Lad kommission undersøge masseovervågning
Beslutningsforslag om at nedsætte en privatlivskommission bør få opbakning fra alle Folketingets partier, mener Ingeniørforeningen IDA og Justitia.
Et nyt beslutningsforslag fra Liberal Alliance og Alternativet om at nedsætte en uafhængig kommission til at granske masseovervågningens konsekvenser for borgernes rettigheder vækker begejstring hos tænketanken Justitia og Ingeniørforeningen IDA.
De to organisationer var i begyndelsen af maj initiativtagere til et åbent brev fra 25 organisationer, der dels foreslog en privatlivskommission, dels opfordrede til at stoppe regeringens forslag om at give PET nye beføjelser til at indsamle, overvåge og analysere massive mængder af data om alle danskeres personlige oplysninger og digitale færden.
”Jeg håber, at alle partier i Folketinget vil give deres opbakning til en privatlivskommission, der kan gøre os alle sammen klogere på overvågningens skyggesider. I forvejen er vi udsat for omfattende overvågning af kameraer, ansigtsgenkendelse, logning og lokationsdata. Det nye forslag er så vidtgående, at det udgør en trussel for vores frihedsrettigheder”, siger Laura Klitgaard, der er formand for Ingeniørforeningen IDA.
Regeringen har foreløbig udskudt sit lovforslag, som desuden giver PET mulighed for at analysere de store sammenhængende datasæt med kunstig intelligens og gemme dem i op til 20 år.
”Hvis forslaget vedtages i sin nuværende form, risikerer vi at få et samfund, hvor staten ved alt om alle borgere, og hvor det er muligt at tegne meget præcise profiler af dine politiske holdninger, interesser, handlemønstre, vennegrupper og dårlige vaner. Det kan en kommission være med til at belyse”, siger Laura Klitgaard.
Birgitte Arent Eiriksson, der er direktør for tænketanken Justitia, glæder sig over, at Folketinget nu skal tage stilling til forslaget om at nedsætte en kommission for privatlivets fred.
”Der er brug for et forum, der kan sikre et solidt grundlag for en kvalificeret debat om grænserne og betingelserne for statens indgreb i borgernes ret til privatliv”, siger hun.
Hun peger på, at vi som samfund står midt i en udvikling, hvor nye teknologier og politiske tiltag giver staten stadig større muligheder for overvågning og kontrol.
”Det rejser grundlæggende spørgsmål om, hvilket samfund vi vil have. Hvis frygten for at blive overvåget får mennesker til at tie, undlade at søge information eller undgå at gå til lægen, risikerer vi at underminere det frie, åbne samfund, vi gerne vil beskytte", siger Birgitte Arent Eiriksson.
Nøgleord
Kontakter
Ole Hoff-Lund, presserådgiver i IDA, telefon 26 83 81 84
Søren Staghøj, kommunikationschef i Justitia, telefon 25 48 59 12
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Mandlige ingeniører har taget øremærket barsel til sig19.5.2025 13:55:13 CEST | Pressemeddelelse
Øremærket barsel har løftet de mandlige IDA-medlemmers brug af barsel markant. Nu tager næsten 9 ud af 10 af IDA's privatansatte medlemmer længere barsel end øremærkningen.
Manglen på STEM-uddannede stiger til nye højder frem mod 204013.5.2025 07:55:36 CEST | Pressemeddelelse
Efterspørgslen på ingeniører og naturvidenskabelige kandidater fortsætter med at stige, og vil få manglen op på over 20.000 om bare 15 år.
Organisationer i opråb mod ny PET-lov7.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
25 organisationer er gået sammen om at stoppe regeringens lovforslag, der giver PET hidtil usete beføjelser til at masseovervåge borgerne. Der er brug for en privatlivskommission.
Laura Klitgaard genvalgt som formand for IDA5.5.2025 14:23:35 CEST | Pressemeddelelse
39-årige Laura Klitgaard er genvalgt til ny treårig periode som formand for de 170.000 medlemmer i Ingeniørforeningen IDA.
Flere vil beskytte deres privatliv på nettet21.4.2025 09:23:59 CEST | Pressemeddelelse
Frygten for at blive narret af it-kriminelle får syv ud af ti danskere til at ønske sig større beskyttelse, når de færdes på nettet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum