgaard, direktør Bygning og Bolig hos Alm. Brand.
Han understreger, at skaderne oftest opstår som følge af vand, der trænger ind i kældre, men også fyldte tagrender, utætte tagkonstruktioner og nedløbsrør kan være årsag til problemer.
”Sørg for at tagrender og nedløbsrør bliver renset, og løft ejendele op fra kældergulvet. Når der kommer så meget regn i kombination med så tør en jord, skal der ikke meget til, før det kan give vandskader,” siger Jan Graversgaard.
Hvis skaden sker, og der er vand, der er kommet ind i kælderen, skal du hurtigst muligt se, om der fugt i kælderen.
”Vi opfordrer derfor alle til at være ekstra opmærksomme på fugt i kælderen. Hvis skaden sker, er det vigtigt at reagere hurtigt og få udbedret problemet, før det udvikler sig til skimmelsvamp som både er sundhedsskadeligt og dyrt at komme af med,” siger Jan Graversgaard.
Det kan du gøre
- Rens afløb, tagrender og nedløbsrør. Tjek også, om nedløbs- og gennemløbsbrønde er stoppet til af blade.
- Løft dine ting mindst 10 centimeter fra kældergulvet og placér alt på et underlag, der ikke suger vand.
- Opbevar ikke ting i kælderen, der har stor betydning for dig, og som kan tage skade af vandet.
- Sørg for, at vandet ikke kan trænge ind i huset ved at reparere eventuelle revner eller sprækker i husets vægge eller tag.
- Brug eventuelt vandsikringstape ved døre og vinduer. Kommer der vand, svulmer tapen op, så vandet ikke kan trænge ind.
- Har du ikke monteret et højvandslukke, kan du lægge plastik og en tung sandsæk over dine gulvafløb og toilet for at begrænse opstigende kloakvand. Du kan også med fordel montere en vandsikringsprop i gulvafløbet for at undgå opstigende kloakvand.
- Monter en regnvandsventil på nedløbsrør for at afkoble tagvandet og derved undgå opstigende vand fra gulvafløb. Regnvandsventilen sørger for at vandet føres væk fra din bolig.
Hvis skaden er sket, og vandet er trængt ind i dit hjem, er der stadig en række ting, du kan gøre ifølge Alm. Brand:
- Begræns skaden ved at flytte dine ting så hurtigt som muligt væk fra vandet.
- Prioritér de ting, der ikke kan erstattes, for eksempel billeder, vigtige papirer eller kunst.
- Brug gummistøvler og -handsker, når du bevæger dig i vandet. Hvis vandet kommer nedefra kan regnvandet ofte blive blandet med kloakvand. Det kan gøre dig syg, hvis vandet for eksempel kommer i kontakt med en rift på huden.
- Sørg for at pumpe vandet væk, og fjern fugten ved hjælp af en affugter. Husk at lukke vinduerne, når affugteren kører. Skru ikke op for varmen. Det sætter ekstra gang i bakterievæksten og fremmer skimmelvækst i våde bygningselementer.
- Meld så hurtigt som muligt skaden til Alm. Brand. Bed også om praktiske instrukser, for eksempel om du selv skal kontakte et bestemt skadeservicefirma.
- Husk at gemme alle kvitteringer for materielindkøb og håndværkerassistance, og smid ikke ødelagte ting væk, før du har talt med os. Tag billeder eller film de ting, som er blevet ødelagt.
Kontakter
Mikkel Luplau SchmidtPressechefAlm. Brand Group
Tlf:35473501abmilp@almbrand.dkAlm. Brand Forsikring
Alm. Brand Forsikring er en dansk finansiel koncern grundlagt i 1792. I dag driver vi virksomhed inden for forsikring som en del af Alm. Brand Group og dækker sammen med vores samarbejdspartnere alle finansielle behov hos vores kunder.
Se Alm. Brand Groups nyhedsrum
Følg pressemeddelelser fra Alm. Brand Forsikring A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alm. Brand Forsikring A/S
Alm. Brand sender 5000 sms’er ud for at advare kunder om skybrud i Nordjylland og vindstød af stormstyrke langs den jyske vestkyst21.5.2025 15:47:15 CEST | Pressemeddelelse
DMI varsler vindstød af stormstyrke langs den jyske vestkyst og risiko for skybrud i Nordjylland. Forsikringsselskabet Alm. Brand opfordrer danskerne til at tage deres forholdsregler for at beskytte deres bolig og ejendele.
Alm. Brand advarer: Brug af ukrudtsbrændere kan i værste fald føre til milliondyre skader16.5.2025 09:49:31 CEST | Pressemeddelelse
Et rekordhøjt tørkeindeks får forsikringsselskabet Alm. Brand til at advare om at bruge ukrudtsbrændere, når der er så tørre forhold, som der er i det meste af landet.
Forsikringsselskab advarer bilister: Nu topper påkørsler af hjorte25.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Maj markerer ikke kun varmere vejr – det er også den tid på året, hvor flest hjorte bliver påkørt i Danmark. Ifølge Dyrenes Beskyttelse sker der hvert år mere end 10.000 påkørsler af hjorte, og det kan blive en dyr fornøjelse, hvis uheldet er ude.
Forsikringsselskab advarer: Dette er skyld i flest motorcykelulykker19.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når motorcyklister triller ud på årets første ture efter vinteren, er risikoen for ulykker markant højere. Kollisions- og solouheld er den hyppigste årsag til alvorlige motorcykelulykker, advarer forsikringsselskabet Alm. Brand.
Forsikringsselskab advarer: Disse ting i haven skal du passe på15.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Påsken nærmer sig og for mange danskere betyder det, at havesæsonen for alvor går i gang. Det skaber også ekstra travlhed for forsikringsselskabet Alm. Brand, som hvert år ser en stor stigning i antallet af fritidsskader.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum