Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der indføres vaccinationstilbud til gravide mod RS-virus
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tilbydes vaccination mod RS-virus. Vaccination beskytter spædbørn mod luftvejssygdom efter smitte med RS-virus i de første levemåneder og forebygger alvorlige sygdomsforløb og indlæggelser.
RS-virus er en almindelig forkølelsesvirus, der kan give feber og hoste, og som de fleste af os bliver smittet med engang imellem. Helt små børn kan blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet, særligt når de er under seks måneder.
RS-virus optræder typisk i efterårs- og vintermånederne og forårsager hvert år mange indlæggelser blandt spædbørn under et år. De sidste ti år er der hvert år i gennemsnit blevet indlagt 1.300 børn under ét år på grund af RS-virus – cirka 30 procent af de indlagte børn har fået intensiv behandling under deres indlæggelse, men dødsfald er meget sjældne i Danmark. Vaccination af gravide vil kunne forebygge en væsentlig del af disse alvorlige forløb og indlæggelser blandt spædbørn, som via antistoffer fra moderen bliver beskyttet i deres første levemåneder.
"RSV-infektion fører hvert år til alvorlig sygdom med mange indlæggelser blandt de yngste spædbørn. Vi anbefaler på baggrund af en faglig gennemgang og rådgivning fra vores Vaccinationsråd at indføre et nyt vaccinationsprogram til gravide for at beskytte spædbørn mod alvorlig RS-virus," siger enhedschef Kirstine Moll Harboe.
Anbefalingen om vaccination omfatter gravide, der har termin op til og i løbet af de måneder, hvor RSV forekommer, det vil sige om efteråret og vinteren. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vaccinationen indgår som en del af de eksisterende sundhedstilbud til gravide, og at gravide får tilbudt vaccination ved den forebyggende graviditetsundersøgelse hos egen læge i uge 32.
Sundhedsstyrelsen lægger i sin faglige vurdering blandt andet vægt på, at:
- Der er tale om et væsentligt forebyggelsespotentiale, da RSV-infektion kan være alvorlig for spædbørn og udgør en betydelig sygdomsbyrde i Danmark.
- Der er dokumentation for, at RSV-vaccinen virker og har få bivirkninger hos både den gravide og det ufødte barn.
- Vaccination af gravide i forvejen er en veletableret forebyggelsesstrategi, der kan indføres uden væsentlige ændringer i de eksisterende tilbud til gravide.
- Gravide forventeligt ønsker at benytte tilbuddet.
”Det har også været vigtigt for os, at tilbuddet kan passe ind i de almindelige graviditetsundersøgelser hos egen læge, og at gravide er positive over for at tage imod det, så vi kan beskytte så mange spædbørn som muligt," siger Kirstine Moll Harboe.
Sundhedsstyrelsen har givet anbefalingen om RSV-vaccination til gravide videre til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som vil forholde sig anbefalingen.
Fakta om RS-virus:
- RS-virus er en hyppig årsag til luftvejsinfektioner blandt små børn
- De fleste børn får infektionen, før de fylder 2 år
- De yngste spædbørn er mest udsatte for alvorlige forløb med vejrtrækningsproblemer og behov for hospitalsindlæggelse
- Sygdommen optræder typisk i vinterhalvåret
Fakta om sygdomsbyrde, behandling og nye forebyggelsesmuligheder
- Siden 2015 er i gennemsnit 1.300 børn under ét år årligt blevet indlagt med RSV-infektion i Danmark (interval: 875–2.030 indlæggelser).
- Cirka 30 procent af de indlagte har fået intensiv behandling under deres indlæggelse.
- 75 procent af de indlagte er under seks måneder gamle, og risikoen for alvorlig sygdom stiger, jo yngre barnet er – især børn under 3 måneder er i høj risiko.
- Der findes ingen specifik behandling af RSV-infektion – kun understøttende pleje (fx ilttilskud, CPAP, sondeernæring).
- Dødsfald som følge af RSV-infektion forekommer, men er sjældne i Danmark.
- Der findes nu to nye lægemidler til forebyggelse af RSV hos spædbørn:
- Et lægemiddel til spædbørn, der skal gives ved injektion på sygehuset, og som er blevet vurderet af Medicinrådet
- En vaccine til gravide
- Ved vaccination af den gravide dannes beskyttende antistoffer mod RS-virus i blodet, som overføres via moderkagen til det ufødte barn, hvormed det er beskyttet i de første levemåneder.
- WHO’s ekspertgruppe (SAGE) anbefalede i september 2024, at alle lande forebygger RSV-infektion hos spædbørn gennem passiv immunisering – enten med lægemiddel eller vaccination.
- Flere lande, herunder USA, England, Frankrig, Australien og Luxembourg, har indført eller planlagt nationale forebyggelsesprogrammer mod RS-virus.
Kontakter
Kontakt presse (modtager ikke SMS)
Tlf:7222 8510presse@sst.dkLinks
Om Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsens opgave er at fremme folkesundheden og skabe gode rammer for sundhedsvæsnet i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Danske unge drikker stadig mest i Europa20.5.2025 12:08:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny europæisk undersøgelse viser, at elever i danske 9. klasser fortsat ligger i top, når det gælder alkoholforbrug. De drikker mere og starter tidligere end 15-16-årige i andre europæiske lande.
Ledere bliver nu klædt bedre på til at støtte medarbejdere med psykiske lidelser29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fire ud af fem personer vil i løbet af deres liv få en psykisk lidelse. En ny undersøgelse viser, at hver fjerde leder ikke ved nok om, hvordan de kan hjælpe deres medarbejdere, som enten får eller har en psykisk lidelse. Det skal en ny guide hjælpe dem til.
Nye anbefalinger om solbeskyttelse: Brug altid mindst faktor 30, og drop solariet17.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er vigtigt at passe bedre på sin hud, når solen skinner. Derfor kommer Sundhedsstyrelsen nu med nye anbefalinger: Brug altid mindst faktor 30, når du befinder dig i solen. Ud over skygge, solhat og solcreme, er det også en god idé at droppe solariet.
Undervisning forbedrer mødet med patienter med psykisk lidelse12.3.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det kan betale sig at undervise sundhedsfaglige i somatikken, hvordan man møder og hjælper patienter med psykiske lidelser. Det viser en netop offentliggjort evaluering af et undervisningsforløb på Rigshospitalet. Deltagernes tilbagemelding er, at de er blevet bedre klædt på til mødet med patienter med psykiske lidelser.
Flere unge starter på nikotinprodukter26.2.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Knap en tredjedel af danskerne mellem 15-29 år bruger mindst ét nikotinprodukt, viser Sundhedsstyrelsens nye undersøgelse af danskernes rygevaner. Flere bruger produkter med nikotin som e-cigaretter og vapes. Udviklingen er bekymrende og understreger, at det er vigtigt fortsat at have fokus på at forebygge ryge- og nikotinstart.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum