Ny strategi: Diabetesforeningen sætter retning for en sundere fremtid
På Diabetesforeningens Årsmøde 2025 blev kursen sat mod en sundere fremtid. En ny, ambitiøs strategi skruer op for forebyggelse, bedre behandling og stærkere fællesskab – og med nye kræfter i hovedbestyrelsen står foreningen stærkt i arbejdet for at styrke fællesskabet og give diabetes en endnu tydeligere stemme.
Diabetes er en af Danmarks største sundhedsudfordringer. Over 368.000 lever med sygdommen – og alt for mange går rundt med uopdaget type 2-diabetes. Samtidig lever børn, unge og voksne med type 1-diabetes et liv med en kompleks sygdom og ulige adgang til teknologi.
– Diabetes er en af de største udfordringer for folkesundheden. Alt for mange får først en type 2-diabetes-diagnose, når skaden er sket, og alt for mange mangler adgang til teknologi, der kan forebygge og forbedre livet med både type 1- og type 2-diabetes. Vi har brug for en ny tilgang, der forebygger i tide, sikrer bedre behandling og lige adgang til sundhed for alle, siger formand, Jørgen Andersen.
På Diabetesforeningens repræsentantskabsmøde, der blev afholdt i Odeon i Odense, har de 87 delegerede vedtaget en ny strategi.
- Diabetesforeningen står stærkt, med voksende indflydelse, øget opbakning og et aktivt fællesskab. Nu tager vi næste skridt. Med en ny strategi skruer vi op for kampen for forebyggelse, bedre behandling og politisk handling – så mennesker med diabetes ikke overses, men prioriteres, siger formand Jørgen Andersen og fortsætter:
– I Diabetesforeningen skal vi være der, når mennesker berørt af diabetes har brug for os – uanset hvor de er i livet. Og vi skal være dem, der får politikerne til at handle, siger formand Jørgen Andersen.
Ny hovedbestyrelse valgt
På repræsentantskabsmødet blev der desuden valgt ny hovedbestyrelse for Diabetesforeningen. Følgende personer blev valgt: Henning Thygesen som næstformand og Elias Munk, Louise Nørgaard og Waleed Shah som bestyrelsesmedlemmer. Malene Rasmussen indtrådte som menigt medlem af hovedbestyrelsen. Valgt som 1. suppleant blev John Nyborg, 2. suppleant Jim Nielsen og 3. suppleant Nicolai Nicolaisen. De fik dermed mandat til at understøtte strategiens ambitioner, styrke fællesskabet lokalt og nationalt og fortsætte arbejdet for at styrke foreningens rolle i samfundet.
Sammen er vi stærkere
Strategien lægger op til tættere partnerskaber med både sundhedsvæsen, virksomheder og civilsamfund. Kun gennem en samlet indsats kan kampen mod diabetes vindes.
– Vi kan ikke løse diabetesudfordringen alene. Men vi kan gå forrest og være en drivkraft i løsningerne. Vi åbner dørene bredt op og inviterer flere ind i kampen. Uanset om du har diabetes, er pårørende, frivillig, sundhedsfaglig eller nysgerrig, skal Diabetesforeningen være det oplagte valg. Vi vil engagere flere, gøre det nemt at være med – og vise, at vi er stedet, hvor man hører til og gør en forskel. Det fælles mål er at sikre bedre liv med diabetes – og færre, der rammes i fremtiden, siger Jørgen Andersen.
Ny strategi: sammen om en styrket indsats for flere berørt af diabetes
Strategien fokuserer på fire strategiske områder, der sammen skal styrke kampen mod diabetes og kroniske sygdomme:
- Vi løfter diabetes og kronisk sygdom, så det bliver taget alvorligt
Diabetes skal anerkendes som den alvorlige kroniske sygdom, den er. Vi vil være en tydelig stemme i debatten og sikre, at diabetes og kroniske sygdomme får en fast plads på sundhedsdagsordenen. - Vi arbejder for den bedste behandling og forebyggelse
Vi vil sikre behandling af højeste kvalitet og bekæmpe ulighed i sundhed gennem lige adgang til teknologi og støtte – uanset hvor i landet man bor. Samtidig vil vi styrke tidlig opsporing og sætte fokus på primær forebyggelse. Det skal være lettere at træffe sunde valg i hverdagen. Vi vil fremme at flere får mulighed for sundere kost, øge fysisk aktivitet og sikre, at flere undgår type 2-diabetes. - Vi omsætter viden til handling
Vi vil selv forske og støtte forskning, og vi vil bringe forskningen tættere på hverdagen og omsætte viden til konkrete handlinger for mennesker berørt af diabetes – så viden bliver til bedre behandling og bedre liv med diabetes. - Danmarks stærkeste fællesskab for livet med diabetes
Vi vil være det naturlige samlingspunkt – fysisk og digitalt – og gøre det lettere at engagere sig som medlem eller frivillig. Flere skal føle sig hjemme hos os og vælge at bruge vores viden, rådgivning og netværk.
Fakta om diabetes i Danmark
- 91.000 er medlem af Diabetesforeningen
- Hver uge rammes 8 børn af type 1-diabetes
- ca. 35.000 lever med type 1-diabetes
- Ca. 332.000 lever med type 2-diabetes
- 500.000 har forstadier til type 2-diabetes
Kontakter
Claus BøggildPressechefDiabetesforeningen
Tlf:63129012Tlf:22828437clb@diabetes.dkOm Diabetesforeningen
Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.
Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Diabetesforeningen: Reklameforbud mod usunde fødevarer burde omfatte alle unge op til 18 år21.5.2025 07:12:25 CEST | Pressemeddelelse
Diabetesforeningen havde gerne set, at regeringen havde taget skridtet fuldt ud og indlemmet alle unge helt op til 18 år i lovforslaget om forbud mod markedsføring af usunde fødevarer, som det er sket i flere andre lande.
Ny rekord: Aldrig har så mange danskere levet med diabetes27.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mindst 368.000 danskere lever nu med diabetes – det højeste antal nogensinde. Det er en alvorlig situation, og Diabetesforeningen efterlyser en grundlæggende ny retning for, hvordan Danmark håndterer kronisk sygdom.
Efter kritik fra Diabetesforeningen: Danske Regioner anerkender dårlig behandling efter nye medicinregler5.4.2025 13:38:24 CEST | Pressemeddelelse
Regionerne reagerer positivt på kritik fra Diabetesforeningen af, at tusindvis af mennesker med type 2-diabetes på grund af nye tilskudsregler måttet skifte medicin og nu oplever, at behandlingen af deres diabetes er blevet markant dårligere. Diabetesforeningen kæmper stadig for, at sundhedsmyndighederne ændrer vejledningen til lægerne.
Diabetesforeningen: Mange patienter får dårligere behandling efter nye medicinregler3.4.2025 12:57:29 CEST | Pressemeddelelse
Tusindvis af mennesker med type 2-diabetes har på grund af nye tilskudsregler måttet skifte medicin - i nogle tilfælde til ældre typer med ringere effekt. Mange oplever, at behandlingen af deres diabetes er blevet dårligere og giver dem flere bivirkninger. Derfor opfordrer Diabetesforeningen og de praktiserende læger til, at sundhedsmyndighederne undersøger konsekvenserne for patienterne og helst ændrer vejledningen til lægerne.
Over 90.000 med type 2-diabetes risikerer at miste ben, fod eller tå22.2.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden vil gøre vejen til behandling af alvorlige fodsår på hospitalet så kort som muligt for mennesker med type 2-diabetes, så de ikke skal forbi egen læge først. Diabetesforeningen opfordrer de sidste to regioner i Jylland, der ikke har direkte henvisningsret fra en fodterapeut, til at skabe lighed i sundhed i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum