København vil bygge Danmarks længste cykelbro: Sådan kan den komme til at se ud
Politikere på Københavns Rådhus vil i forsommeren lægge sig fast på placeringen af en ny cykelbro fra Langelinie til Refshaleøen.

I marts indgik Københavns Kommune og staten en historisk aftale om byudvikling og infrastruktur.
Første konkrete udmøntning af aftalen bliver en ny cykelbro, som politikerne på Københavns Rådhus nu skal behandle i juni måned, hvor man skal lægge sig fast på hvilken broforbindelse, man vil arbejde videre med frem mod budgetforhandlingerne 2026.
Her ønsker forligskredsen bag aftalen med staten at arbejde videre med en 460 meter lang lavbro fra Langelinie til Refshaleøen, som kan åbnes for store skibe. I alt fem forskellige modeller er blevet undersøgt.
Cykelbroen kan blive Danmarks længste og bliver et vigtigt skridt i at sikre god cykelinfrastruktur til Østhavnen, hvor op mod 80.000 københavnere skal bo og 45.000 skal arbejde, når den nye bydel med Lynetteholm står færdig en gang efter 2070.
Broen forventes at koste 660 mio. kr. i anlæg og 430 mio. kr. i drift over 100 år til vedligehold og mandskab. I aftalen om byudvikling og infrastruktur fremgår det, at Københavns Kommune kan søge medfinansiering fra statens cykelpulje. Resten af finansieringen kan findes ved budgetforhandlingerne 2026.
Den nye bro vil tidligst være klar til brug i 2033.
Fakta om den mulige cykelbro:
- Lavbroen vurderes til at få et 60 meter bredt åbningsfag, der vil sikre adgang for både krydstogtskibe og militærfartøjer. Samtidig vurderes det, at mindre både uden mast kan passere under broen, som har en frihøjde på 6,63 meter. Det gælder for eksempel havnebusser.
- Der skal arbejdes videre med fleksibilitet for den endelige lavbro. For eksempel ved muligvis at tilføje et ekstra fag, så mindre skibe uhindret kan passere broen flere steder.
Københavns Kommunes forligskreds bag aftalen om byudvikling og infrastruktur siger:
Overborgmester Lars Weiss (S):
”Det er vigtigt med en cykelbro, der binder byen bedre sammen – både for nutidens københavnere og for de mange tusinde, der i fremtiden skal bo og arbejde på Lynetteholm. Det her er ikke bare en ny bro. Det er en investering i grøn mobilitet, i hverdagslivet og i en mere sammenhængende by, hvor der bliver plads til at leve. Derudover er det vigtigt for mig at understrege, at livet i havnen med både og skibe fortsat skal kunne være der”.
Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K):
"Vi konservative har en ambition om, at man skal kunne komme hvor som helst i byen på under en halv time. Derfor kan vi ikke få genveje og smutveje nok – heller ikke dem over havnen. En cykelbro mellem Langelinie og Refshaleøen har længe været af højeste prioritet for os, og det kan kun gå for langsomt med at få den etableret. Det er samtidig afgørende, at Københavns Havn fortsat er en levende havn, der kan anvendes både af lystskibe, handelsskibe, Søværnet og Kongeskibet. København skal fungere i hverdagen”.
Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF):
”Vi skal binde byen bedre sammen for den grønne transport. Så vi gør cyklen til et attraktivt valg til at komme rundt. Flere cykelbroer er et vigtigt element. For rigtig mange københavnere er cyklen et uundværligt transportmiddel til og fra arbejde. Og i min egen forvaltning foregår hjemmeplejens besøg naturligvis på cykel, hvor det er muligt. For SF er det afgørende, at vi fortsætter arbejdet med at gøre det nemmere og tryggere at være cyklist i byen. For København er en cykelby, og det skal de nye bydele også være”.
Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV):
” Vi ønsker at styrke cykelinfrastrukturen i København og ser en ny cykelbro mellem Østerbro og Refshaleøen som et vigtigt skridt i den retning. Det er klart, at vi skal have en løsning, som kan balancere mellem økonomi, bæredygtig transport og havnens øvrige udvikling. Og hvis den cykelbro viser sig ikke at kunne lade sig gøre lige nu, ser Radikale Venstre gerne, at vi beder regeringen om, at pengene går til en cykelbro i den anden ende af havnen, hvor behovet er akut”.
Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V):
”Med en cykelbro fra Langelinie til Refshaleøen tager vi endnu et skridt mod et grønnere, mere sammenhængende København. Broen har ikke alene potentiale til at blive et ikonisk vartegn for byen. Den vil også blive et vigtigt knudepunkt for tusindvis af cyklister og en nøgle til at fremtidssikre Lynetteholm med bæredygtig, grøn transport. For når man i fremtidens København vil krydse havnen, så bliver en af de letteste måder at gøre det på to hjul”.
Alexander Ryle (LA):
”En direkte cykelforbindelse sparer tid, minimerer omveje og gør byen mere sammenhængende – til gavn for både københavnere og byens udvikling. Det er god og praktisk byudvikling, der gavner mange. Derfor bakker vi i Liberal Alliance op om det”.
Finn Rudaizky (UP):
"Jeg er glad for at være en del af en forligskreds, der tager ansvar og fremtidssikrer København, så vores børn og børnebørn kan bo og vokse op i en god by. For mig er det vigtigt med en cykelbro, der kommer til at binde byen bedre sammen for cyklister, uden at det går ud over de mange både og skibe, der benytter havnen. Den nye broforbindelse vil gøre det markant lettere for alle cyklister komme fra Amager til Østerbro og omvendt".
Nøgleord
Billeder








Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
REMINDER: Pressebriefing om Copenhagen Sprint: 10. juni 2025 i Internationalt Presse Center (IPC)6.6.2025 08:05:00 CEST | Presseinvitation
Den 21. og 22. juni 2025 lægger Danmark for første gang asfalt til det nye World Tour-cykelløb fra Roskilde til København. Der er lagt op til cykelløb i verdensklasse, når verdens bedste cykelryttere dyster i Copenhagen Sprint. Pressebriefing tirsdag 10. juni med information om program og pressefaciliteter.
Pressebriefing om Copenhagen Sprint: 10. juni 2025 i Internationalt Presse Center (IPC)3.6.2025 08:05:00 CEST | Presseinvitation
Den 21. og 22. juni 2025 lægger Danmark for første gang asfalt til det nye World Tour-cykelløb fra Roskilde til København. Der er lagt op til cykelløb i verdensklasse, når verdens bedste cykelryttere dyster i Copenhagen Sprint. Pressebriefing tirsdag 10. juni med information om program og pressefaciliteter.
For andet år i træk: Trygheden i København er på historisk højt niveau28.5.2025 11:07:00 CEST | Pressemeddelelse
88 pct. af københavnerne føler sig trygge i deres nabolag. Selv når mørket er faldet på, er trygheden fortsat på det højeste niveau, der nogensinde er målt. Dog oplever unge kvinder i højere grad end andre utryghed – især ved stationer og stoppesteder, hvor kommunen derfor nu sætter ind.
Politikere vil have mere metro i København: Disse otte metrolinjer skal nu undersøges28.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal af partier i København Kommune lægger sig fast på, hvilke otte mulige kommende metrolinjer, de mener, der skal undersøges nærmere. Det gælder bl.a. linjer til Brønshøj og hospitalerne i hovedstadsområdet. Det forventes, at en analyse af de mulige metrolinjer kan offentliggøres i efteråret.
Borgmestre vil have DM i Skills til København i 202827.5.2025 16:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Når DM i Skills løber af stablen, samles faglærte unge fra hele landet for at dyste i deres fag og vise det bedste fra erhvervsuddannelserne frem. I 2028 håber københavnske borgmestre, at mesterskabet finder sted i hovedstaden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum